giovedì 17 novembre 2011

Retete simple de post si Postul Craciunului!


Postul Craciunului este primul post din anul bisericesc si ultimul din anul civil. Incepe pe 15 noiembrie si se incheie pe 24 decembrie. Prin durata lui de 40 de zile, ne amintim de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, cand acesta astepta sa primeasca cuvintele lui Dumnezeu scrise pe lespezile de piatra ale Tablelor Legii. Astfel, crestinii postind 40 de zile, se invrednicesc sa primeasca pe Cuvantul lui Dumnezeu intrupat si nascut din Fecioara Maria.
Dezlegari in Postul Craciunului
Dupa randuiala din pravile, in timpul Postului Craciunului, miercurea si vinerea nu mancam cu untdelemn si nu bem vin. In aceste doua zile postim pana la ora 3-4 p.m., cand manacam hrana uscata sau legume fierte. Daca se intampla sa cada miercuri si vineri un sfant care sa aiba Doxologie mare, dezlegam numai la untdelemn si la vin si mancam o singura data in zi. Daca s-ar intampla miercuri sau vineri sa cada un sfant care are Priveghere, dezlegam la untdelemn, la vin si la peste. Si daca se va intampla pomenirea sfantului al caruia este hramul Bisericii, miercuri sau vineri, de asemeni mancam peste.
Marti si joi nu mancam peste ci numai untdelemn si vin. Daca se intampla sa cada un sfant marti sau joi, care sa aiba Doxologie mare, atunci mancam peste.

Postul Craciunului a inceput saptamana aceasta si, desi postul nu este legat doar de aspectul culinar, va prezent cateva retete pentru un meniu simplu si economic.
Am ales catevaretete care sa formeze un meniu excelent, pentru o masa de post.

Supa de morcovi cu coriandru sau patrunjel

Ingrediente
4 morcovi mari, taiati in bucati de 2-3 cm
un sfert de ceapa mare, tocata
1 litru de supa de legume
100 g de coriandru sau patrunjel tocat (proaspat)
sare, piper dupa gust

Mod de preparare

1. Puneti morcovii, ceapa, supa de legume si coriandrul sau patrunjelul intr-o oala mare. Fierbeti si lasati pe foc pana cand morcovii se inmoaie, pentru aproximativ 10 minute. Luati de pe foc si lasati sa se raceasca putin.
2. Pasati supa pana devine cremoasa, folosind un blender sau alte ustensile. Se poate reincalzi  inainte de servire.


Orez curry 

Ingrediente
2 linguri de ulei de masline
1 lingura de usturoi pisat
piper negru dupa gust
1 lingurita de chimion macinat (sau dupa gust)
1 lingura de pudra curry (sau dupa gust)
1 lingura de boia iute (sau dupa gust)
2-3 linguri de bulion
225 ml de apa
1 lingura de sos de soia
220 g de de orez alb

Mod de preparare
1. Incingeti uleiul de masline intr-o tigaie la foc mic. Adaugati usturoiul, dupa ce se prajeste putin, adaugati piperul, chimionul, pudra de curry si boiaua. Cand mirodeniile incep sa se prajeasca si isi elibereaza aroma, puneti bulionul si putin apa.
2.  Mariti focul si adaugati restul de apa si sosul de soia. Chiar inainte ca amestecul sa fiarba, adaugati orezul. Acoperiti si lasati sa fiarba la foc mic timp de 15-20 de minute, sau pana se absoarbe lichidul.
3. Luati de pe foc si lasati timp de 5 minute, astfel incat orezul sa continue sa creasca in volum. Se poate servi in combinatie cu legume fierte (mazare, morcovi etc.)


Negresa de post

Ingrediente
450 g de faina
450 g de zahar
150 g de pudra de cacao
1 lingurita de praf de copt
1 lingurita de sare
250 ml de apa
250 ml de ulei
1 lingurita de esenta de vanilie

Mod de preparare
1. Preincalziti cuptorul la 175 de grade C.
2. Intr-un bol mare, amestecati faina, zaharul, pudra de cacao praful de copt si sarea. Turnati apa, uleiul vegetal si esenta de vanilie, mixati bine pana se amesteca toate ingredientele. Turnati intr-o tava de copt sau intr-o forma de chec.
3. Coaceti pentru aproximativ 25-30 de minute in cuptorul preincalzit, pana ce suprafata nu mai este lucioasa. Lasati sa se raceasca petru 10 minute inainte de a o taia. 


CARTOFI COPTI CU DAFIN


Aroma este speciala, aspectul, rafinat.

Ingrediente: 
opt cartofi mari, albi, de aproximativ aceeasi dimensiune, opt frunze de dafin uscate, sare, piper, cateva linguri de ulei.

Preparare: 

- Spala bine cartofi. Sterge-i, si taie-i pe lung. Pune cartofii aliniati intr-o tava neunsa care merge la cuptor. Unge cu putin ulei, fiecare cartof, pe fata taiata, presara sare si piper si infige in cartof o jumatate de frunza de dafin.
- Acopera tava cu o folie de aliminiu. Da tava la cuptor, in cuptorul incins, la foc potrivit, circa 50 de minute. Scoate folia de aluminiu dupa primele 30 de minute de copt.
- Mirosul te va anunta ca sunt gata. Sunt minunati simpli, dar ii poti servi alaturi de carne, salata sau cu iaurt, smantana si putin unt.
Sfat Eva: in acelasi mod poti prepara cartofi copti aromati folosind crengute de cimbru uscat, rozmarin, sau chimen. Oricare combinatie ofera alt gust cartofilor.


SPANAC CU CIUPERCI LA CUPTOR


  • O reţetă vegetariană simplă, pe care o poţi pune în parctică rapid. Înlocuieşte untul şi caşcavalul cu ulei şi brânză tofu dacă ţii post sau dacă nu consumi produse de origine animală.

Ingrediente:

1 pungă mare de spanac congelat sau două borcane de spanac conservat
200 grame de ciuperci,
un cubuleţ de unt,
2 linguri cu caşcaval ras
sare după gust

Preparare:

Se căleşte spanacul cu puţin unt (sau ulei).
Separat se înăbuşă în unt ciupercile tăiate felii.
Se amestecă spanacul cu ciupercile, se adaugă caşcavalul şi o lingură de unt.
Se aşază într-o tavă, se presară brânză şi puţin unt, se pune la cuptor până ce se rumeneşte la suprafaţă.

 CROCHETE DE LEGUME
crochete_legume.jpgDurata: 1 h 15 min
Complexitate: Medie
Ingrediente:  Pentru crochete: 1/2 kg. cartofi, 2 morcovi, 2 radacini de patrunjel, 1 conopida mijlocie, 1 legatura de patrunjel sau marar, 1 ceapa, 1 cana pesmet, 1 lingura margarina, sare, ulei, piper, boia dulce. Pentru sos: 1 capatana usturoi, 2 linguri mustar, 1 legatura de patrunjel, ulei, sare.

Mod de preparare:
  • Crochetele:
Legumele se fierb bine, apoi se paseaza cu furculita sau la mixer. Ceapa se taie marunt si se rumeneste in ulei.

Se incorporeaza in piureul de legume, apoi se adauga condimentele si verdeata tocata. Se formeaza crochete rotunde sau alungite, nu prea mari si se tavalesc prin pesmet.

Se prajesc in uleiul incins bine, in care se adauga margarina.
  • Sosul:
Usturoiul se piseaza si se amesteca bine cu mustarul si patrunjelul tocat marunt. Se adauga uleiul, putin cate putin, amestecand continuu. Se sareaza la sfarsit.

Crochetele se pot servi simple sau cu garnitura de orez sau cartofi natur.

Pofta buna!

Sursa:Gabriela