domenica 8 gennaio 2012

Parjolute suedeze


Ingrediente
Chiftele
500 gr carne mixta tocata trecuta de doua ori prin masina de tocat (350 gr pulpa de vitel + 150 gr carne de porc cu grasime)
2 galbenusuri
1 ceapa
1 felie mare paine fara coaja
50 ml lapte
1 lingurita sare
1/2 lingurita piper negru sau alb
1/4 lingurita nucsoara
1/4 lingurita ienibahar
100 gr unt (pentru prajit)
11 linguri ulei (pentru prajit)
Sos
1 lingura cu varf faina alba (sau amidon daca doriti ca sosul sa aiba aspect lucios si translucid)
350 ml supa de vita fierbinte (sau 5 cuburi concentrate de vita preparate in casa + 300 ml apa; puteti suplini 50 ml supa cu 50 ml vin rosu sec) 
1 lingura cu varf smantana
cateva fire de marar si patrunjel
piper
Bucati: 35 chiftelute

 


Preparare
  1. Rupeti miezul de paine bucatale si turnati laptele peste el. Lasati sa se inmoaie.
  2. Tocati ceapa foarte fin si apoi o caliti-o intr-o lingura de ulei incins pana devine moale.
  3. Adaugati peste carnea tocata ceapa calita, painea inmuiata (cu tot cu lapte), galbenusurile si restul condimentelor. Framantati bine pana toata compozitia este omogenizata.
  4. Formati din carne bile rotunde micute, de dimensiunea unei bomboane Raffaello. Umeziti-va mainile dupa fiecare 2-3 chiftele pentru a le forma mai usor.
    * chiftelele formate se pot pastra la frigider pana in momentul in care le veti praji.
  5. Incingeti bine untul si restul uleiului intr-o tigaie. Dati focul la mic. Prajiti chiftelele pe ambele parti pana sunt frumos rumenite. Nu le inghesuiti in tigaie, prajiti-le in ture daca tigaia e mica. Focul trebuie sa ramana la mic si pentru a nu se arde untul.
  6. Scoateti chiftelele pe un servetel pentru a absorbi excesul de grasime.
  7. Scurgeti grasimea din tigaia in care ati prajit chifelele, lasand doar 3 linguri. Asigurati-va ca focul e la mic.
    * nu scurgeti grasimea direct in chiuveta fiindca se poate intari si va infunda tevile; folositi un vas de colectare pentru asa ceva
  8. Adaugati faina si amestecati cu un tel pana se formeaza o pasta. Prajiti un pic faina pana se rumeneste usor dar nu va opriti din amestecat cu telul.
  9. Adaugati supa fierbinte de vita, incet la inceput, ca la maioneza si continuati sa amestecati... pana obtineti un sos fin. Adaugati apoi smantana.
  10. Lasati-l sa fiarba inca 1 minut, continuand sa amestecati desigur zambetStingeti focul.
    * daca doriti sosul foarte fin, fara bucatelel de carne ramase in tigaie de la prajit, strecurati-l printr-o sita fina sau prin tifon; al meu l-am strecurat
  11. Gustati sosul de sare si adaugati daca este necesar. Adaugati vreo 2 prize piper si patrunjelul si mararul tocat.
  12. Adaugati chiftelele in sos, amestecati usor sa fie bine acoperite de sos si lasati 1 minut sa se incalzeasca impreuna.
  13. Serviti cu piure de cartofi sau cartofi natur.
Va urez pofta buna...la aceasta delicioasa preparare...puteti servi ori vin alb, ori vin rosu...nu conteaza deoarece se imbina cele doua gusturi ,sosul alb si carnea amestec de vita cu purcelus.Pupici