giovedì 12 aprile 2012

Secrete despre friptura de miel....


                                                        
13 Secrete pt- o friptura de miel reusita..:)





1. Determinati cantitatea de carne necesara pentru numarul de portii dorit in functie de tipul carnii si de proportia de os:
• 500 g de carne cu os reprezinta 2,5 portii
• 500 g de fripturi cu os reprezinta 2 portii
• 500 g de cotlet cu os inseamna 2 portii
• 500 g de coaste de miel inseamna 2 portii

2. Daca aveti carnea la congelator, trebuie sa stiti ca pachetele mai mari au neoie d epun timp mai indelungat de decongelare la frigider. Iata timpii de decongelare pentru carnea de miel:
• Carne tocata (pachete groase de 2,5-4 cm): minimum 24 de ore
Cotlete groase de 2,5 cm: 12-14 ore
Friptura mica: 3-5 ore pentru fiecare 500 g
Friptura mare: 4-7 ore pentru fiecare 500 g

3. Folositi cantitati generoase de usturoi proaspat sau de verdeturi. Aromele puternice pun in valoarea toate tipurile de carne de miel. La miel merge bine rozmarinul ca si condiment.

4. Cand gatiti o pulpa de miel, inveliti carnea cu ghimbir macinat si apoi stropiti-o cu suc de lamaie. In acest mod, veti atenua aroma prea puternica de miel – iar friptura va deveni excelenta.

5. Carnea e patrunsa daca atunci cand introduci varful unui cutit pana la mijloc nu mai iese zeama. Aceasta este metoda "low tech". Bucatarii pasionati vor incerca, totusi, mai ales pentru bucati de friptura foarte mari (cum ar fi pulpa de miel intreaga la cuptor), sa foloseasca un termometru de carne.
6. Temperatura cuptorului pentru carnea de oaie sau miel trebuie sa fie de 160°C, cu exceptia coastelor, care se fac la 180°C. Iata si timpii de coacere pentru fragezime optima, in functie de tipul de carne:
• 2,5-3,5 kg pulpa cu os: 20-25 min (in sange) 25-30 min (potrivit) 30-35 min (bine facut)
• 1,5-2 kg de jumatate de pulpa, picior sau coapsa, cu os: 30-35 min (in sange) 40-45 min (potrivit) 45-50 min (bine facut)
• 2-3,5 kg pulpa fara os: 25-30 min (in sange) 30-35 min (potrivit) 35-40 min (bine facut)
• 0,75-1,25 kg coaste de miel: 25-30 min (in sange) 30-35 min (potrivit) min (bine facut)

7. Se asaza carnea cu partea grasa in sus, pe gratarul unei tavi putin adanci. Se coace fara adaos de lichid, neacoperita.

8. Temperatura fripturii se masoara cutermenul special de carne. Pentru friptura in sange, carnea trebuie sa ajunga la 63°C. Pentru friptura facuta potrivit, carnea va fi gata cand ajunge la temeprataura de 71°C, ia pentru friptura bine facuta, la 77°C.

9. Termometrul de carne se infige in partea cea mai groasa a muschiului, fara sa atinga osul ori grasimea, sau se foloseste un termometru instant, catre sfarsitul timpului de coacere. Daca friptura trebuie sa mai ramana in cuptor, se scoate termometrul instant inainte de a o baga din nou.

10. Friptura se scoate din cuptor cand termometrul arata cu 3-5°C mai putin decat temperatura optima indicata in paragraful de mai sus, deoarece carnea continua sa se patrunda si dupa coacerea propriu-zisa. Se scoate, se acopera cu folie de aluminiu si se lasa sa stea inca 10-15 min.

11. Se serveste imediat, taiata in felii.

12. Carnea de miel se serveste fierbinte. Incalziti platourile si farfuriile in cuptor inainte de a le duce la masa. Folositi suporturi incalzite si pentru platouri.

13. Termen de specialitate: trimajul– este curatarea unei parti din grasimea si pielea de pe coaste (cotlete lipite intre ele), pentru a expune o parte din os (circa 4 cm).
Cum alegi carnea de mielFriptura de miel este nelipsita din meniul pascal, iar succesul acestui fel de mancare depinde in primul rand de calitatea carnii. Pentru o friptura reusita trebuie sa alegi o bucata de carne cat mai tare si cu o nuanta roz. Asa vei sti ca ai cumparat carne dintr-un miel fraged. De asemenea, foarte important este si stratul de grasime, care trebuie sa fie neted si cat mai alb. Daca te multumesti doar cu o pulpa de miel, aceasta trebuie sa aiba muschiul integral, nesectionat si trebuie sa cantareasca intre doua si patru kilograme, pentru a nu fi prea grasa carnea.
 Un drob delicios Ceea ce multe gospodine trec cu vederea este faptul ca drobul reprezinta un aperitiv care doar trebuie sa starneasca apetitul si nu sa-l satisfaca. Prin urmare, acest preparat traditional trebuie sa contina cat mai multe verdeturi. 
Pentru un drob mai dietetic, carnea de pui sau chiar ciupercile sunt ingredientele ideale. 
Pentru un drob mai aromat poti presara printre ingredientele tocate si fasii de ardei gras taiate cat mai subtire si chiar cateva fire de patrunjel. 
Pentru un efect estetic deosebit puteti adauga in interiorul drobului cateva oua fierte. 
Intervalul optim de coacere a drobului variaza intre 40 si 50 de minute la un foc potrivit. 
Pentru un gust desavarsit, inainte de a baga drobul la cuptor il poti unge cu putin unt.

Friptura frageda si suculenta



 Pentru o friptura cat mai frageda si suculenta din carne de miel cuptorul trebuie incins la 190 de grade. Daca vrei sa o faci mai "usoara" pentru stomac, lasa la marinat carnea de miel pentru cateva ore, intr-un amestec din apa, otet si condimente. Unge tava in care pui friptura cu ulei de masline. Carnea de friptura va fi mai frageda si suculenta daca este stropita cu suc de lamaie inainte de a fi pusa la cuptor. 
Mirosul neplacut de carne de oaie poate fi inlaturat daca, inainte de a fi gatita, carnea se opareste in lapte clocotit. Pentru ca "operatiunea" sa aiba succes, carnea trebuie sa stea o ora in lapte.
         
Sursa: Gabriela!