lunedì 17 gennaio 2011

CUM SE PREPARA SCOICILE

 Cand mai aveti scoci urmati urmatorii pasi:
1. asigurati-va ca sunt vii: cochilia (valvele) inchisa bine. dupa ce stau o vreme pe uscat, au tendinta sa se deschida usor si chiar sa scoata piciorul. La o atingere usoara se inchid imediat.
2. trebuie tinute minim 2 zile (pt scoicile din rauri) sau 5 zile (cele din balta) in apa curata, intr-un lighean f mare sau chiar cada de baie, etc. Apa se schimba macar o data pe zi, daca nu de doua ori.
3. inainte de preparare se iau una cate una la mana si se curata cu o perie de unghii, de covoare, de sarma, cum vreti.... . Se inlatura atent orice alge sau mazga
4. Se fierb intregi (cele vii !!!! ) intr-u supa aromata ce contine coriandru, marar uscat, telina, ceapa, patrunjel, pastarnac, etc.... tot ce aveti mai aromat... Scocile se arunca in supa clocotita pe ochiul mare de la aragaz si se tin max. 5 minute, timp in care ar trebui sa deschida valvele. Une3le se deschid mai repede, e ok, atata timp cat au fost vii.
5. Cand se deschid, se scot din supa, (intre timp se baga altele daca mai aveti), si se desfac cu mana sub jetul de apa de la chiuveta si se arunca: cochilia si branhiile (formatiunile striate, lungi, in nr de 2 perechi de o parte si de alta a piciorului). Mantaua (formatiunea din vecinatatea cochiliei se pastreaza impreuna cu piciorul si muschii care tin valvele inchise (adductori). Din corpul scoicii se poate inlatura partea neagra-verde cu ajutorul unui cutit.
6. Limpeziti usor, si voila, aveti materia prima pentru alte mancaruri. Se poate folosi la tocane, paste, etc.
7. Daca nu ati oparit astfel scocile, nu are rost sa le scoateti de vii din cochilie, chinuindu-va cu cutite ca apoij sa le fierbeti. se vor intari tot mai tare, chiar daca le fierbeti in oale sub presiune.
Important este ca ele sa fie omorate prin oparire, apoi racite, apoi din nou gatite. Astfel devin moi, asemanator cu pipota de pui sau cu limba.

 Sau sa le prajesti asa cu tot cu cochilie,dupa ce le-ai curatat.Intr-o tigaie mai marisoara,toarna 50g de ulei masline si caleste doi catei de usturoi intregi...pana se rumeneste,soate-i afara si arunca scoicile,invarte-le bine pana sunt acoperite de ulei.Toarna 100g de vin alb,acopera cu un capac scoicile per circa 2 minute,scoate repede capacul,arunca 100g rosii micute taiate cuburi ,iar la urma toarna patrunjel sare, piper,si o lingurita de unt dupa gust.Sunt gata cand sau disfacut cochilia  si carnea din scoici este rosiatica,moale (depinde de scoica).Important e sa se desfaca.Nu-i nimic daca una nu se desface,e moarta nu te chinui sa o desfaci.Sunt foarte bune cu paste.

 Invartele mereu,cu lingura de lemn.
Scoici cu paste:Cumpara pasta lunga linguinede ex.Dupa ce le-ai preparat cum arata in imagine,si le-ai scurs
Toarne-le peste pasta care a fiert in apa cu sare.Si le mai dai 2 minute in tigaie sa prinda toate gusturile.
Se serveste cu un vin alb sec.Copt si mancat ma bucur ca v-am ajutat.Poop

Nessun commento:

Posta un commento