venerdì 28 gennaio 2011

SUSHI O RETETA DE IMPRESIONAT MUSAFIRII.

Avem nevoie de:
- foi NORI (eu le-am luat in pachet de 10, dar am folosit doar 4)
- orez (basmati am folosit eu)
- file de somon (50g)
- surimi (100 g)
- un morcov mare
- un castravete mare
- 3 linguri otet
- o lingura de zahar
- o lingura sare

 Preparea orezului e relativ simpla: se fierbe orezul intr-o oala acoperita cu un capac greu, se da la foc mare 1-2 minute, apoi la foc mediu 3-4 minute s apoi cca 10 min la flacara foarte mica. Separat, se face un amestec din otet, zagar si sare. Dupa fierbere, orezul se lasa sa se odihneasca 2-3 min, apoi se pune peste amestecul preparat anterior si se amesteca cu grija, fara sa se striveasca boabele.Morcovul si castravetele se taie felii subtiri pe lung. Pe foaie de nori se pune orez, cca 3/4 din foaie, apoi intr-o margine se aseaza felii de castraveti, morcovi si surimi sau somon la alegere. Se ruleaza cu ajutorul unei plansete de bambus sau cu un material textil mai gros. Aveti grija la rulare, sa strangeti cat de bine puteti, astfel incat orezul si toate cele sa se comprime.
 La final se indeparteaza planseta sau materialul pe care l-ati folosit la rulat si se taie batonul obtinut in felii de cca 2 cm latime.
 Noi am servit cu sos chilli dulce, cumparat, pt ca nu am avut timp si chef sa mai stau sa prepar ceva sos nemaivazut si wassabi nu am gasit :D



COPT SI MANCAT ,MA BUCUR CA TE-AM SATURAT....GABRYELLA!

SUSHI NORI 17 g ( 7 foi)

Produs in Japonia. Ambalat in Olanda 
Ingrediente: alga de mare porphyra 
Alga de mare Nori de calitate superioara, recoltata manual si uscata la soare. 
Nori prajit, gata de utilizat pentru sushi sau ca si condiment.

Nori (Porphyra tenera) este frunza presata in foi subtiri. Datorita popularitatii sushi, a devenit una dintre cele mai populare alge in lume.
Ca orice produs organic, cultivarea nori este complexa si solicitanta. Calitatea semintelor, temperatura apei, mediul nepoluat, insamantarea, recoltarea, metoda de uscare sunt toti factori critici pentru obtinerea de nori, facand aceasta alga destul de scumpa.
Exista mai multe tipuri de nori natural si nu este prea greu sa distingi care este de calitate buna. Nori este apreciata dupa culoare, luciu, aroma si gust.
Un nori de calitate superioara are o culoare verde intensa, adanca, usor spre negru-violet, are luciu stralucitor si un gust complex, aromat. Un nori slab are culoare verde plata, nu are luciu si aroma neatragatoare
Cele mai bune Nori vin din Japonia, unde este acordata o atentie speciala tuturor factorilor critici. Algele sunt colectate la reflux, presate intre suprafete mari de bambus si lasate sa se usuce.
Valoarea nutritiva a nori este excelenta. Se spune ca este comoara casei de ulei polinesaturat, vitamine, proteine, taurina, minerale si clorofila. Uleiul este eficient in prevenirea intaririi arterelor. Taurina este un aminoacid eficient in reducerea presiunii arteriale.
Aceste alge au un efect de curatare, de dizolvare a grasimilor depunse in organism, fiind benefice pentru cei care au consumat multe lactate. Se recomanda sa se consume o foaie pe zi, fie sub forma de sushi, de condiment sau pur si simplu bucatele presarate pe orez sau alt fel de mancare.
Sushi Nori sunt algele nori prajite.
Sushi 
1 foaie de alga nori 
4-5 linguri de orez fiert 
o felie de tofu proaspat 
1 castravete murat 
o fasie de morcov 
2 linguri de susan prajit

Tofu se prajeste in ulei incins, prin scufundare, timp de 3-4 minute, pana se obtine o culoare galbuie pe toate laturile. Tofu prajit se pune pe o hartie absorbanta, pentru a se elimina excesul de ulei si se fierbe cateva minute intr-un sos format din sos de soia, mirin si suc de lamaie. 
Se pune foaia de alga nori pe covorasul de bambus, se intinde orezul intr-un strat de cca 1 cm, lasand marginile superioara si inferioara libere, se presara susanul pajit pe toata suprafata, se pun tofu prajit taiat felii subtiri si castravetele murat taiat felii si se ruleaza.


Nessun commento:

Posta un commento