lunedì 4 luglio 2011

Meniu pentru copii de 4-7 ani!

Pentru copiii 4-7 ani
Exemplul 1
Exemplul 2
Exemplul 3
Mic dejun
250 ml lapte cu cacao si biscuiti
Mic dejun
250 ml ceai
2 felii de pâine intermediara, prajita, cu unt si 100 g brânza telemea slaba
Mic dejun
250 ml lapte cu cereale
1 banana
Gustarea de dimineata
-brânzica de vaci cu piure de fructe
100 g patiserie
Gustarea de dimineata
Danonino-brânzica de vaci cu piure de fructe
Gustarea de dimineata
1-2 felii de pâine intermediara cu paté de ficat si castraveti
Prânz
Felul I: ciorba de perisoare
Felul II: paste cu carne
Felul III: fructe de sezon
Prânz
Felul I: supa crema de cartofi
Felul II: rasol de vita cu orez si salata asortata
Felul III: prajitura de casa
Prânz
Felul I: supa de rosii
Felul II: salata de peste cu orez
Felul III: paste cu brânza dulce si stafide
Gustarea de dupa-amiaza
Pâine cu brânza telemea slaba si rosii sau castraveti
Gustarea de dupa-amiaza
Salata de fructe
Gustarea de dupa-amiaza
Danonino-brânzica de vaci cu piure de fructe
Biscuiti
Cina
Salata orientala cu cartofi fierti, legume proaspete (rosii, castraveti) si masline

Sursa:www.copii.com
Cina
Taitei cu nuci si zahar
Lapte batut


RISOTTO BIANCO-Retete regim pentru copii 4-7 ani

  1. Categorie: Garnitura
    Specific: italian
    Timp preparare: mediu
    Nr. portii: 8
    Calorii: 200 cal.
    Dieta: Regim vegetarian, Regim copii 4-7 ani,Regim copii 7-12 ani
    Evenimente: Cina romantica
    Status: testat

    Risotto bianco este un mod grozav de a gati orezul, precum italienii. Risotto bianco se prepara cu ingrediente fantastice si are un gust nemaipomenit. Cremos si spornic acest risotto bianco este preferat si la mesele festive dar si la mesele rapide si fara pretentii pentru copii.

    INGREDIENTE

     400 g orez 
     1 ceapa tocata marunt 
     1 l supa 
     2 linguri ulei de masline 
     1 bucatica de unt 
     1/2 telina tocata marunt 
     2 catei de usturoi tocati marunt 
    2 pahare de vermut alb sau vin alb sec 
     100 g parmezan

     
 

Budinci pentru copilasi

Budinca de fidea cu branza de vaci 

100 g fidea 
50 g branza de vaci 
1 ou 
50 ml lapte 
10 g zahar 
20 g unt 

Fideaua fiarta si scursa se amesteca cu branza, laptele indulcit, oul in prealbil batut si o parte din unt. Compozitita se pune intr-o forma unsa cu unt, tapetata cu pesmet sau faina. Deasupra se pun cateva bucati de unt; se fierbe acoperita in baia de apa la cuptor. 


Budinca de gris 

250 ml lapte 
50 ml apa 
20 g gris 
1 ou 
2 lingurite de zahar 
2 lingurtie de unt 
1 lingurita de pesmet 

Se pregateste grisul ca pentru gris cu lapte. Se lasa sa se raceasca; se amesteca cu untul, galbenusul de ou; la sfarsit se adauga albusul de ou batut spuma. Se pune in forma unsa cu unt si presarata cu pesmet.Se fierbe in baia de aburi 25-30 minute. Se serveste simpla sau cu sos caramel. 


Budinca de mere 

2-3 mere mari 
20 g pesmet alb 
20-30 g unt 
20 g zahar 
1 ou 

Merele curatate de coaja, se rad pe razatoarea de sticla sau plastic. Zeama se scurge. Untul se freaca cu zaharul si galbenusul de ou pana devine spumos. Albusul se bate spuma, se amesteca merele cu pesmetul, untul frecat si albusul batut spuma. Compozitia se pune in forma unsa cu unt si tapetata cu pesmet. Se coace in baia de apa la cuptor 25-30 minute. Se poate servi calda sau rece.
Budinca de branza de vaci 

200 g branza de vaci proaspata 
1 ou 
100 ml lapte 
2 lingurite de faina 
2 lingurite unt 
20 g zahar 

Se pregateste din faina, lapte si unt un sos alb. In loc de sos alb, budinca se poate prepara cu gris u lapte in care se adauga branza; dup ace s-a racorit, se adauga branza de vaci pasata, galbenusul frecat in prealabil cu zaharul, albusul batut spuma. Se toarna compozitita intr-o forma unsa cu unt si tapetat cu faina. Se coace in baie de apa la cuptor 15-20 minute la foc iute. 

Retete simple pentru copilasi

Supa de zarzavat I 

500 ml apa 
200 gr zarzavat (morcovi, patrunjel, pastarnac, cartof, telina, frunze de patrunjel) 

Morcovul v-a reprezenta jumatate din totalul zarzavaturilor. Se pun toate la fiert si se lasa cel putin 30 min dupa ce incep sa clocoteasca (daca se poate cu capacul pus pe craticioara). Se da jos de pe foc si se strecoara supa... 
Primele supe vor fi strecurate, apoi se pot pasa morcovul si cartoful si se va da cu lingurita... 
Oala in care se pregateste supa sugarului e bine sa se foloseasca numai in acest scop! Daca se foloseste oala de fiert sub presiune se pune o cantitate de apa egalacu cea necasara pentru supa, deoarece nu se pierde prin fierbere! 
Se incepe cu 50-70 ml de supa completare la o masa de san sau de lapte preparat; se creste treptat pana la inlocuirea unei mese. Este de preferat sa se inceapa cu masa de la ora 14. Se serveste inaintea laptelui preparat, pentru ca sugarii primesc mai greu la inceput supa de zarzavat, al carui gust este cu totul diferit de cel al laptelui. Este bine ca sugarul sa fie putin infometat la aceasta masa. 

Supa zarzavat II 

Pentru sugarul care a depasit varsta de 6 luni, zarzavaturile pot fi mai variate, in functie de sezon. Se pot adauga dovlecel, sfelca rosie, spanac, urzici. Se poate adauga un galbenus de ou fiert bine ( timp 10 minute) . pentru prima data cand se da galbenus de ou se pune doar jumatate de galbenus! 



Supa-crema de orez 

500 ml apa sau 200-300 ml de supa de zarzavat 
2 lingurite de orez 
4 linguri de lapte 
unt cat o aluna 

Orezul bine ales si spalat, se fierbe in supa de zarzavat pana cand boabele infloresc, se paseaza prin sita si se adauga eventual apa pierduta prin evaporare, daca a scazut sub 200 ml lichid. Se adauga laptele si untul si se mai fierbe 2-3 minute. 

Supa-crema de morcovi cu lapte 

600 ml apa 
200 gr morcovi 
150 ml lapte fiert 

Morcovii spalati, curatati si taiati in bucati marunte, se fierb 1-1 ½ ora, se iau de pe foc, apoi se trec prin sita; pireul rezultat se suspenda in 100 ml de zeama in care au fiert morcovii. Se adauga 150 ml de lapte si se mai da in clocot. Este recomandat copiilor in covalescenta, dupa boli diareice sau celor care fac usor tulburari digestive in timp de vara. 

Supa de cartofi (dupa 6 luni) 

2 cartofi mari 
jumatate de ceapa taiata in 4 bucati 
putina fidea 
bucatica de unt cat o nuca 

Se fierb cartofii si ceapa in putina apa cu sare timp de 20 de minute. Se strivesc cartofii si ceapa, si se amesteca adaugand putina apa daca e nevoie. Crema obtinuta se pune pe foc si se lasa sa fiarba pana da in clocot. Se adauga si fideaua si se lasa pe foc inca 3 minute. 


Supa de pui cu orez (dupa 6 luni) 

1/2 piept de pui 
2 linguri cu orez 
10 cl (100 ml) de lapte 

Se pun la fiert carnea de pui separat de orez intr-o cratita. Se lasa pe foc minim 25 de minute (de fapt, cu cat se lasa sa fiarba mai mult cu atat mai buna va fi supa). Orezul se fierbe pana infloreste. 
Se amesteca sub forma de pasta sau de consistenta dorita si se serveste! 


Supa crema de legume ( dupa 6 luni) 

1 cartof potrivit 
1/2 sfecla rosie (cat o pumnul de mare sa fie sfecla din care se taie jumatate) 
1 patrunjel radacina 
1 pastarnac 
1/2 dovlecel 
1/2 telina 
600 ml apa 
unt cat o aluna sau ulei de masline 

Se curate legumele se spala bine se taie cubulete si se pun la fiert pentru 40 de minute la foc potrivit. Dupa ce au fiert legumele se adauga untul si se mai fierbe 2-3 minute. Se dau prin bleder si se fac de consistenta dorita! 


Supa de rosii cu orez (8-10 luni) 

500 ml apa 
1 ceapa mica 
1 morcov 
1 patrunjel 
3-4 rosii mari 
1 ardei gras 
1 lingura orez 
1-2 lingurite de unt proaspat 
1 lingurita de verdeata proaspatafin toccata 

Se pune la fiert ceapa intraga, morcovul si patrunjelul, ardeiul gras taiat felii. Cand sunt bine inmuiatese adauga rosiile spalate, curatate de coajasi taiate in bucati. Se mai fierbe 10-15 minute; se ia de pe foc, ceapa se arunca, celelalte zarzavaturi se paseaza la blender Zeama obtinuta se pune din nou la fiert, adaugandu-se orezul ales si spalat. Se fierbe pana cand orezul se inmoaie. La servire se adauga o lingurita de unt proaspat sau ulei de masline. Si vedeata fin tocata. 


Supa a la greque 

Se poate prepara din orice supa de zarzavaturi amestecate sau separate, din carne de vita sau pasare. Totul consta in a adauga la supa, dupa ce este luata de pe foc, inca fierbinte, un amestec de zeama de lamaie si ou. Un ou si 2-3 lingurite de zeama de lamiae sunt suficiente pentru un litru de supa (4 portii). Pentru sugar se foloseste 
numai galbenusul. Se face in felul urmator: se bate oul intr-un castron, se adauga putin cate putin, continuand amestecarea pana la 100-150 g supa. Se adauga picatura cu picatura zeama de lamaie . Intraga compozitite se toarna peste supa din oala. Oul nu trebuie sa coaguleze, si sa fie dispersat in toata
Sursa:retete adunate de la prieteni

Prajitura fericirii


Bucatarii au reusit sa-l uimeasca pe rege, inventand o prajitura sofisticata si rafinata, intocmai ca iubita acestuia. Modul de preparare este unul destul de dificil si sunt necesari de urmat mai multi pasi, pentru a fi gata dulcea prajitura, dar efortul este rasplatit, si atunci cand o vei savura, iti vei da seama ca nu ai muncit degeaba. “Prajitura fericirii” a fost probabil unul dintre felurile regelui Henric de a-i arata Dianei, cat de mult o iubeste. Ne dam seama de aceasta iubire enorma, atunci cand gustam din prajitura si ii simtim fantastica dulceata. De precizat ca in reteta originala se foloseste zahar cubic si in cantitati aproape duble decat cele folosite de mine…
INGREDIENTE:

Pt. blat: 3 oua, 6 linguri zahar, 3 linguri ulei, 2 linguri lapte, 2 linguri cacao, 1 lingurita praf de copt, esenta de vanilie, 4 linguri faina.  Prajitura fericirii. Reteta Prajitura fericirii
Pt. sirop: 100 ml apa, 100 ml lichior de portocale, 100 g zahar, 50 ml zeama de portocala.
Pt. crema: 2 portocale, 200 g zahar, 200 ml apa, 100 ml lichior de mandarine, 150 ml smantana lichida, 2 foi de gelatina.
Pt. nugatina: 100 g zahar, 1 lingura apa, 100 g fulgi de migdale.  
Pt. meringues italiene: 4 albusuri, 150 g zahar tos, 4 linguri apa.

PREPARARE:

Blat:
Se mixeaza ouale cu zaharul, se adauga uleiul, laptele, esenta de vanilie si faina amestecata cu cacao si praf de copt. Se toarna compozitia intr-o forma rotunda tapetata cu hartie de copt si se coace 20-25 minute. Blatul copt se scoate din tava si se lasa sa se raceasca.

Crema:
Portocalele se curata de coaja. Miezul se toaca foarte fin, iar coaja se taie julienne. Se pune apa la fiert si se introduce miezul de portocala, 200 g zahar si se lasa sa fiarba cateva minute. Se adauga lichiorul si coaja de portocale taiata julienne, si se lasa sa fiarba la foc mic, timp de 20 minute. Se da deoparte, iar dupa ce se raceste se amesteca cu smantana lichida si gelatina topita in putina apa calduta.

Tarta cu visine


Pentru o tava de 24x37, sau putin mai mica:
  • 200 g untPrajitura cu visine
  • 250 g faina
  • 250 g zahar fin
  • 200 g iaurt
  • 5 oua
  • 500 g visine fara samburi
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1 pliculet zahar vanilat

Mod de preparare:

Amestecam untul cu zaharul si zaharul vanilat pana se omogenizeaza. Le mixam pana se dizolva zaharul complet, sau macar pe jumatate. Daca folositi zahar fin, se dizolva mult mai usor decat zaharul tos normal.
Separam ouale, iar galbenusurile le adaugam unul cate unul peste unt si mixam in continuare. Batem albusurile spuma, iar faina o amestecam cu praful de copt. Incorporam in unt cate 1- 2 linguri de faina, alternativ cu 1 - 2 linguri de albus, pana se termina ambele. La sfarsit adaugam iaurtul si amestecam putin. Turnam compozitia intr-o tava unsa cu unt sau ulei si tapetata cu faina. Prajitura cu visine
Dam la cuptor pentru 10 - 15 minute, la 180 de grade, pana incepe sa se inchege la suprafata, spre margini. Scoatem din cuptor, adaugam visinele pe deasupra si punem inapoi la copt pentru 25 - 35 de minute, pana trece testul scobitorii. Adaugandvisinele dupa ce blatul este putin intarit, acestea nu se vor mai scufunda si vor ramane mai la suprafata. Dupa ce se raceste, portionam, pudram cu zahar pudra si savuram prajitura care are aproximativ 280 calorii la 100 de grame.