Rosiile contin apa (90%), proteine, lipide, hidrati de carbon, minerale (sodiu, potasiu, cupru, zinc, calciu, fosfor, fier), vitamine (A, B1, B2, B6, C, E, K), acizi organici etc.
Ele contin licopen (un tip de carotenoid) care are proprietati antioxidante, protejand celulele si impiedicand distrugerea si degenerarea lor. Licopenul contribuie la neutralizarea radicalilor liberi din tot organismul, inclusiv din creier, mentinandu-l in stare buna de functionare timp indelungat (chiar si la batranete).
Rosiile sunt remineralizante, revitalizante, digestive, stimulatoare ale secretiei de suc gastric si pancreatic, diuretice, dezintoxicante si alcalinizante ale sangelui. Ele au rol de dizolvant uric si eliminator al ureei.
Sunt recomandate in astenii, inapetenta, ateroscleroza (contribuind la pastrarea acuitatii mintale la batranete), afectiuni vasculare, guta, reumatism, litiaza biliara, litiaza urica, azotemie,atonia stomacului, constipatie, enterita, hipoaciditate gastrica, obezitate, hipervascozitate sanguina, boli de ficat, insuficienta cardiaca cu edeme.
Cura consta in administrarea unei cani de suc de rosii bine coapte, zilnic pe nemancate, timp de trei saptamani. In loc de suc de rosii poate fi folosita salata de rosii. Sucul de rosii poate fi amestecat cu portii egale de suc de telina
Rosiile sunt contraindicate in litiaza oxalica si alte diateze oxalice deoarece au un continut ridicat de oxalati.
In cosmetica sunt folosite pentru curatarea tenurilor grase, cu puncte negre si pentru ingrijirea mainilor. Se spala fata cu apa calda, si apoi se aplica o masca cu fructe zdrobite (sau suc de rosii), timp de 20 minute. Se spala apoi din nou cu apa calduta.
Nessun commento:
Posta un commento