sabato 17 dicembre 2011

Prajiturile Gabryelei


          Imi cer mii de scuze..dragele mele ca nu am mai postat nimik,dar......treburile femeiii "nu se termina niciodata",mai ales acum in pragul sarbatorilor......Voi veni in forta, sa va ajut si sa ma intrebati orice,dar orice ...legat de masa  de Craciun.



     Reteta o am de la mama mea. E perferata ei de Craciun si am executat-o fara abatere de la reteta ei. Desi blatul este extrem de bun, pentru mine crema de unt e un pic cam mult. Stiu insa ca multora le place acest tip de crema si am lasat-o asa, insa eu as fi preferat o crema de ciocolata in loc, mai ales ca as putea folosi galbenusurile ramase de la blat ca sa o prepar.
Ingrediente
250 gr unt la temp. camerei
250 gr zahar
250 gr nuca
200 gr faina alba
1 plic praf de copt
6 oua (doar albusurile)
Crema de unt
200 gr unt la temp. camerei
200 gr zahar pudra
1 lingura rasa cafea instant (dizolvata intr-o lingura de rom)
1 lingura cacao
200 gr nuca
Preparare
  1. Se freaca untul cu mixerul pana devine cremos. Se adauga faina cernuta cu praful de copt si nuca macinata impreuna cu zaharul. Se omogenizeaza bine.
  2. Se bat spuma tare albusurile de la cele 6 oua cu o priza de sare.
  3. Se incorporeaza spuma in aluat in 4 transe, amestecand usor cu o paleta, de sus in jos, astfel incat aluatul sa ramana cat mai pufos.
  4. Se unge cu unt o tava si se tapeteaza cu faina. Se toarna aluatul in tava si se niveleaza.
  5. Se da tava la cuptor, la 180C pentru 30-35 minute. Faceti testul cu scobitoarea pentru a fi siguri ca e gata.
  6. Se lasa blatul sa se raceasca complet.
  7. Pana atunci prajiti nuca la 180C, timp de 10 minute, amestecand de 2-3 ori in ea. Scoateti-o pe un prosop curat si frecati-o intre palme ca sa se curete de coji. Tocati nuca cu cutitul.
  8. Frecati ingredientele de la crema (exceptand nuca) cu mixerul pana compozitia este spumoasa.
  9. Puneti crema peste blat si nivelati. Presarati deasupra nuca prajita. 
  10. Nu uita-ti de vinul alb dulce ,la aceasta prajitura...popicei.

ALTE PRAJITURICI:

Incercati sa face-ti prajiturile de casa,nu cumpara-ti sa va fie viata mai usoara,e adevarat timpul preseaza,dar nu stiti niciodata ce cumparati,cum sunt gatite,si cat de des e folosita igiena mainilor la preparare.Eu una nu am incredere asa ca ma trezesc mai de dimineata,si 2 ore e rezervat prajiturilor de sarbatori.
Aici am facut forme de prajiturele cu crema de ciocolata amara.....o reteta foarte usora .
Topeste 200g de ciocolata amara,cu 200g unt,200gzahar si 3 linguri de faina amesteca bine bine toate si la urma adaugati 4 albusuri batute spuma....amesteca bine da-le la cuptor pt 45 de minute la 180grade-
Aici merge un vin rosu dulce.




Si nu uita-ti minunatele cornulete care iti umple sufletul de dulceata lor

TIMP DE PREPARARE 1 ORA
250 g unt,
200 ml lapte,
zahar pudra,
1/2 kg rahat,
1 lingura otet,
drojdie de bere cat o nuca,
faina cat cuprinde.


Mod de preparare:
Se freaca untul spuma, se toarna laptele in care s-a dizolvat drojdia de bere, se amesteca putin, se adauga otetul si iar se amesteca. Se toarna faina, se framanta pana devine un aluat potrivit si se imparte in 4 turtite, care se tin la rece 30 minute.

Se intinde cate o foaie subtire, sa taie in patratele, se pune la mijloc cate o bucatica de rahat si se da forma de cornulet.

Se coc la foc potrivit. Se tavalesc calde in zahar pudra.

Ca diversificare, din aceeasi coca se pot face si fursecuri rotunde (taiate cu un paharel cu gura ingusta) si la care se pune un cubulet de rahat deasupra.
Iar la cornule un vin alb sec.


Va urez tot cei mai frumos pe lumea asta si sper ca Sfintele Sarbatori ce bat la usa,sa va faca mai fericiti,pop!