1 lingura de unt (untura) = 25 g
o ceasaca zahar = 200 g circa
0 lingura zahar = 25-30 g
o ceasca faina =250 g
o lingura rasa faina =15 g
o lingura cu varf de faina =25 g
o ceasca mare cafelate =250ml
oceasca de cafea =200ml
un pahar de vin =150ml
SFATURI:
-pentru a nu se intarii ficatul se sareaza inainte de al gatii
-pentru a fragezii carnea la fiert sau prajit se adauga 1 lingurita de bicarbonat.
-pentru prajit este bine sa amestecam uleiul cu untura in parti egale.
-untul se bate spuma pe un vas cu apa calda.
-frisca se tine in gheata 2 ore inainte de a fi batuta si zaharul se adauga la urma.
-ingredientele pentru aluaturi sa fie la temperatura camerei.
-pentru carnea'batrana' cat si pentru fasole la fiert se pune pe fundul oalei o lingura de inox.
-pentru retetele cu orez e bine sa-l stingem cu supa de carne.
-la aluaturi e bine ca sarea sa nu vina in contact direct cu galbenusul de ou.
-pentru orice aluat faina se cerne de doua ori.
-ceapa in orice salata se freaca mai intai cu sare si otet.
- piureul de cartofi se face cu lapte fierbinte sau cald, nu cu lapte rece (sa eviti cocoloasele, dar si ca sa nu prinde pojghita cand se raceste)
- painea nu trebuie pastrata in pungi de plastic, ci in pungi de hartie. Credeti-ma pe cuvant, de cand fac paine la masina de paine stiu mai bine. Iar daca e fierbinte (abia scoasa din masina), pune-o pe un suport de lemn si acoper-o cu un prosop, iar dupa un sfert de ora intoarce-o pe alta latura.
- Sursa:Gabriela