giovedì 3 novembre 2011

Orez cu legume


Nu stiu daca poate fi ceva mai usor de gatit decat orezul cu legume. Daca iei orez de buna calitate, n-ar trebui sa fie nicio problema in a pregati o garnitura delicioasa pentru fripturi sau carnati. In plus, exista acele pachete de legume congelate, care se gatesc fara sa se mai dezghete, si care pot fi gata in 15 minute. Le scoti din congelator, le arunci in tigaia cu putin ulei incins, le amesteci vreo 5 minute, pui o ceasca de apa si lasi sa fiarba inca vreo 10 minute, amestecand din cand in cand.
Eu prefer totul natural...apa inghetata strica gustul si vitaminele alimentelor...dar n-a la nevoie..pui ce ai...!
Am folosit urmatoarele ingrediente:
Pentru 4 persoane:....am adaugat 500g de orez....ideal ar fi 300g(familie mancacioasa..am eu)!!
  • 500g pachet orez cu 3ardei grasi
  • 1 morcov,dat prin razatoarea mica
  • 1 ceapa medie, taiata marunt
  • 1 catel de usturoi, curatat de coaja si prajit in ulei (cand e prajit il scoti afara)
  • 1 ceasca de boabe de porumb 
  • 1 lingura de ulei de masline
  • 1 ceasca suc de rosii (optional)
  • sare si piper dupa gust
Mod de preparare:
Se ia o tigaie, se pune uleiul in ea, se incinge si se  caleste usturoiul,apoi ceapa vreo 2-3 minute.  Apoi se adauga orezul cu legume si porumbul si se tine la foc mediu, amestecand des, pana cand vedeti ca  incepe sa se inmoaie. Adaugati o ceasca de apa sau:(aparte incalzeste..300g apa calda si arunca un cub knorr)si putina sare si lasati sa fiarba la foc mic vreo 15-20 minute,(pana simtiti ca sa inmuiat bobul de orez), amestecand din cand in cand, ca sa nu se lipeasca orezul de tigaie. Daca vreti, cu 2-3 minute inainte de final se adauga o ceasca de suc de rosii,sau bucati de salam,carnaciori..(.tot ce va trece prin cap). Eu nu am facut asa, dar nu e o regula, cateodata imi place sa fie orezul alb, in special daca il servesc ca si garnitura. In cazul de fata, orezul cu legume a fost chiar felul principal, dar tot mi-a placut sa fie alb.Ma incanta contrastul culorilor...si simt ca trebuie sa savurez fiecare bob de orez....

Orez cu legume si carnati
Va urez pofta buna...alaturi de aceasta farfurie frumoasa..si asortata de delicul legumelor...va invit sa serviti un pahar de vin sec..pop
Sursa:Gabriela

Orez cu legume


Nu stiu daca poate fi ceva mai usor de gatit decat orezul cu legume. Daca iei orez de buna calitate, n-ar trebui sa fie nicio problema in a pregati o garnitura delicioasa pentru fripturi sau carnati. In plus, exista acele pachete de legume or orez congelate, care se gatesc fara sa se mai dezghete, si care pot fi gata in 15 minute. Le scoti din congelator, le arunci in tigaia cu putin ulei incins, le amesteci vreo 5 minute, pui o ceasca de apa si lasi sa fiarba inca vreo 10 minute, amestecand din cand in cand.
Eu prefer totul natural...apa inghetata strica gustul si vitaminele alimentelor...dar n-a la nevoie..pui ce ai...
Am folosit urmatoarele ingrediente:
Pentru 4 persoane:....am adaugat 500g de orez....(familie mancacioasa..am eu)!!
  • 500g pachet orez cu 3ardei grasi
  • 1 morcov,dat prin razatoarea mica
  • 1 ceapa medie, taiata marunt
  • 1 catel de usturoi, curatat de coaja si prajit in ulei (cand e prajit il scoti afara)
  • 1 ceasca de boabe de porumb 
  • 1 lingura de ulei de masline
  • 1 ceasca suc de rosii (optional)
  • sare si piper dupa gust
Mod de preparare:
Se ia o tigaie, se pune uleiul in ea, se incinge si se  caleste usturoiul,apoi ceapa vreo 2-3 minute.  Apoi se adauga orezul cu legume si porumbul si se tine la foc mediu, amestecand des, pana cand vedeti ca  incepe sa se inmoaie. Adaugati o ceasca de apa sau:(aparte incalzeste..300g apa calda si arunca un cub knorr)si putina sare si lasati sa fiarba la foc mic vreo 15-20 minute,(pana simtiti ca sa inmuiat bobul de orez), amestecand din cand in cand, ca sa nu se lipeasca orezul de tigaie. Daca vreti, cu 2-3 minute inainte de final se adauga o ceasca de suc de rosii,sau bucati de salam,carnaciori..(.tot ce va trece prin cap). Eu nu am facut asa, dar nu e o regula, cateodata imi place sa fie orezul alb, in special daca il servesc ca si garnitura. In cazul de fata, orezul cu legume a fost chiar felul principal, dar tot mi-a placut sa fie alb.Ma incanta contrastul culorilor...si simt ca trebuie sa savurez fiecare bob de orez....

Orez cu legume si carnati
Va urez pofta buna...alaturi de aceasta farfurie frumoasa..si asortata de delicul legumelor...va invit sa serviti un pahar de vin sec..pop
Sursa:Gabriela

Limba cu masline


Limba cu masline a fost una dintre mancarurile mele preferate, inca din copilarie. Si bunica si mama o faceau cu foi de dafin si era delicioasa, dar am descoperit ca o lingurita de boabe de ienibahar adaugata la o cratita de mancare ii da o savoare extraordinara.

Ingrediente:

  • o limba de vita sau doua limbi de porc (aproximativ 1 kg de carne)
  • 150 g masline negre
  • 2 linguri de ulei de masline
  • 3-4 cepe
  • 2-3 foi de dafin
  • 1 lingurita boabe de ienibahar
  • 1 cutie de rosii in suc (sau 2-3 rosii proaspete)
  • 1 lingura de faina
  • 1 morcov
  • 1 pastarnac
  • 1 telina mica
  • 1 lamaie
  • sare
limba cu masline

Mod de preparare:

Intr-o oala, se pune apa la fiert. Limbile se spala foarte bine, dupa care se pun la fiert in apa clocotita, impreuna cu morcovul, pastarnacul, telina si putina sare. Se lasa sa fiarba pana cand limba devine frageda si poate fi strapunsa usor cu furculita.
Dupa ce a fiert complet, se scoate limba, se lasa sa se racoreasca putin si se curata de pielita, apoi se taie felii.
Intr-o cratita, se incinge uleiul de masline, apoi se adauga ceapa taiata marunt si se caleste 2-3 minute, pana cand capata o culoare aramie (fara sa se arda). Se adauga faina si aproximativ doua cani de supa in care a fiert limba, apoi se adauga maslinele si se lasa sa fiarba aproximativ 30 de minute. Se adauga feliile de limba, foile de dafin, boabele de ienibahar, rosiile, lamaia curatata de coaja si feliata, si se mai lasa sa fiarba la foc mic aproximativ 15-20 de minute sau pana cand sosul capata consistenta dorita.

Sursa:Gabriela