lunedì 17 gennaio 2011

ORATA CU LAMAIE


Orata este un peste Mediteranian,face parte din pestii slabi cu foarte putini calorii,70g-90kalorii,dar bogata  in proteini nobili,care contine vitaminaB1,B2.Acest peste este un pic delicat deoarece, trebuieste spalat sub jetul de apa,sau daca nu-l folosesti azi,curata-l si congeleaza-l cat mai repede.
Acesti pesti pot sa-l consume cei care au guta,glicemia ridicata si insuficenta renala.Are fosfor,iod si o cantitate mica de calciu.Este indicat sa-l manace cei obezi,cei care au probleme cu ficatul,cei cu artiloscleroza si cei care au gastrita intestinala.
Pestele este usor de curatat,se curata in felul urmator:Scoate-i solzii,urechile,intestinele si nu uita sa-i tai ca la orice peste aripile si coada,nu da aspect frumos in farfurie si consuma de ulei este si mai mare.(Eu le-am lasat asa sa vede-ti ca nu dau aspect frumos in farfurie.)Orata e cel mai bun prajit pe gratar,nu-si pierde din propietati.Cand papi orice fel de peste nu uita sa-l stropesti cu lamaie,datorita uleiului care il folosesti la prajit.Daca il servesti pe gratar,toarnai un fir de ulei de masline si stropeste-l cu lamaie vei digeri mai usor si nu te mai scoli de la masa imbalonat.(Foloseste lamaia,peste tot in special la carne de vita,porc,si pui)
Va voi arta o reteta simpla:Orata cu lameie.
 Pentru reteta ai nevoie de o lamaie sau doua depinde cate portii vrei sa faci.Lamaia o tai in doua sau faci forma in zigzag ca sa de-a un aspect placut farfuriei.
 
 Pregateste staniolul de aluminiu,aseaza pestii in tava,introdu in burtica pestelui o capatana de usturoi intreg(nu-l pisa),salvie ,rozmarin,foaie de dafin,o felie de lamaie,patrunjel,unge pestele cu un pic de ulei de masline si stropeste-l cu vin alb.Nu uita daca gatesti carne alba gateste cu vin alb,iar carnea rosie cu vinul rosu.
 Poti sa-i adaugi in burtica si cateva rosioare,daca vrei....mie una nu-mi place....dar am intalnit persoane gurmande ca folosesc la peste rosii.
 Incinge cuptorul la 180grade,si lasa pestele circa 20 minute.
 Va urez pofta buna.Copt si mancat..gata te-am salivat.

SPAGHETE CU SCOICI





 Toarna patrunjelul deasupra cand sunt gata,si rasfata-te cu un vin alb sec.Incearca se merita.

Asa se desface scoica cand este gata.
Ingrediente:scoici cu cochilia alba, 4 catei de usturoi, ulei de masline, sare, piper, patrunjel, 1 lingura suc de rosii, 300 g spaghete, parmezan ras
Mod de preparare: Intr-o tigaie de teflon se caleste usturoiul tocat marunt cu ulei de masline, se adauga scoicile impreuna cu apa din conserva, sosul de rosii, sarea, piperul si patrunjelul tocat.
Intr-o oala mare se fierbe apa, se adauga spaghetele in evantai, se imping in apa sa fie acoperite in intregime, iar cand sunt fierte "al dente" se scurg si se pun in tigaie, amestecandu-le bine cu scoicile.
Se servesc imediat cu parmezan ras.

CUM SE PREPARA SCOICILE

 Cand mai aveti scoci urmati urmatorii pasi:
1. asigurati-va ca sunt vii: cochilia (valvele) inchisa bine. dupa ce stau o vreme pe uscat, au tendinta sa se deschida usor si chiar sa scoata piciorul. La o atingere usoara se inchid imediat.
2. trebuie tinute minim 2 zile (pt scoicile din rauri) sau 5 zile (cele din balta) in apa curata, intr-un lighean f mare sau chiar cada de baie, etc. Apa se schimba macar o data pe zi, daca nu de doua ori.
3. inainte de preparare se iau una cate una la mana si se curata cu o perie de unghii, de covoare, de sarma, cum vreti.... . Se inlatura atent orice alge sau mazga
4. Se fierb intregi (cele vii !!!! ) intr-u supa aromata ce contine coriandru, marar uscat, telina, ceapa, patrunjel, pastarnac, etc.... tot ce aveti mai aromat... Scocile se arunca in supa clocotita pe ochiul mare de la aragaz si se tin max. 5 minute, timp in care ar trebui sa deschida valvele. Une3le se deschid mai repede, e ok, atata timp cat au fost vii.
5. Cand se deschid, se scot din supa, (intre timp se baga altele daca mai aveti), si se desfac cu mana sub jetul de apa de la chiuveta si se arunca: cochilia si branhiile (formatiunile striate, lungi, in nr de 2 perechi de o parte si de alta a piciorului). Mantaua (formatiunea din vecinatatea cochiliei se pastreaza impreuna cu piciorul si muschii care tin valvele inchise (adductori). Din corpul scoicii se poate inlatura partea neagra-verde cu ajutorul unui cutit.
6. Limpeziti usor, si voila, aveti materia prima pentru alte mancaruri. Se poate folosi la tocane, paste, etc.
7. Daca nu ati oparit astfel scocile, nu are rost sa le scoateti de vii din cochilie, chinuindu-va cu cutite ca apoij sa le fierbeti. se vor intari tot mai tare, chiar daca le fierbeti in oale sub presiune.
Important este ca ele sa fie omorate prin oparire, apoi racite, apoi din nou gatite. Astfel devin moi, asemanator cu pipota de pui sau cu limba.

 Sau sa le prajesti asa cu tot cu cochilie,dupa ce le-ai curatat.Intr-o tigaie mai marisoara,toarna 50g de ulei masline si caleste doi catei de usturoi intregi...pana se rumeneste,soate-i afara si arunca scoicile,invarte-le bine pana sunt acoperite de ulei.Toarna 100g de vin alb,acopera cu un capac scoicile per circa 2 minute,scoate repede capacul,arunca 100g rosii micute taiate cuburi ,iar la urma toarna patrunjel sare, piper,si o lingurita de unt dupa gust.Sunt gata cand sau disfacut cochilia  si carnea din scoici este rosiatica,moale (depinde de scoica).Important e sa se desfaca.Nu-i nimic daca una nu se desface,e moarta nu te chinui sa o desfaci.Sunt foarte bune cu paste.

 Invartele mereu,cu lingura de lemn.
Scoici cu paste:Cumpara pasta lunga linguinede ex.Dupa ce le-ai preparat cum arata in imagine,si le-ai scurs
Toarne-le peste pasta care a fiert in apa cu sare.Si le mai dai 2 minute in tigaie sa prinda toate gusturile.
Se serveste cu un vin alb sec.Copt si mancat ma bucur ca v-am ajutat.Poop