martedì 5 luglio 2011

Bucataria frantuzeasca


Bucataria frantuzeasca

Bucatarie frantuzeasca, cunoscut pentru vinuri finute si mancaruri de exceptie
Reţetele culinare din bucătăria franţuzească sunt delicioase, uşor de preparat şi nu necesită ingredienete exotice care să fie greu de procurat.
Reţetele de mâncare şi prăjituri din bucătăria franţuzeascăsunt sofisticate, savuroase şi, oriunde le-ai mânca, îţi amintesc de restaurantele de lux ale Parisului. Francezii pun accent pe ingrediente naturale, iar orice mâncare este însoţită de un vin bun, pe care ei nu îl refuză niciodată.
Bucătăria franţuzească sofisticată şi savuroasă îşi are originile în Evul Mediu când aristocraţii se delectau cu banchete interminabile în cursul cărora serveau nenumărate feluri de mâncare, toate aşezate pe masă în acelaşi timp. Nu se mulţumeau cu cantitatea şi cereau de fiecare dată mâncare preparată după reţete complicate.
Fiecare regiune a Franţei are propriile reţete culinare şi preferă ingrediente speciale. În regiunea Champagne se pune accentul pe reţetele cu vânat şi fiecare cină este stropită cu şampanie, băutură care îşi are originile în aceste locuri. În Lorraine oamenii au o slăbiciune pentru reţetele de dulceţuri sofisticate şi quiche – faimosul quiche Lorraine. În Alsacia, bucătăria franţuzească se împleteşte armonios cu cea germană, astfel că francezii beau bere în loc de vin.
Zonele de coastă ale Franţei preferă reţetele culinare pe bază de crustacee şi peşte. Fructele de mare sunt preferatele francezilor din Normandia, care mai folosesc foarte mult şi merele în reţetele de prăjituri. În Provence şi pe Coasta de Azur reţetele culinare se bazează foarte mult pe citrice, legume şi ierburi aromatice, iar din salate nu lipsesc măslinele.
Indiferent de zona în care locuiesc, francezii preferă reţete cu brânză de capră, reţete cu miel, vită şi pui. În bucătăria franţuzească se mai folosesc din plin usturoiul şi vinul, care dau un gust deosebit unei fripturi sau oricărei reţete cu carne.
Având în vedere că restaurantul, aşa cum îl ştim azi, îşi are originile în cultura franţuzească, nu ar trebui să ne mire că francezii au cei mai buni bucătari din lume, iar reţetele lor fac înconjurul globului, fiind pregătite atât de profesionişti, cât şi de gospodine.
Ca mai toate bucătăriile zonei mediteraneene, bucătăria franţuzească este bogată în ulei de măsline, legume, fructe de mare şi peste, unele din cele mai sănătoase alimente pe care le-am putea consuma. Francezii nu au nevoie de „scurtături” când vine vorba de alimentaţia lor, nu se dau în vânt după fast food şi prefera să gătească reţete tradiţionale, transmise din generaţie în generaţie. La aceasta se adaugă plăcerea de a mânca şi bucuria care cuprinde întreaga familie aflată în jurul unei mese pline cu delicii, de pe care nu lipsesc paharele cu vin, fructele şi legumele.

Salată franţuzească

Salată franţuzească

  • Timp de preparare: 20 min
  • Gata in: 20 min

INGREDIENTE

  • 1 conservă de carne Scandia
  • 500 g roşii
  • 4 ouă
  • 1 ceapă medie
  • 1 ciorchine de struguri
  • 2 ardei graşi
  • 2 castraveţi
  • 2-3 felii pâine prăjită
  • câteva frunze de busuioc
  • sare
  • piper
  • ulei măsline

PREPARARE

INCEARCA SI:

1. Se fierb ouăle şi se lasă la răcit. Se taie feliile de pâine cubuleţe. Se încing 2-3 linguri de ulei de măsline într-o tigaie, se pun bucăţelele de pâine şi se condimentează cu sare şi piper. Apoi se lasă câteva minute până se fac crocante şi rumene.
2. Se taie roşiile, ardeii, castraveţii, ceapa şi ouăle fierte felii. Se pun într-un bol împreună cu boabele de stuguri şi crutoanele.
3. Se adaugă carnea din conservă şi se amestecă uşor.
4. Se decorează cu frunze de busuioc.


Sursa:www.culinar.ro


Zaharul si alimentatia copilului mic

Cristalele albe si dulci de zahar sunt produse din sfecla de zahar (sau trestia de zahar). S-ar parea ca faptul ca acest produs purificat este obtinut din plante ar trebui sa-i confirme folosirea fara restrictii. Iar organismul chiar are nevoie de zahar. Dar in cantitati mici.
Nu trebuie sa-i dati zahar copilului in primele 12 luni de viata.
Laptele de mama, formula (laptele praf) si fructele, legumele si cerealele contin zahar.
Copiii de un an ar trebui sa primeasca numai 30 g, iar cei de trei ani numai 40 g de zahar.
Sarcina principala a unui produs dulce este sa furnizeze organismului carbohidrati. Apoi acestia sunt transformati in glucoza. Glucoza este o sursa universala de energie si stimuleaza pofta de nancare.
Totusi, nu trebuie sa-i dati copilul dulciuri inainte de cina. Zaharul pe care il contin nu are valoare nutritiva, dar are un continut ridicat de calorii. Iata de ce copilul nu va mai manca imediat dupa ce primeste dulciuri.
Nascut cu inclinatie spre dulciuri
Laptele mamei este primul deliciu culinar al unui bebelus. Este dulce, deoarece contine zahar din alimentele consumate de mama. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa indulciti ceaiul sau piureul copilului.
Bebelusul va manca un mar sau un morcov cu placere, bucurandu-se de gustul lor natural. Mai mult, glucoza naturala din aceste fructe este mai utila organismului.

Perele – bogate în zahăr natural

O singură pară conţine în jur de 70 de calorii, din care cea mai mare parte aduse de zaharurile naturale ale fructului, care este de asemenea o sursă rapidă şi comodă de energie. Perele mai reprezintă şi o sursă utilă de vitamina C, deşi sunt necesare trei sau chiar patru fructe pentru a asigura necesarul zilnic al unui adult.
Deoarece perele se numără printre cel mai puţin alergenice alimente şi sunt bine tolerate de majoritatea persoanelor, acestea sunt recomandate ca alimente pentru înţărcare şi pentru dietele de excludere. Tot perele sunt cele care furnizează potasiu, mineral care reglează tensiunea arterială, dar sunt şi surse bune de pectină şi bioflavonoide, care sunt puternici antioxidanţi.
Cercetări efectuate în Australia sugerează faptul că perele, ca şi merele, protejează împotriva astmului. Perele uscate sunt bogate în calorii şi constituie în acelaşi timp o sursă utilă de fibre, conţinând fier şi fiind bogate în acelaşi timp în potasiu.
Există sute de varietăţi de pere, printre care amintim: Comice (1), Red William (2), Gold William (3), Conference (4), şi Packham (5). Varietăţile cele mai populare de pepene sunt: pepenele verde, ambrozie, cantalup mic, cantalup dulce, galia şi charentais.
Sursa:www. blog.jorjette.ro

Bauturile verii

Vara, cand organismul se deshidrateaza foarte usor, lichidele trebuie sa nu lipseasca. Caci, atunci cand organismul transpira, acesta elimina saruri, apa si toxine. Lichidele trebuie sa ii furnizeze organismul apa si nutrienti. Iata de ce apa in acest caz nu ajuta foarte mult in echilibrarea nivelului de saruri pierdute in urma transpiratiei. Si-atunci, ce sa bem daca nu apa?
Sucuri din fructe si legume
Pentru a hidrata organismul, funizandu-i in acelasi timp nutrienti, sucurile pregatite in casa, din fructe si legume sunt minunate. Daca alegeti sa va pregatiti sucurile din legume, puteti adauga un varf de sare de mare. De ce? La ce ajuta? Asigura saruri organismului, in urma pierderii acestora prin transpiratie.
Din categoria sucurilor din legume, vara sunt recomandate sucul de rosii si morcovi. Sucul de rosii este o sursa ideala de minerale, vitamine si antioxidanti, in pricipal licopen, care previne ecancerul de prostata. Rosiile, cu un intens pigment rosu, ajuta organismul vara sa nu fie vulnerabil in calea razelor solare, care pot arde pielea. Sucul de rosii, consumat timp de 2 saptamani, la micul dejun sau intre mese, ca si gustare, pregateste pielea pentru plaja.
Bogat in beta-caroten, care in organism se transforma in vitamina A, benefica pentru par, piele etc. sucul de morcovi este recomandat si pentru complexul de minerale si vitamine.
Sucul de morcovi poate fi servit la micul dejun sau intre mese.
Limonadele de lamaie si lime sunt binevenite vara. Sunt hidratante, remineralizante, tonice, confera o senzatie de racoriresi. Pentru un efect spectaculos, pot fi servite cu putina miere sau 1 lingurita cu zahar brun. Pot fi garnisite cufrunzede menta, pentru un plus de prospetime.
Ceaiuri din plante
Ceaiul de menta, ceaiul de lamaie si ceaiul verde sunt grozave vara. Ceaiul verde este o sursa importanta de antioxidanti. Acesta poate fi servit la temperatura camerei, dar nu foarte rece.
Ceaiul de menta confera si el prospetime si remineralizeaza organismul. Pentru a nu da peste cap metabolismul servindu-l prea rece, se recomanda sa fie servit la temperatura camerei. Acelasi lucru si pentru ceaiul de lamaie si sa nu fie servit cu gheata, ci putin rece, nu foarte rece.
Pe perioada verii trebuie evitate bauturile acidulate, foarte dulci, pe baza de cofeina. Nici laptele nu este foarte indicat, bauturile pe baza de lapte se pot altera foarte usor, cel mai bine este sa le pregatiti in casa.
Sursa:www.stildeviatasanatos.com

Bruschete cu Vinete

5 rosii;
-4-5 catei usturoi;
-2 vinete mici;
-busuioc;
-2-3 linguri ulei masline;
-oregano;
-paine felii;
Preparare:
Rosiile se taie culbulete mici. Vinetele se curata, se taie cubulete si se pun cu putina sare. Se scurg si se frig in putin ulei de seminte (nu puneti mult deoarece vinetele sunt ca un burete - isi iau mult ulei). Usturoiul se taie si el marunt. Se pun intru-un bol, impreuna cu uleiul de masline, busuiocul si oregano, lasandu-se la macerat pana inainte sa fie servite. 
Toata aceasta compozitie se pune deasupra feliilor de paine prajite. 
Compozitia se pune pe paine cu cateva minute inainte de a fi servite ca sa nu se moaie paineaTimp Preparare: 30 ' 

Meniu pentru copii de 6-9 ani!

PAPANASI CU BRANZA 
( DUPA 6 LUNI) 


- 100 G.BRANZA DE VACI DULCE; 
- 20 G. FAINA SAU GRIS; 
- O JUMATATE DE OU; 
- 5 GR. DE UNT SAU 1/2 LINGURITE SMANTANA; 
- 10 G. ZAHAR. 
Se amesteca branza de vaci cu oulsi zaharul, apoi incorporezi totul cu grija in faina sau gris; cu o lingurita inmuiata in apa iei "bile" din compozitiesi le puneti la fier intr-un vascu apa deja clocotitacu putina (ffff)sare;cand papanasii se ridica la suprafata si ii puteti lua; se servesc cu smantana sau cu unt;cine vrea "ceva dulce" ii serveste cu dulceata sau sirop de fructe. 


Pentru copilul intre 6-9 luni 
Piure cu brinza de vaci 
Ingrediente : 
1 cartof mic, 1 galbenus, 1 lingura brinza de vaci 

Mod de preparare : 
Cartoful se curata, se spala si se taie cubulete, pentru a fierbe mai repede. Oul se fierbe tare si i se scoate galbenusul. 
Cartoful se paseaza impreuna cu galbenusul si se adauga brinza de vaci, frecand amestecul bine pentru o buna omogenizare. Piure de dovlecel cu lamaie 
1 dovlecel mediu, 1 iaurt, putin suc de lamaie. 
Dovlecelul se curata de coaja si de seminte si se fierbe intreg. Se scoate se scurge si se mixeaza sau se sfarama bine. 
Se adauga iaurtul si putin suc de lamaie, apoi se amesteca din nou bine. 

Piure de legume cu brinza de vaci 1 cartof, ½ morcov, ½ pastarnac, putina telina, citeva boabe de mazare din conserva putin unt, 50 gr brinza de vaci, verdeata. 
Se rade morcovul, telina, pastarnacul se spala si se fierb. Separat, se fierbe cartoful. Dupa ce cartoful a fiert, se face un piure, la care se adauga brinza de vaci. 
Boabele de mazare se pun atunci cand celelalte legume sunt pe jumatate fierte. 
Se paseaza si aceastea si se adauga in pireul de cartof. 
Se adauga untul si se omogenizeaza bine. 

Crema de spanac 100gr spanac 100gr brinza de vaci, ½ galbenus fiert 
Frunzele de spanac se spala bine in apa cu otet si se clatesc din abundenta. Se scot tijele. 
Intr-o craticioara cu apa clocotita se fierb frunzele de spanac, 15 minute. 
Se scot si se mixeaza impreuna cu brinza de vaci si cu galbenusul. 
Aceasta crema este foarte buna calduta. 

Gris cu legume 
Cateva frunze de salata, 1 dovlecel mediu, 2 linguri gris 
Salata si dovlecelul curatat de coaja si de seminte si taiat cubulete, se fierb. Se amesteca totul cu mixerul, turnand si putina apa. 
Se pun din nou la foc si se adauga si cele doua linguri de gris. Se lasa la foc mic cateva minute. 
Acest amestec se pune putin la cuptor si se servesste caldut. Puteti adauga si putina branza de vaci. 
Budinca de urzici cu piure 
1cartof, 50g urzici fierte, 1 ou, unt 
Cartoful, curatat, spalat si taiat rondele, se fierbe. La fel si oul. Urzicile se scurg de apa si impreuna cu cartoful se paseaza bine si se amesteca cu galbenusul. 
Aceasta compozitie se pune intr-un vas termorezistent, uns cu putin unt, iar forma se aseaza intr-o oala cu apa fiarta, pe foc. Se lasa aprox. 15 minute. 

Brocoli cu conopida 50 gr conopida, 50 gr brocoli, apa, putin lapte 
Legumele se fierb in apa sarata. Se paseaza si se amesteca cu laptele pina capata consistenta unei creme. 

Pilaf asortat 1 cescuta orez, ¼ ceapa, ½ morcov, 1 lingurita ulei, marar, patrunjel, putin piept, pulpa sau ficat de pui (facultativ) 

Ceapa curatata si spalata se taie fin. Morcovul se curata si se da pe razatoarea mica. Acestea se fierb inabusit impreuna cu mararul si patrunjelul. Cand sunt aproape gata, se adauga orezul si patru cescute cu apa 
Se lasa sa fiarba mai mult decat in mod obisnuit, pina cand orezul devine ca o pasta. 
Daca adaugati si carnita, acestea se pune si ea la fiert separat, iar in loc de apa , in amestecul de orez se va turna zeama de carne de la fiert. 
Atentie ! Daca adultii prefera orezul cu bobul lung, care nu se sfarama si ramane intreg si tare, pentru copii folositi doar orezul cu bobul rotund, care prin fierbere are tendinta sa se terciuiasca. 

Deserturi 
Pentru copilul de 4-5 luni 

Pireu de mere , pere 

Crema de fructe 
1 lingura pireu de mere, 1 lingura pireu de pere, ½ banana (astea toate amestecate impreuna) 

Salata de fructe 
Cateva boabe de struguri (fara simburi) 2 mere de marime medie, ½ banana, 2 mandarine, putin suc de lamaie 

Fructele se curata se taie bucatele (daca doriti) se toarna sucul de la un mar de la o mandarina si cel de la lamaie. 

Sodou 200ml lapte (preparat ca pentru biberon), 1 galbenus, putin zahar, putina vanilie, coaja rasa de lamaie 

Laptele se prepara in mod obisnuit. Galbenusul se bate bine cu telul, impreuna cu zaharul, vanilia si coaja de la lamaie. 
Cand arata ca o spuma albicioasa, se toarna laptele fierbinte. 
Se asteapta sa se raceasca putin si apoi se poate da bebelusului din biberon. 

Pentru copilul de 5-6 luni 
Compot de mere si struguri 
2 linguri suc de portocale, 2 mere, cateva boabe de struguri 

Sucul se incalzeste intr-un vas, se adauga merele fara coaja si fara seminte, taiate feliute subtiri, si boabele de struguri. 
Se lasa la foc mic, timp de 10 minute, adaugand apa daca este nevoie. 
Se paseaza fructele se inlatura pielitele si semintele de la struguri. 

Piersici cu orez 2 piersici, suc de mere, iaurt sau brinza de vaci, 50 gr orez, margarina 

Orezul se fierbe 20 minute. Piersica se curata de coaja se face pireu 
Peste orez se toarna sucul de mere si pireul de piersica. 
Compozitia se toarna intr-o cratita unsa cu margarina si se pune la cuptor 15-20 minute. 
Se poate mixa in blender. Se serveste cu brinza de vaci sau iaurt. 

Fructe gratinate  banana bine coapta, 1 biscuit 

Marul se spala si se curata de coaja si seminte. Banana se paseaza cu furculita. Marul se rade pe razatoare de sticla. La fel , biscuitul. 
Amestecul se pune la cuptor cateva minute. Se serveste caldut ca o sugestie puteti stropi totul cu putina dulceata de zmeura. 

Meniuri in functie de varsta bebelusului


4 luni
Dimineata1 biberon de lapte prima varsta (sau san)
Pranz1 biberon de lapte prima varsta (sau san) sau 80 g piure de legume
+ compot
Gustare1 biberon de lapte prima varsta (sau san)
Seara1 biberon de lapte prima varsta (sau san)
+ 1 sau 2 lingurite de cafea de faina de orez
 5 luni
Dimineata1 biberon de lapte a 2-a varsta (sau san)
+ cereale aromatizate
Pranz130 g piure de legume
+ 20 g carne sau peste sau 1 galbenus de ou 
+ 1 produs lactat
Gustare1 biberon de lapte a 2-a varsta (sau san)
Seara1 biberon de lapte a 2-a varsta (sau san)
+ 1 sau 2 lingurite de cafea de faina de orez
 6-8 luni
Dimineatza1 biberon de lapte a 2-a varsta (sau san)
+ cereale aromatizate
Pranz180 g piure de legume
+ 30 g carne sau peste sau 1 galbenus de ou 
+ 1 produs lactat
Gustare1 biberon de lapte a 2-a varsta (sau san)
+ 1 biscuit, 1 compot sau 1 fruct
Seara1 biberon de lapte a 2-a varsta (sau san)
+ 1 sau 2 lingurite cu supa de legume
 9-12 luni
Dimineata1 biberon de lapte a 2-a varsta (sau san)
+ cereale aromatizate
Pranz180 g piure de legume
+ 30 g carne sau peste sau 1 galbenus de ou 
+ 1 produs lactat (branza sau iaurt)
+ 1 desert (fruct, compot sau budinca)
Gustare1 biberon de lapte a 2-a varsta (sau san) sau iaurt
+ 1 biscuit sau 1 fruct
Seara220 ml de supa crema de legume (eventual cu lapte ½ dens)
+ 1 produs lactat (branza sau desert lactat)
Incepand cu 12 luni,bebelusul dumneavoastra poate manca aceleasi lucruri ca si dumneavoastra, bineinteles, taiate in bucatele mici (chiar pasate daca nu are dinti).