domenica 10 luglio 2011

Retete diverse


Sursa:http//www.retete.com

Retete diverse

Sursa://http www.retete.com

Vinul fiert

Vinul fiert este o bautura extrem de populara in nordul Europei, unde gasim diferite retete in aproape fiecare tara. Nu este o surpriza pentru nimeni de ce tocmai in nordul Europei este atat de renumit vinul fiert, daca ne gandim la temperaturile scazute si la cat de bine ne incalzeste vinul fiert servit cald, aburind, alcoolul avand si el rolul lui in incalzirea extremitatilor si nu numai.
Vinul fiert are o traditie de mai bine de o mie de ani, si se presupune a proveni din Scandinavia, unde poarta denumirea de glögg – nu are alt corespondent acest cuvant, daca e sa ma intrebati de acest nume, v-as raspunde ca asta le-a cazut din gura dupa ce s-au imbatat cu dulcea si incalzitoarea bautura. Nu-i asa ca un sunet asemanator ati scoate si voi dupa mai multe cani de vin fiert J?
Vinul fiert este o bautura traditionala servita in timpul „Venirii” – o celebrare ce se sarbatoreste timp de patru saptamani de dinainte de Craciun (un alfel de post la scandinavi).
Oricum, sa ne intoarcem inapoi la… bautura. In timpurile medievale, sursele sanitare de apa au fost putine, astfel vinul a fost gandit sa fie curat si mai sanatos. Acesta a fost numit Ypocras sau Hipocris, dupa Hipocrate – medicul grec, si a fost servit adesea ca o terapie pentru tot felul de boli. Acesta era dat chiar si la copii la petreceri de ziua lor – aceasta era si o modalitatea de a duce copii la culcare mai devreme, cred.

Traditionalul Glühwein: Vin fiert din Germania

Ingrediente pentru 1 litru sau 4 cani de vin fiert:
  • 3/4 litru sau chiar peste 3 căni de vin roşu
  • 1/4 litru  sau 1 cană cu apă
  • 10 cuişoare
  • 2 bete scortisoara
  • 2 stele din anason
  • 1 lamaie felii (in Germania se folosesc in deosebi lamai Meyer)
  • 1 portocala felii
  • 3 linguri de zahăr
Adaugati vin si apa, puneti cuisoarele, scortisoara, stelele de anason si zahar intr-o oala
Si se incalzeste incet. Acesta ar trebui sa nu fie niciodata fiert. Cand este cald adaugati feliile de lamaie si portocala
Incalziti vinul impreuna cu condimentele intr-o oala mare pana inainte de punctul de fierbere. Luati oala de pe foc, si adaugati Amaretto, rom si portocalele. Inainte de servire se toarna printr-o sita pentru a elimina condimentele

Glögg: Vin fiert din Scandinavia

Scandinavii fiind invecinati cu  Rusia, sunt in mod natural influentati de vecinii lor si ceea ce ar putea fi mai rusesc decat vodca, care se adauga la aceasta versiune foarte traditionala de glögg.
Ingrediente pentru 4:
  • 3/4 litri – 3 căni de vin roşu
  • 2 bete de scortisoara
  • 8 cuisoare
  • 12 seminţe de cardamon
  • 5 lingurite zahar tos
  • 250 ml – 3/4 de ceasca  vodca
  • Migdale
  • Stafide
Adaugati cateva stafide si migdale pentru fiecare cana
Adaugati toate ingredientele intr-o oala, cu exceptia la vodca, si puneti-o la incalzit, dar nu o fierbeti. Cand este cald se amesteca si zaharul si lasati-l sa se dizolve. In cele din urma se adauga vodca si se ia de pe foc.
Sursa://http:www.culinar.com



Proprietatile vinului


     Poate mult mai mult decat alte bauturi, vinul are gust si miros diferit si in functie de paharul potrivit. Astfel, o decizie potrivita poate sa puna mai bine in valoare licoarea; pentru inceput asadar va trebui sa stim ce fel de pahar ne trebuie.
Plecand de la faptul ca s-a demonstrat ca sticla este prima care afecteaza gustul si aroma vinului, va trebui sa luam in considerare si caracteristicile paharului folosit. Astfel, detalii ca forma si marimea unui recipient impreuna cu alti asemenea factori joaca fiecare un rol important in rezultatul pe care il are vinul pe care il bem.
Pentru a alege paharul potrivit pentru vin, trebuie sa stim urmatoarele:
Vinul rosu
Daca planuim sa servim vin rosu, va trebui sa cumparam pahare cu o deschidere mai larga si o burta de asemenea. Astfel vinul va putea sa isi raspandeasca aroma si in acelasi timp sa atraga mai mult aer inauntru. Acest detaliu face ca aromele vinului rosu sa poata fi puse in valoare, provocand gustul si mirosul celui care il consuma.Mai mult, vinul rosu ar trebui turnat nu mai mult de o treime din pahar. Aceasta pentru a permite consumatorului sa se bucure de el, sa il deguste, cat si pentru a lasa aerul sa patrunda in pahar.

Vinul alb
In privinta vinului alb este preferabil sa folosim pahare mai inguste. Faptul ca burta paharului este mai mica permite temperaturii vinului sa se pastreze, fara sa se incalzeasca. In general, pentru servirea vinului alb este suficient sa folosim paharele standard cu picior. In privinta turnatului, regula este aceeasi, anume nu mai mult de o treime de pahar trebuie umplut. Poate uneori este bine sa servim un pic mai mult, cu toate ca este preferabil sa pastram continutul paharului scazut pentru a permite aromei sa se raspandeasca.
Sursa:http//stiridebine.com

Ice Wine, vinul îngheţat sau regele vinurilor

Vinul îngheţat, denumit Eiswein (în Germania şi Austria), sau Ice Wine (în Canada, S.U.A cât şi în alte ţări producatoare), poate fi cotat drept cel mai bun vin de desert din lume. Poate şi datorită faptului că realizarea acestuia e un capriciu uneori sau un dar alteori al naturii faţă de această nobilă plantă viţa de vie. Ice wine-ul e produs din struguri lăsaţi la supramaturare pe coardele de viţă până la sfârşitul lui noiembrie, chiar decembrie şi în cazuri extreme se pot culege şi la început de ianuarie. Condiţia recoltării (impusă şi de legislaţie) e data de temperatură mediului ambiant care trebuie să fie de cel puţin -7 grade Celsius.
Culesul este manual la majoritatea producătoriilor, uneori chiar şi pe timp de noapte, în cazul unor geruri mai puţin aspre, după care boabele îngheţate sunt stoarse în prese hidraulice sau în teascuri vechi de lemn modificate (presa pneumatică folosită în procesul de vinificaţie obişnuit, nu poate fi utilizată, deoarece cristalele îngheţate din struguri formează un bloc compact greu de manevrat). După presare aceste cristale (apa îngheţata din bob) este înlăturată, rezultatul final fiind o licoare extrem de dulce, practic o esenţă foarte concentrată de struguri, care trebuie să parcurgă un proces lung de fermentaţie până la stadiul final de vin.
Problema delicată pentru a obţine o astfel de licoare, o constituie temperatura din luna noiembrie si decembrie.
Dacă e o toamna lunga cu temperaturi ridicate, strugurii copţi ajunşi la supramaturare pot fi atacaţi de mucegaiul nobil (fenomenul de botiryzare), fiind excluşi pentru productia de ice wine; în cazul alternanţei de zile reci şi zile însorite există riscul putrefacţiei boabelor pe ciorchine, şi nu în ultimul caz, dacă temperaturile sunt extrem de scăzute -16, - 20 gr. C, boabele devin atât de tari, încât sunt imposibil de presat. De preferat însă e recoltatul în zilele cu maxime de -7 şi minime de -15 grade, diferenţele de temperatură influenţând direct cantitatea de zahăr (exprimată în grade Oechsle) şi aciditatea vinului la final.
În ţara noastră mai regăsim obiceiul de a proteja ciorchinii de struguri întregi în vie sau pe coarde taiate şi puse la păstrat în podul casei până în preajama Crăciunului.
Sursa.http//www.wine.md

Pinot Noir

Pinot Noir este o varietate nobilă de viţă de vie (Vitis Vinifera), un strugure de culoare roşie folosit în general în procesul de producere al vinului. Acesta creşte în mai multe zone geografice de pe glob, însă este asociat în special cu regiunea Côte d'Or, din Bourgogne, Franţa, unde se produce unul dintre cele mai calitative (şi scumpe) vinuri din lume.
Pinot Noir unul din cele trei varietăţi de struguri permise de către legislaţia franceză în producerea şampaniei, alături de Pinot Meunier şi Chardonnay.
Pinot Noir este un strugure genetic instabil, ceea ce înseamnă că se modifică foarte uşor, fapt care are ca rezultat dificultatea menţinerii constante a parametrilor săi. Se estimează că există în lume peste 1000 de clone diferite ale familiei Pinot. Unele dintre acestea au devenit cunoscute ca varietăţi independente: Pinot Blanc, Pinot Gris, Pinot Meunier.
Instabilitatea sa genetică în combinaţie cu condiţiile meteorologice pretenţioase, cerute de această varietate, face din Pinot Noir un strugure dificil de crescut şi întreţinut, chiar şi pentru cel mai experimentat enolog.
Din considerentele de mai sus, aroma vinului produs din Pinot Noir este schimbătoare. Când este tânar, oferă simple caracteristici de cireşe, prune şi căpşuni (fructe roşii, coapte). Pe măsură ce devine mai matur, caracteristicile sale devin mai complexe, incluzând stafide, fân, tutun, piele, ciuperci sau piper negru. Culoarea sa este de un roşu-maroniu plăcut şi transparent.
Pinot Noir, de o notabilă calitate, se găseşte în Germania, Austria, Franţa, Italia, Elveţia, Spania (Catalania), Noua Zeelandă, Australia, România şi Republica Moldova (Purcari, Cricova), regiunea de coastă a Californiei în Statele Unite ale Americii, Oregon, Washington, Canada, Chile, Africa de Sud (unde în combinaţie cu cinsault, contribuie la producţia faimosului pinotage), precum şi unele ţari din Asia.
Pinot Noir este cunoscut de asemenea sub următoarele nume: Blauer Klevner, Auvernat Noir, Coraillod, Noirien, Schwartz Klevner, Vert Dore, Pinot Nero, Blauburgunder, Spatburgunder.
Este un vin inconfundabil, lăsând un gust de neuitat în memorie şi pe papilele gustative, datorită nu în ultimul rând şi texturii catifelate şi volumului de alcool conţinut, lăsând urme în cultura şi arta mai multor popoare.
Sursa:http:www.wine.md