giovedì 27 gennaio 2011

TONN LA GRATAR,STROPIT CU ULEI DE SOIA,VA RECOMAN VIN ALB SEC






Tonul este un peste din familia macroului si este, in intreaga lume, cel mai folosit peste pentru conserve. Tonul este preferat si datorita faptului ca este ieftin.
Tonul se gaseste in apele calde ale oceanelor Atlantic si Pacific. Este un peste de dimensiune variabila, cintarind de la 12 kg pina la o tona. Tonul este un peste cu tesut muscular dezvoltat, ce contine grasimi, datorita carora carnea devine frageda si delicata. 
O conserva de ton poate fi ingredientul ideal pentru preparatele rapide. Americanii folosesc tonul la salate sau sandvisuri, in timp ce in Italia adaugarea tonului la paste este deja un obicei culinar. Cei mai mari consumatori de ton din lume sint Thailanda, SUA si Japonia.In Europa, este preferat tonul galben, care are un gust mai puternic si este mai colorat decit tonul alabcore, des intilnit in SUA. In plus, in America se foloseste tonul conservat in apa si nu in ulei, ca in tarile europene.Tonul se gaseste congelat sau conservat. Poate fi prajit la gratar sau in conserva. In Japonia este adesea utilizat pentru prepararea traditionalului "sashimi", gatit din carne de peste cruda si sos de soia, sau sos wasabi. Nu cumpara ton proaspat! Contactul cu aerul ii afecteaza culoarea, aroma si continutul nutritiv. Japonezii congeleaza tonul imediat ce l-au prins pentru a-i pastra calitatile. 
Sanatate garantata
Nutritionistii recomanda consumarea pestelui gras, cum este tonul, deoarece este bogat in acizi grasi omega 3. Studiile cercetatorilor au aratat ca acest grup de acizi polinesaturati protejeaza organismul impotriva atacului de cord si lupta impotriva cancerului de sin, ovarian si de col. De asemenea, au un rol important in reducerea colesterolului si a presiunii ateriale. Tonul este, asadar, alegerea ideala, mai ales pentru ca asigura organismului proteine, fibra si substante nutritive. 
Continut nutritiv pentru 100 de grame: 
calorii 172
grasimi totale 7.2 g.
grasimi saturate 1.9 g.
colesterol 38 mg
sodiu 51 mg
proteine 25.2 g
acizi grasi omega 3 2.1 g
proteine 22.4 Nutritionistii recomanda pentru copii si pentru femeile insarcinate consumul a doua conserve de ton pe saptamina. Insa avertizeaza asupra consumului exagerat, care poate fi daunator, datorita unei toxine, numita methylmercur. Aceasta toxina se gaseste si in macrou, provocind probleme neurologice.
Preparate cu tonSandvisurile cu ton sint ideale in combinatie cu salata verde si rosii. Se mai potrivesc spanacul, ardeiul verde sau rosu si castravetele. Aceste combinatii sint perfecte pentru salata de ton, la care se mai adauga porumb si ceapa.
In zona mediteraneana, sandvisurile cu ton contin si muraturi, telina, maioneza, masline, ou fiert. In Asia, tonul este combinat cu sos de soia sau sos dulce acrisor.
Daca ai pregatit o mincare ce contine ton, pentru a o reincalzi, adauga putin lapte si incalzeste la foc mic spre mediu, pentru a nu ii distruge aroma.
Tonul se potriveste cu urmatoarele condimente: marar, cimbru, lamiie, patrunjel, busuioc, ce trebuie adaugate chiar inainte de servire.
Iata o reteta de salata pe baza de ton pe care poti sa o incerci si tu:2 felii de bacon prajit, o conserva de ton, o conserva de fasole, 100 de grame de paste fierte, o conserva de mazare, un catel de usturoi tocat , busuioc uscat, sucul de la o lamiie, un castravete feliat, 100 grame maioneza, sare, piper, otet
Se amesteca ingredientele si se lasa la frigider astfel incit sa prinda gust unul de la altul. Se amesteca inainte de servire.