martedì 17 aprile 2012

Ce sa faci de sarbtori cu resturile de mancare, ramase la Pasti

De sarbatori se intampla sa ramai cu multa mancare pe care inca o poti servi, dar pe care nu o mai doreste nimeni. Toti s-au plictisit de friptura de porc, dar nici nu ai vrea sa o arunci la cosul de gunoi. Exista totusi modalitati prin care sa transformi mancarea ramasa de sarbatori in noi preparate culinare, pe care familia ta le poate servi cu placere.
 
De exemplu:
 
 PUI UMPLUT , nemancat in intregime, il poti folosi in sandwich-uri sau salate dupa ce ai scos umplutura din el si ai curatat toata carnea ramasa, depozitand-o intr-un recipient separat. Scoate carnea de pe oase inainte de a o folosi pentru alte retete. Daca vrei sa faci supa de pui, atunci rupe in bucatele pieptul, cu tot cu oase, adauga legume precum ceapa sau morcovi si pune-le pe toate intr-o casoleta pana cand vei face supa.Sau taie ciupercute, calestele in un pic de ulei, apoi torni bucatile de pui si adaugi smantana..unde ai presarat in prealabil si cateva fire de patrunjel sau marar.
 
Din carne de vitel si carne de porc poti face un amestec pentru cateva portii de paste bolognese,sau ragu. Marunteste foarte bine carnea de la friptura cu ajutorul unui cutit si pune-o in sosul de paste.
Daca ai resturi de legume fierte sau gratinate, inveleste-le intr-o tortilla, impreuna cu bucatele de branza sau amesteca-le in diverse salate, alaturi de branzeturi sau bucatele de carne. Pregateste-le un sos si savureaza noul preparat.
Foloseste resturile din frigider precum mezelurile, branzeturile, zarzavatul pentru,  a realiza un nou preparat, la cuptor. Bate bine cateva oua si amesteca-le cu smantana. Adauga apoi resturile de mancare, taiate marunt, adauga niste parmezan si coace totul in jur de jumatate de ora, pana cand capata o crusta aurie. Poti servi preparatul la micul dejun sau ca o gustare.
Daca ai legume facute la gratar, ramasite de cascaval, branza, cateva masline, verdeata precum ceapa verde sau ridichile, feliute de sunca sau alte astfel de alimente de la platourile de aperitive, nu te grabi sa le arunci la gunoi. Chiar si doar cu o mana de resturi poti pregati o omleta delicioasa.
 Omleta se preteaza foarte bine la astfel de , deoarece intr-o omleta poti pune cam orice.
Foloseste resturile din frigider precum mezelurile, branzeturile, zarzavatul pentru a realiza un nou preparat, la cuptor. Bate bine cateva oua si amesteca-le cu smantana. Adauga apoi resturile de mancare, taiate marunt, adauga niste parmezan si coace totul in jur de jumatate de ora, pana cand capata o crusta aurie. Poti servi preparatul la micul dejun sau ca o gustare.
Sau poti prepara un aluat micut,taie forme de patratele ca la (coltunasi),adauga compozitia de legume,inchide ,tavalestele prin ou si apoi dale prin pesmet,mac sau susan si le prajesti in tigaie..sau dale la cuptor .

Din drobul de miel,pui sau curcan,  poti pune in vase mici speciale pt cuptor...resturile de drob, sparge un ou crud si lasa la cuptor,pana cand oul este gata.Sau o alta varianta fa aluat si aseaza bucatele de drob un patratele de alut si fale exact (ca placintele poale in brau), ungele cu ou si presoara mac si dale la cuptor.

Din oua poti face o salata
 
 
Ingrediente:
- 5 oua fierte tare
- 1 lingura cu varf de sos de usturoi
- 2 linguri de smantana
- 2 linguri de maioneza
- o lingura de marar tocat marunt
- 4 felii de sunca de pui taiata marunt
- 2 fire de ceapa verde taiate marunt
- sare si piper dupa gust

Decojeste ouale...taie celelalate ingrediente marunt, amesteca totul si le servesti ca aperitiv cu paine parajita
O alta varianta ar fi salata de oua cu hatmatuchi..(este asemanator patrunjelului numai ca este foarte aromat)

Din cozonac poti face bilute tavalite prin nuca de cocos

SA FACEM TORT COZONAC Cozonacul se taie longitudinal in 3 bucati aproximativ egale ca grosime, apoi partea se sus a cozonacului se pune prima pe un platou cu coaja in jos. Se insiropeaza blatul de cozonac cu aproximativ 1/3 din cantitatea de sirop racit, apoi se aseaza un strat de crema vanilie peste blatul insiropat (se foloseste cca jumatate din cantitatea de crema). Peste crema se pune blatul median de cozonac, se insiropeaza si se acopera si el cu restul de crema de vanilie. Deasupra se pune ultimul blat de cozonac care se insiropeaza cu siropul ramas.
Tortul obtinut din cozonac se orneaza cu frisca si puteti folosi si ornamente pentru decor precum zahar multicolor, cirese confiate, nuca de cocos, bomboane sau fulgi de ciocolata.
 Sper sa va ajute aceste mici retete..in realizarea altor capodopere culinare..
Va doresc pofta buna!

Sursa: Gabriela