venerdì 8 luglio 2011

Bucataria italiana


Bucataria italiana este una dintre cele mai renumite la nivel mondial si se caracterizeaza printr-o mare varietate a produselor utilizate, cat si printr-o mare diversitate regionala. Pastele, pizza si diferitele tipuri de risotto sunt astazi consumate in intreaga lume, dar bucataria italiana este in realitate mult mai variata.
Astfel, regiunea Emilia-Romagna este cunoscuta pentru lasagna, tortellini, mortadella, prosciutto si parmezan. Napoli a creat pizza si mozzarella. Calabria se remarca prin utilizarea ardeiului iute si prin prepararea sortimentelor specifice de mezeluri. Sicilia este patria inghetatei, bucataria sa prezintand si influente arabe.
La fel ca si Franta, Italia este o tara a vinurilor si branzeturilor, avand numeroase produse traditionale de o calitate exceptionala.


Gastronomia este un element important al stilului de viata italian, reflectand mai ales cultura rurala si pe cea familiala. Accentul nu este pus atat pe complexitatea si rafinamentul unei bucatarii sofisticate, cat pe calitatea si respectul traditiilor. Orice fel de mancare trebuie preparat cu seriozitate, respectand reteta originala, pentru a-i da gustul cunoscut din copilarie.


Aromele puternice, exotice nu sunt foarte indragite; in schimb, este apreciata combinarea subtila de gusturi autentice, fara excese si fara complicatii inutile.
Italia se remarca si prin varietatea sa de masline, fiecare soi avand forme, culori si gusturi distincte. Aceste arome se regasesc in uleiurile de masline italiene, atat de apreciate pe plan international. Cea mai mare productie de ulei de masline este in Sicilia. Uleiurile din Toscana au o aroma delicata, regiunea Umbria produce uleiuri cu gust puternic, in timp ce uleiul de Trevi are o culoare de aur si un gust de migdale.


Italienii sunt cei mai mari consumatori de paste din lume – in medie, fiecare italian consuma 28 kg de paste pe an. Pastele sunt de numeroase tipuri, iar stilurile in care pot fi gatite sunt si mai variate. Fiecare regiune detine propria sa specialitate de paste: farfalle, de exemplu, provin din Bologna. In prezent, pastele preparate acasa sunt concurate de cele din comert.
Reputatia cafelei italiene este bine cunoscuta. Italia detine un adevarat record in vanzarea de cafea, servita in numeroase forme.
Sursa://http www.reteteitaliene.com

Salam de biscuiti!

Ingrediente salam de biscuiti:

Salam de biscuiti

1/2 kg biscuiti 
1/2 kg rahat 
300 g nuci sau alune 
50 g stafide 
25 ml esenta rom 
170 ml apa 
50 g cacao 
zahar vanilat, coaja de portocala, un varf cutit sare
Modul de preparare a retetei:
Biscuitii se pun intr-o punga de plastic si se sfarama, de marimea unei alune. Nucile se pun pe o tava si se tin 5-10 minute in cuptor, apoi se pun intr-o punga de plastic si se sfarama cu sucitorul. Rahatul se taie cubulete mici, cat o aluna. Stafidele se pun intr-o cana cu esenta de rom si apa cat sa le acopere si se lasa 30 min- 1 ora, sa se rehidrateze. 
Restul de apa, un varf de cutit de sare si zaharul se pun pe foc, intr-o cratita de 3 l, pana cand se topeste zaharul. Apoi se ia de pe foc si se adauga stafidele si apa cu esenta de rom in care acestea au stat si coaja de portocale. Se adauga nucile, rahatul si biscuitii, cacaua. Se amesteca cu grija compozitia de salam de biscuiti, prin rasturnare. 
Se ia o foaie de plastic si se aranjeaza pe ea cateva linguri din compozitia de salam de biscuiti. Se ruleaza apoi foaia si se preseaza, astfel incat ingredientele sa se lipeasca intre ele. Salamul de biscuiti astfel format se pune in frigider pentru cateva ore, apoi se poate taia in felii. Feliile de salam de biscuiti se servesc ca prajituri, pudrate cu cacao cernuta prin sita deasupra lor.
Pentru a pastra salamul de biscuiti mai mult timp la frigider, fara a se usca sau a prinde miros neplacut, il puteti scoate din folia de plastic a doua zi (cand biscuitii au absorbit umezeala sisalamul de biscuiti are o consistenta ferma) si il ambalati in folie alimentara de aluminiu.

Sursa:http//reteteculinare.ro

Paste cu scoici


Paste late cu scoici
Ingrediente
scoici cca. 200g 
scoici mediteraneene 200g 
(puteti pune mai multe feluri de scoici) 
paste late 1 punga 
tomate 
usturoi 
patrunjel 
ulei de masline 
sare 
oregano 
Modul de preparare a retetei:
Se fierb pastele si se pune in apa un pic de ulei de masline. Dupa ce pastele au fiert se trec sub un jet de apa rece si se lasa la scurs. Se spala bine scoicile, cele desfacute nu sunt bune (sunt moarte). Se pune in alta cratita ulei de masline si se pun scoicile, se acopera cu un capac si se lasa sa se deschida. Mai amestecati din cand in cand pana se deschid (se poate sa nu se deschida toate), puneti un pic de apa peste ele si totodata peste sucul lasat de ele, se lasa sa dea 2 clocote si se ia de pe foc. Intr-o alta cratita se pune un pic de ulei, tomate si sucul lasat de scoici, se condimenteaza si se lasa sa dea un clocot; se pun pastele, se amesteca si se pune usturoi tocat marunt (sau lasati-l intreg), se pun si scoicile si se amesteca. Se spala patrunjelul, se toaca marunt si se pune pe deasupra. 
Sursa:http//www.reteteitaliene.ro

Bucataria Italiana


Chiftelute cu sos de marar

Categoria din care face parte reteta culinara:mancaruri tocanite. Este specifica bucatariei: italiana
Descrierea retetei: Chiftelutele cu sos se servesc cu paste fainoase.
Reteta mancare cu carne vita
Ingrediente chiftelute cu sos de marar:
200 g carne de porc, 300 g carne de vita, 1 ou , 100 g franzela, 1 ceapa, sare, piper, dupa gust. Untdelemn pentru prajit. Sosul: 2 linguri ulei, 1 lingura faina, 1 ceasca mare smantana, marar.

Lasagna cu dovlecei

Categoria din care face parte reteta culinara:mancaruri tocanite. Este specifica bucatariei: italiana
Descrierea retetei: Aceasta este reteta de lasagna cu dovlecei, in care aluatul de lasagna se inlocuieste cu felii de dovlecei pane.
Reteta mancare de post - fara carne
Ingrediente lasagna cu dovlecei:
2-3 dovlecei mari, 450 g branza telemea, 1 ou plus un albus, 200 g mozzarella, 2 pahare sos de spaghete, 1/4 pahar parmezan ras, sare, piper, ulei, 1 lingurita oregano


Lasagna cu vinete

Categoria din care face parte reteta culinara:mancaruri tocanite. Este specifica bucatariei: italiana
Descrierea retetei: Lasagna cu vinete este o reteta usoara, potrivita anotimpului cald.
Reteta mancare de post - fara carne
Ingrediente lasagna cu vinete:
1 kg vinete, 1/2 kg rosii, foi de lasagna, 200 g branza telemea, 100 g cascaval, ulei pentru prajit, ulei de masline, pasta de masline, sare, piper, patrunjel verde tocat

Lasagna de pui

Lasagna de pui

Categoria din care face parte reteta culinara:pizza placinte paine. Este specifica bucatariei: italiana
Descrierea retetei: Reteta traditionala italiana de lasagna preparata cu carne de pui.
Reteta mancare cu carne pasare
Ingrediente lasagna de pui:
1 pachet foi lasagna, 350 g carne pui, tocata, 100 g ciuperci, taiate felii, 1 ceapa mica tocata, 2 catei usturoi, 100 ml vin rosu, 150 ml supa pui (sau apa si concentrat de pasare), 250 ml suc rosii, 1 lingura zahar, 3 linguri ulei masline, Sos Bechamel pentru lasagna: 500 ml lapte, 70g unt, 50 g faina, 70 g parmezan, 1 ou, sare, piper alb

Osso buco

Categoria din care face parte reteta culinara:mancaruri tocanite. Este specifica bucatariei: italiana
Descrierea retetei: Reteta culinara specifica Italiei, acest preparat face o impresie deosebita.
Reteta mancare cu carne porc
Ingrediente osso buco:
2 rasoale, 2 morcovi, 1 telina, 1 pahar de vin alb, 2 pahare supa carne (sau apa fierbinte si cubulet de supa), 1/2 lingura de faina, 3 linguri ulei masline, 1/2 lingura faina, 250 g orez, sare, piper, cimbru


Bucataria Italiana


Cannelloni cu pui si sos de rosii

Cannelloni cu pui si sos de rosii
Descrierea retetei: Reteta traditionala italiana pentru prepararea rulourilor Cannelloni cu pui si sos de rosii
Reteta mancare cu carne pasare
Ingrediente cannelloni cu pui si sos de rosii:
500 g carne de pui, tocata, 800 g rosii decojite taiate cubulete, 125 g cannelloni, 250 ml smantana sau iaurt, 1 ceapa mica tocata marunt, 2 morcovi tocati sau rasi, 2 cepe verzi, tocate, 1 ardei iute tocat (fara seminte), 4 linguri vin alb sau supa de pui, 1 ou, 2 linguri ulei masline, 2 linguri parmezan ras, 1/2 legatura patrunjel verde, tocat.

Sursa:http://www.retete italiene.com