lunedì 14 novembre 2011

Peste la cuptor cu sos alb


MOD DE PREPARARE: Taie  pestele bucati mari,(nu conteaza ce peste ai,important e sa-l cauti pe cel fara oase)aseaza-l in tava de cuptor,stropeste-l cu sucul de la jumate de lamaie,apoi condimenteaza-l cu sare,piper,delikat,si arome de peste. si feliute de ananas.si pune-l la cuptor..
SOSUL:Aparte intr-o tigaie,topeste un cubulet de unt,3 linguri de smantana,si zeama de la o felie de lamaie,un cub de gorgonzola si 4 linguri de lapte si fa sosul(daca nu se leaga,adauga o lingura de faina alba).
Pestele trebuie sa stea la cuptor la temperatura de 180grade,pentru o jumatete de ora.Se aseaza pestele pe o farfurie,iar peste peste turnati aceasta minunata crema.
Nu uita-ti de vinul alb..va urez pofta buna!



Uitati-va la peste! Tot pestele trebuie sa para ca abia a fost scos din apa, ochii limpezi si carnea ferma sunt semne ale prospetimii. Pestele fillet sau bucati trebuie sa aiba carnea puternica, fara pete maro sau portiuni decolorate.
Un truc Gustos: pentru un gust fin si extrem de delicios, lasati carnea de peste la dezghetat peste noapte, intr-un bol cu lapte caldut!
1. Pestele la gratar: atat pestele slab, cat si cel cu carnea grasa ca somonul, tonul, rechinul sau macroul se gatesc foarte usor la gratar. Inainte de a-l pune pe gratar, fiti sigur ca ati uns gratarul cu putin ulei. Incingeti gratarul pana fumega, iar apoi asezati pestele uns cu grasime. Frigeti-l cateva minute pe fiecare parte, intorcand o data.
2. Pestele afumat: un afumator din bambus este exact ce va trebuie daca va place pestele afumat. Ca sa afumati carnea, puneti apa cu condimente, lamaie si altele intr-un bol. Puneti bolul in afumator impreuna cu pestele. Nu il lasati prea mult. Gustul va fi de exceptie.
3. Pestele la microunde: cuptorul cu mirounde va gati pestele foarte bine, daca tineti cont de cateva reguli simple. Mai intai fiti sigur ca pe toata perioda cat va sta in cuptor, pestele se va gati uniform. Lasati pestele in cuptor, conform cu timpul indicat in reteta, fara a deschide cuptorul in timpul procesului.
4. Rasol: alegeti un vas special, de forma mai alungita, puneti o cantitate potrivita de apa si asezati pestele cu pielita in jos. Apoi fierbeti la foc mic, pentru a evita sfarmarea carnii. Pentru a potenta gustul, adaugati in apa otet, lamaie, cateva boabe de piper, usturoi si o foaie de dafin. Si daca folositi peste de mare, puteti adauga si putin lapte. Este bine sa stiti ca inainte de fierbere, pastravul si crapul se stropesc cu otet, pentru ca pielea sa capete o culoare albastruie.
5. Rumenit la cuptor: Una dintre cele mai delicioase retete de peste include pestele rumenit sau copt la cuptor. Si pentru un aspect si mai atragator, puteti praji pestele in tigaie, la foc mare, timp de cateva minute,  apoi dati la cuptorul preincalzit la semnul 4/180 grade C si asteptati pana se patrunde complet.
6. Pestele “En Papillote”- Taiati o bucata de folie de aluminiu sau hartie pergament la dimensiuni suficient de mari cat sa cuprinda pestele. Ungeti-l cu mirodenii, puneti fasii de legume si turnati 2-3 linguri de vin alb sec. Impachetati si rasuciti! Apoi asezati pestele la tava si introduceti-l in cuptorul preincalzit la temperatura de 180 de grade C. Veti obtine un deliciu!
7. Pestele Sautee- pentru aceasta reteta de lux, aveti nevoie de peste, ulei de masline aromat si un cuptor bine incalzit. Nu atingeti pestele 2-3 minute pana prinde o crusta aurie. Gatiti mai intai feliile subtiri 5-6 minute, apoi cele mai groase, nu mai mult de 8 minute.
8. Peste prajit- incalziti o cantitate de ulei in care puneti arome apoi prajiti pestele condimentat la foc potrivit.


Sursa:Gabriela!

Ce manaca italienii,la masa de seara si pranz!

 Voi incerca in acest material sa scot la iveala felul sanatos,in care manaca italienii.Si felul cum isi mentin,silueta si sanatatea.

Secretul numarul 1: 

Relaxare si placere, chiar si la masa!
Ceea ce se remarca in cazul unei mese obisnuite intre italieni este atmosfera placuta si relaxata in care aceasta se desfasoara.

 La fel ca si in cazul altor popoare mediteraneene, ei privesc luarea mesei ca pe un prilej de destindere, socializare si, nu in ultimul rand, de buna-dispozitie. 
Desi petrec destul de mult timp la masa, pana la 3 ore, italienii nu par sa fie inclinati spre a consuma cantitati mari de mancare, ci dimpotriva. 

In plus, ei asorteaza mancarii si bauturii ingerate, respectiv baute, o mica plimbare (atat inainte, cat si dupa ce se ridica de la masa). Miscarea ajuta la accelerarea metabolismului si a ritmului de ardere calorica, motiv pentru care nutrientele sunt mai rapid si mai eficient asimilate. 
Fireste, pe langa durata crescuta a mesei si plimbare, dieta italieneasca promoveaza foarte mult fructele si legumele, dar si pestele si uleiurile benefice sanatatii.
Fasolea, carnea de pui, uleiul de masline, tomatele, cerealele integrale, vinul rosu si lactatele sunt doar cateva elemente esentiale din planul alimentar al oricarui italian. 
Ei incep ziua cu un mic dejun sarac (cafea, lapte cu cereale sau biscuiti integrali). Pranzul consta in servirea a doua feluri de mancare.
 De obicei, primul fel este alcatuit dintr-un sendvis cu salata sau o portie redusa de paste, in timp ce al doilea contine o bucata destul de mica de peste sau carne de pui, asortata cu legume gratinate. Cina este cea mai consistenta masa, insa, departe de a se apropia de stilul romanesc de a manca, este totusi echilibrata. In primul rand, aceasta nu se serveste prea tarziu, pentru ca organismul sa aiba ragaz sa proceseze alimentele ingerate. In al doilea rand, cina este alcatuita din paste cu sos de tomate si de legume, insotite de o bucatica de carne. Totul se asorteaza cu un pahar de vin pe masura. Ca regula de baza, toate portiile lor sunt mult mai mici decat cele considerate de noi traditionale. 

Secretul numarul 2:
 Opreste-te cand te-ai saturat!
Italienii nu isi fac griji pentru silueta, deoarece ei se opresc intotdeauna din mancat atunci cand se satura.
 Diferenta dintre noi si ei este ca noi mancam cu stomacul, in timp ce ei mananca "cu cap". 
Pentru ca o masa dureaza mai mult decat de obicei, creierul are timp sa proceseze si sa isi dea seama cand se umple stomacul. 
El trimite apoi informatia mai departe, si in acest fel realizam ca suntem satui, si nu este cazul sa mai mancam. 

Italienii consuma mancarea in portii mici, apeleaza foarte des la fructe si legume, carne slaba si vin. Nu iau gustari tarzii si nu mananca in fata televizorului, nu consuma produse pe baza de zahar in exces, si nici bauturi alcoolice peste masura. In aceste conditii, sfatul cel mai bun ar fi sa le urmam cat mai indeaproape obiceiurile sanatoase, pentru a ne asigura o silueta de invidiat si nu numai! 

Secretul numarul 3:
 Pune accent pe calitate, si nu pe cantitate!
Italienii nu mananca alimente nesanatoase de tip junk-food, ci incearca pe cat posibil sa le inlocuiasca cu produse naturale si recomandate, precum: branza, carne slaba, paste, legume, peste, oua. 
Maioneza le este necunoscuta, in timp ce bauturile carbogazoase sunt consumate foarte rar.
 Uleiul de masline l-a substituit demult pe cel din floarea-soarelui, atat cand vine vorba despre gatit, cat si in cazul salatelor. 

Secretul numarul 4:
 Bucura-te de mancarurile simple, traditionale si usoare!
Nu te feri sa mananci supe si sote-uri de legume! 
Sunt usor de digerat, nu contin foarte multe calorii, si pastreaza un tract intestinal corespunzator functional. Supa de linte, de fasole, de mazare, de legume, de rosii sunt doar cateva dintre preparatele de acest fel.
 Incearca sa incluzi cat mai des in dieta ta conopida, broccoli, capere, legume verzi, peste, citrice, salata!

Secretul numarul 5: 
Nu tine dieta!
Porneste de la ideea ca o viata sanatoasa are intotdeauna la baza o dieta corespunzatoare!
 Mananca ce trebuie atunci cand trebuie, si nu vei avea niciodata nevoie de cure de slabire. Incearca sa intelegi principiile de baza ale nutritiei, delimiteaza foarte clar grupele alimentare si aporturile calorice ale fiecareia, si adapteaza informatiile la propriul stil de viata. Mult succes, si nu uita ca si activitatea fizica zilnica joaca un rol la fel de important!
In continuare va voi,spune ce am gatit eu in aceaste imagini:
-Salata de finocchio;(este o radacinoasa numita la romani,"FENICUL")
-Salata de rosii cu ceapa si caperi;
-Supa de cereale;
_Tonn pe gratar cu susan si suc de soia;
-Parjolute pe gratar;
-Broccoli tavaliti prin ou si pesmet


Sursa:Gabriela