Ingrediente
Chiftele
500 gr carne mixta tocata trecuta de doua ori prin masina de tocat (350 gr pulpa de vitel + 150 gr carne de porc cu grasime)
2 galbenusuri
1 ceapa
1 felie mare paine fara coaja
50 ml lapte
1 lingurita sare
1/2 lingurita piper negru sau alb
1/4 lingurita nucsoara
1/4 lingurita ienibahar
100 gr unt (pentru prajit)
11 linguri ulei (pentru prajit)
2 galbenusuri
1 ceapa
1 felie mare paine fara coaja
50 ml lapte
1 lingurita sare
1/2 lingurita piper negru sau alb
1/4 lingurita nucsoara
1/4 lingurita ienibahar
100 gr unt (pentru prajit)
11 linguri ulei (pentru prajit)
Sos
1 lingura cu varf faina alba (sau amidon daca doriti ca sosul sa aiba aspect lucios si translucid)
350 ml supa de vita fierbinte (sau 5 cuburi concentrate de vita preparate in casa + 300 ml apa; puteti suplini 50 ml supa cu 50 ml vin rosu sec)
1 lingura cu varf smantana
cateva fire de marar si patrunjel
piper
350 ml supa de vita fierbinte (sau 5 cuburi concentrate de vita preparate in casa + 300 ml apa; puteti suplini 50 ml supa cu 50 ml vin rosu sec)
1 lingura cu varf smantana
cateva fire de marar si patrunjel
piper
Bucati: 35 chiftelute
- Rupeti miezul de paine bucatale si turnati laptele peste el. Lasati sa se inmoaie.
- Tocati ceapa foarte fin si apoi o caliti-o intr-o lingura de ulei incins pana devine moale.
- Adaugati peste carnea tocata ceapa calita, painea inmuiata (cu tot cu lapte), galbenusurile si restul condimentelor. Framantati bine pana toata compozitia este omogenizata.
- Formati
din carne bile rotunde micute, de dimensiunea unei bomboane Raffaello.
Umeziti-va mainile dupa fiecare 2-3 chiftele pentru a le forma mai usor.
* chiftelele formate se pot pastra la frigider pana in momentul in care le veti praji. - Incingeti bine untul si restul uleiului intr-o tigaie. Dati focul la mic. Prajiti chiftelele pe ambele parti pana sunt frumos rumenite. Nu le inghesuiti in tigaie, prajiti-le in ture daca tigaia e mica. Focul trebuie sa ramana la mic si pentru a nu se arde untul.
- Scoateti chiftelele pe un servetel pentru a absorbi excesul de grasime.
- Scurgeti grasimea din tigaia in care ati prajit chifelele, lasand doar 3 linguri. Asigurati-va ca focul e la mic.
* nu scurgeti grasimea direct in chiuveta fiindca se poate intari si va infunda tevile; folositi un vas de colectare pentru asa ceva - Adaugati faina si amestecati cu un tel pana se formeaza o pasta. Prajiti un pic faina pana se rumeneste usor dar nu va opriti din amestecat cu telul.
- Adaugati supa fierbinte de vita, incet la inceput, ca la maioneza si continuati sa amestecati... pana obtineti un sos fin. Adaugati apoi smantana.
- Lasati-l sa fiarba inca 1 minut, continuand sa amestecati desigur Stingeti focul.
* daca doriti sosul foarte fin, fara bucatelel de carne ramase in tigaie de la prajit, strecurati-l printr-o sita fina sau prin tifon; al meu l-am strecurat - Gustati sosul de sare si adaugati daca este necesar. Adaugati vreo 2 prize piper si patrunjelul si mararul tocat.
- Adaugati chiftelele in sos, amestecati usor sa fie bine acoperite de sos si lasati 1 minut sa se incalzeasca impreuna.
- Serviti cu piure de cartofi sau cartofi natur.