giovedì 16 giugno 2011

PENNE AL POMODORO! PASTE CU SUC DE ROSII!

Caleste o ceapa micuta.....apoi torni 100ml de suc de rosii........adauga cateva bucatele mici de unt....un pic de smantana..o lingura..sare,piper,knoor... dupa gust....Lasa sucul sa fiarba la foc mic...cu cat fierbe ai mult,ese mai dulce si mai aromat,la urma presoara  busuioc..sau basilico,taiat marunt..Aparte fierbe pasta...cand e gata toarna,peste sucul de rosii preparat,din tigaie..mai invarte la foc potrivit,circa 2 minute..se serveste cu un vin alb sec...Va urez pofta buna!Pop!
Rosiile contin apa (90%), proteine, lipide, hidrati de carbon, minerale (sodiu, potasiu, cupru, zinc, calciu, fosfor, fier), vitamine (A, B1, B2, B6, C, E, K), acizi organici etc. 

Ele contin licopen (un tip de carotenoid) care are proprietati antioxidante, protejand celulele si impiedicand distrugerea si degenerarea lor. Licopenul contribuie la neutralizarea radicalilor liberi din tot organismul, inclusiv din creier, mentinandu-l in stare buna de functionare timp indelungat (chiar si la batranete). 

Rosiile sunt remineralizante, revitalizante, digestive, stimulatoare ale secretiei de suc gastric si pancreatic, diuretice, dezintoxicante si alcalinizante ale sangelui. Ele au rol de dizolvant uric si eliminator al ureei. 

Sunt recomandate in astenii, inapetenta, ateroscleroza (contribuind la pastrarea acuitatii mintale la batranete), afectiuni vasculare, guta, reumatism, litiaza biliara, litiaza urica, azotemie,atonia stomacului, constipatie, enterita, hipoaciditate gastrica, obezitate, hipervascozitate sanguina, boli de ficat, insuficienta cardiaca cu edeme. 

Cura consta in administrarea unei cani de suc de rosii bine coapte, zilnic pe nemancate, timp de trei saptamani. In loc de suc de rosii poate fi folosita salata de rosii. Sucul de rosii poate fi amestecat cu portii egale de suc de telina 

Rosiile sunt contraindicate in litiaza oxalica si alte diateze oxalice deoarece au un continut ridicat de oxalati. 

In cosmetica sunt folosite pentru curatarea tenurilor grase, cu puncte negre si pentru ingrijirea mainilor. Se spala fata cu apa calda, si apoi se aplica o masca cu fructe zdrobite (sau suc de rosii), timp de 20 minute. Se spala apoi din nou cu apa calduta. 




  • Pentru revitalizarea tenului, seara, dupa spalarea fetei cu apa calda, se pot face frectii cu suc proaspat sau cu o rosie taiata in doua. Se lasa asa pana dimineata cand se spala din nou cu apa calda. 
  • In cazul acneei se tamponeaza zilnic fata de mai multe ori pe zi cu felii de rosii proaspete si bine coapte, timp de 3-4 saptamani. 
  • Pentru ingrijirea mainilor se face un lapte nutritiv din 50 ml suc rosii, o lingurita glicerina si un varf de cutit sare. Se maseaza zilnic mainile si se lasa cat mai mult timp.