Orata este un peste Mediteranian,face parte din pestii slabi cu foarte putini calorii,70g-90kalorii,dar bogata in proteini nobili,care contine vitaminaB1,B2.Acest peste este un pic delicat deoarece, trebuieste spalat sub jetul de apa,sau daca nu-l folosesti azi,curata-l si congeleaza-l cat mai repede.
Acesti pesti pot sa-l consume cei care au guta,glicemia ridicata si insuficenta renala.Are fosfor,iod si o cantitate mica de calciu.Este indicat sa-l manace cei obezi,cei care au probleme cu ficatul,cei cu artiloscleroza si cei care au gastrita intestinala.
Pestele este usor de curatat,se curata in felul urmator:Scoate-i solzii,urechile,intestinele si nu uita sa-i tai ca la orice peste aripile si coada,nu da aspect frumos in farfurie si consuma de ulei este si mai mare.(Eu le-am lasat asa sa vede-ti ca nu dau aspect frumos in farfurie.)Orata e cel mai bun prajit pe gratar,nu-si pierde din propietati.Cand papi orice fel de peste nu uita sa-l stropesti cu lamaie,datorita uleiului care il folosesti la prajit.Daca il servesti pe gratar,toarnai un fir de ulei de masline si stropeste-l cu lamaie vei digeri mai usor si nu te mai scoli de la masa imbalonat.(Foloseste lamaia,peste tot in special la carne de vita,porc,si pui)
Va voi arta o reteta simpla:Orata cu lameie.
Pentru reteta ai nevoie de o lamaie sau doua depinde cate portii vrei sa faci.Lamaia o tai in doua sau faci forma in zigzag ca sa de-a un aspect placut farfuriei.Pregateste staniolul de aluminiu,aseaza pestii in tava,introdu in burtica pestelui o capatana de usturoi intreg(nu-l pisa),salvie ,rozmarin,foaie de dafin,o felie de lamaie,patrunjel,unge pestele cu un pic de ulei de masline si stropeste-l cu vin alb.Nu uita daca gatesti carne alba gateste cu vin alb,iar carnea rosie cu vinul rosu.
Poti sa-i adaugi in burtica si cateva rosioare,daca vrei....mie una nu-mi place....dar am intalnit persoane gurmande ca folosesc la peste rosii.
Incinge cuptorul la 180grade,si lasa pestele circa 20 minute.
Va urez pofta buna.Copt si mancat..gata te-am salivat.