venerdì 28 gennaio 2011

SUSHI O RETETA DE IMPRESIONAT MUSAFIRII.

Avem nevoie de:
- foi NORI (eu le-am luat in pachet de 10, dar am folosit doar 4)
- orez (basmati am folosit eu)
- file de somon (50g)
- surimi (100 g)
- un morcov mare
- un castravete mare
- 3 linguri otet
- o lingura de zahar
- o lingura sare

 Preparea orezului e relativ simpla: se fierbe orezul intr-o oala acoperita cu un capac greu, se da la foc mare 1-2 minute, apoi la foc mediu 3-4 minute s apoi cca 10 min la flacara foarte mica. Separat, se face un amestec din otet, zagar si sare. Dupa fierbere, orezul se lasa sa se odihneasca 2-3 min, apoi se pune peste amestecul preparat anterior si se amesteca cu grija, fara sa se striveasca boabele.Morcovul si castravetele se taie felii subtiri pe lung. Pe foaie de nori se pune orez, cca 3/4 din foaie, apoi intr-o margine se aseaza felii de castraveti, morcovi si surimi sau somon la alegere. Se ruleaza cu ajutorul unei plansete de bambus sau cu un material textil mai gros. Aveti grija la rulare, sa strangeti cat de bine puteti, astfel incat orezul si toate cele sa se comprime.
 La final se indeparteaza planseta sau materialul pe care l-ati folosit la rulat si se taie batonul obtinut in felii de cca 2 cm latime.
 Noi am servit cu sos chilli dulce, cumparat, pt ca nu am avut timp si chef sa mai stau sa prepar ceva sos nemaivazut si wassabi nu am gasit :D



COPT SI MANCAT ,MA BUCUR CA TE-AM SATURAT....GABRYELLA!

SUSHI NORI 17 g ( 7 foi)

Produs in Japonia. Ambalat in Olanda 
Ingrediente: alga de mare porphyra 
Alga de mare Nori de calitate superioara, recoltata manual si uscata la soare. 
Nori prajit, gata de utilizat pentru sushi sau ca si condiment.

Nori (Porphyra tenera) este frunza presata in foi subtiri. Datorita popularitatii sushi, a devenit una dintre cele mai populare alge in lume.
Ca orice produs organic, cultivarea nori este complexa si solicitanta. Calitatea semintelor, temperatura apei, mediul nepoluat, insamantarea, recoltarea, metoda de uscare sunt toti factori critici pentru obtinerea de nori, facand aceasta alga destul de scumpa.
Exista mai multe tipuri de nori natural si nu este prea greu sa distingi care este de calitate buna. Nori este apreciata dupa culoare, luciu, aroma si gust.
Un nori de calitate superioara are o culoare verde intensa, adanca, usor spre negru-violet, are luciu stralucitor si un gust complex, aromat. Un nori slab are culoare verde plata, nu are luciu si aroma neatragatoare
Cele mai bune Nori vin din Japonia, unde este acordata o atentie speciala tuturor factorilor critici. Algele sunt colectate la reflux, presate intre suprafete mari de bambus si lasate sa se usuce.
Valoarea nutritiva a nori este excelenta. Se spune ca este comoara casei de ulei polinesaturat, vitamine, proteine, taurina, minerale si clorofila. Uleiul este eficient in prevenirea intaririi arterelor. Taurina este un aminoacid eficient in reducerea presiunii arteriale.
Aceste alge au un efect de curatare, de dizolvare a grasimilor depunse in organism, fiind benefice pentru cei care au consumat multe lactate. Se recomanda sa se consume o foaie pe zi, fie sub forma de sushi, de condiment sau pur si simplu bucatele presarate pe orez sau alt fel de mancare.
Sushi Nori sunt algele nori prajite.
Sushi 
1 foaie de alga nori 
4-5 linguri de orez fiert 
o felie de tofu proaspat 
1 castravete murat 
o fasie de morcov 
2 linguri de susan prajit

Tofu se prajeste in ulei incins, prin scufundare, timp de 3-4 minute, pana se obtine o culoare galbuie pe toate laturile. Tofu prajit se pune pe o hartie absorbanta, pentru a se elimina excesul de ulei si se fierbe cateva minute intr-un sos format din sos de soia, mirin si suc de lamaie. 
Se pune foaia de alga nori pe covorasul de bambus, se intinde orezul intr-un strat de cca 1 cm, lasand marginile superioara si inferioara libere, se presara susanul pajit pe toata suprafata, se pun tofu prajit taiat felii subtiri si castravetele murat taiat felii si se ruleaza.


giovedì 27 gennaio 2011

TONN LA GRATAR,STROPIT CU ULEI DE SOIA,VA RECOMAN VIN ALB SEC






Tonul este un peste din familia macroului si este, in intreaga lume, cel mai folosit peste pentru conserve. Tonul este preferat si datorita faptului ca este ieftin.
Tonul se gaseste in apele calde ale oceanelor Atlantic si Pacific. Este un peste de dimensiune variabila, cintarind de la 12 kg pina la o tona. Tonul este un peste cu tesut muscular dezvoltat, ce contine grasimi, datorita carora carnea devine frageda si delicata. 
O conserva de ton poate fi ingredientul ideal pentru preparatele rapide. Americanii folosesc tonul la salate sau sandvisuri, in timp ce in Italia adaugarea tonului la paste este deja un obicei culinar. Cei mai mari consumatori de ton din lume sint Thailanda, SUA si Japonia.In Europa, este preferat tonul galben, care are un gust mai puternic si este mai colorat decit tonul alabcore, des intilnit in SUA. In plus, in America se foloseste tonul conservat in apa si nu in ulei, ca in tarile europene.Tonul se gaseste congelat sau conservat. Poate fi prajit la gratar sau in conserva. In Japonia este adesea utilizat pentru prepararea traditionalului "sashimi", gatit din carne de peste cruda si sos de soia, sau sos wasabi. Nu cumpara ton proaspat! Contactul cu aerul ii afecteaza culoarea, aroma si continutul nutritiv. Japonezii congeleaza tonul imediat ce l-au prins pentru a-i pastra calitatile. 
Sanatate garantata
Nutritionistii recomanda consumarea pestelui gras, cum este tonul, deoarece este bogat in acizi grasi omega 3. Studiile cercetatorilor au aratat ca acest grup de acizi polinesaturati protejeaza organismul impotriva atacului de cord si lupta impotriva cancerului de sin, ovarian si de col. De asemenea, au un rol important in reducerea colesterolului si a presiunii ateriale. Tonul este, asadar, alegerea ideala, mai ales pentru ca asigura organismului proteine, fibra si substante nutritive. 
Continut nutritiv pentru 100 de grame: 
calorii 172
grasimi totale 7.2 g.
grasimi saturate 1.9 g.
colesterol 38 mg
sodiu 51 mg
proteine 25.2 g
acizi grasi omega 3 2.1 g
proteine 22.4 Nutritionistii recomanda pentru copii si pentru femeile insarcinate consumul a doua conserve de ton pe saptamina. Insa avertizeaza asupra consumului exagerat, care poate fi daunator, datorita unei toxine, numita methylmercur. Aceasta toxina se gaseste si in macrou, provocind probleme neurologice.
Preparate cu tonSandvisurile cu ton sint ideale in combinatie cu salata verde si rosii. Se mai potrivesc spanacul, ardeiul verde sau rosu si castravetele. Aceste combinatii sint perfecte pentru salata de ton, la care se mai adauga porumb si ceapa.
In zona mediteraneana, sandvisurile cu ton contin si muraturi, telina, maioneza, masline, ou fiert. In Asia, tonul este combinat cu sos de soia sau sos dulce acrisor.
Daca ai pregatit o mincare ce contine ton, pentru a o reincalzi, adauga putin lapte si incalzeste la foc mic spre mediu, pentru a nu ii distruge aroma.
Tonul se potriveste cu urmatoarele condimente: marar, cimbru, lamiie, patrunjel, busuioc, ce trebuie adaugate chiar inainte de servire.
Iata o reteta de salata pe baza de ton pe care poti sa o incerci si tu:2 felii de bacon prajit, o conserva de ton, o conserva de fasole, 100 de grame de paste fierte, o conserva de mazare, un catel de usturoi tocat , busuioc uscat, sucul de la o lamiie, un castravete feliat, 100 grame maioneza, sare, piper, otet
Se amesteca ingredientele si se lasa la frigider astfel incit sa prinda gust unul de la altul. Se amesteca inainte de servire.

domenica 23 gennaio 2011

BUCATARIA MEA


VA MULTUMESC,DIN SUFLET CA SUNTETI ALATURI DE MINE



 CHIAR DACA IMI PLACE SA GATESC SI SA PESCUIESC SI SA PAP PESTE LA DISPERARE,NU UIT SA MA RASFAT,SA MA ALINT..SI SA FIU PLACUTA CELOR DRAGI.

 BUCATAR SEF MA NUMESC..AAAAAAAAAAA AM UITAT SA VA SPUN CA-MI PLACE SA PAP  DULCE,SA LE PREPAR......IMI PLAC LA NEBUNIE SAVARINELE.

 FRIGIDERUL MEU PLIN DE BUNATATIURI.

 INCHID ORICE ALIMENT CU FOLIE TRANSPARENTA,SA EVIT MIROSURILE NEPLACUTE.




AICI IMI PETREC MAJORITATEA TIMPULUI,GATIND SI FACAND  RETETE SIMPLE,DIETETICE.....SI LA BUZUNARUL TUTUROR.MANANC FOARTE MULTE CRUDITATI,LEGUME SI PESTE.

Pasta -Carbonara




venerdì 21 gennaio 2011

OREZUL CU ZAFFERANO(FLOAREA SOFRAN)

 INGRENDIENTE PENTRU 4 PERSOANE:400G OREZ(ADAUGA 800G APA),O CEAPA,25G UNT,20G ULEI DE MASLINE,2 CUBURI KNOOR,GRANA DUPA GUST.15G VIN ALB.

 Intr-o oala de aluminiu,caleste,ceapa taiata marunt cu ulei si unt.Aparte incalzeste apa,si lasa knorrul in apa.
 Adauga orezul,si caleste-l.Iar apoi,adaugi apa putin cate putin mestecand aproape continu,timp de 15 minute.Adevarat este ca depinde de orez si cum vrei sa-l manaci.Daca nu vrei sa-l faci (papa pentru caluti...adica rascopt,poti sa-l gusti mereu,pana cand iti place ca bobul sa fie intreg si moale).
Cand este aproape gata,toarna vinul alb,amesteca pune un capac timp de 2 minute,si gata inchide aragazul.
COPT SI MANCAT MA BUCUR CA TE-AM SATURAT.

Sofranul „ZAFFERANO DI SARDEGNA”PDFImprimareEmail
Cultivarea plantelor - Plante medicinale



SOFRANUL a fost inregistrat in Registrul denumirilor de origine protejate si al indicatiilor geografice protejate, cu denumirea „Zafferano di Sardegna”  (DOP), de catre statul membru Italia.
Descrierea produsului caruia i se aplica denumirea „Zafferano di Sardegna”
Denumirea de origine protejata „Zafferano di Sardegna” este rezervata sofranului uscat in stigmate sau fire provenind din cultivarea speciei Crocus sativusL. In momentul comercializarii, acesta prezinta culoarea rosu stralucitor, datorata continutului de crocina, o aroma foarte intensa determinata de continutul de safranal si un gust puternic datorat continutului de picrocrocina.Categorie. Putere coloranta exprimata ca masur directa a capacitatii de absorbtie a crocinei la aproximativ 440 nm pe baza uscata.Gust amar exprimat ca masura directa a capacitatii de absorbtie a picrocrocinei la aproximativ 257 nm pe baza uscata.Putere aromatica — safranal —  exprimata ca masura directa a capacitatii de absorbtie la aproximativ 330 nm pe baza uscata I  190  70 intre 20 si 50.In plus, produsul trebuie sa fie lipsit de orice tip de falsificare sau alterare.„Zafferano di Sardegna” DOP trebuie sa fie cultivat, cules si prelucrat in zona geografica indicata.
Norme specifice privind felierea, raderea, ambalarea etc.
Ambalarea „Zafferano di Sardegna” DOP trebuie sa aiba loc in zona delimitata, pentru a garanta originea si controlul produsului si pentru a impiedica transportul acestuia in vrac, in timpul caruia produsul ar fi expus luminii si aerului, si care ar provoca deteriorarea si pierderea caracteristicilor specifice indicate mai sus.In asteptarea ambalarii, „Zafferano di Sardegna” DOP trebuie conservat in recipinte din sticla, din tinichea sau din otel inoxidabil, inchise ermetic, care sa-l protejeze impotriva expunerii la lumina si la aer. Ambalarea trebuie sa fie efectuata cu atentie, in recipiente care sa nu cauzeze produsului pagube interne sau externe.Ambalajele trebuie sa fie din sticla, teracota, pluta sau carton subtire (cele care au contact direct cu produsul trebuie sa fie din sticla sau hartie) si sa aiba proprietatea de a proteja produsul de orice pagube sau alterari pe durata transportului sau a conservarii. Ambalajele au o greutate de 0,25 g, 0,50 g, 1 g, 2 g sau 5 g.
Norme specifice privind etichetarea
Eticheta trebuie sa mentioneze logo-ul DOP „Zafferano di Sardegna”, simbolul comunitar al DOP, orice alta mentiune prevazuta de legile in vigoare si stampila purtand numarul de ordine al cantitatilor produse, eliberata de organismul de protectie insarcinat de Ministerul pentru politici agricole, alimentare si forestiere sau, in absenta unui astfel de organism, de organismul de control.Logo-ul denumirii este constituit din trei parti distincte, avand in centru un simbol al sofranului, reprezentat in mod stilizat printr-o floare cu sase petale dispusa in partea stanga, pentru a lasa loc stigmatelor care se prelungesc spre dreapta si spre stanga.Partea de sus contine mentiunea „Zafferano di Sardegna” scrisa sub forma unui arc, iar partea de jos, intr-un chenar, mentiunea „Denominazione di Origine Protetta”.Denumirea de origine protejata trebuie sa figureze pe eticheta cu caractere clare, indelebile, de o culoare care sa contrasteze puternic cu cea a etichetei, astfel incat sa poata fi distinsa cu claritate de restul informatiilor care apar pe eticheta.Este interzisa adaugarea la denumirea de origine protejata a oricaror calificative care nu sunt prevazute in mod expres, insa este permisa utilizarea denumirilor comerciale si a marcilor private, cu conditia ca acestea sa nu aiba un caracter laudativ si sa nu fie de natura a induce consumatorii in eroare.Produsele in compozitia carora intra „Zafferano di Sardegna” DOP, chiar daca rezulta in urma unor procese de preparare si de prelucrare, pot fi comercializate in ambalaje pe care figureaza o trimitere la denumirea de origine protejata mentionata, fara aplicarea simbolului comunitar, cu conditia ca produsul care poarta denumirea de origine protejata, certificat in acest sens, sa fie singurul ingredient din categoria de produse in cauza si ca utilizatorii produsului purtand denumirea de origine protejata sa fie autorizati de grupul de producatori de DOP insarcinat cu protejarea acesteia de catre Ministerul pentru politici agricole, alimentare si forestiere.Acelasi grup va fi responsabil de inscrierea utilizatorilor respectivi in registrele corespunzatoare si de garantarea utilizarii corecte a denumirii de origine protejate. In absenta unui astfel de grup pentru protectia DOP, responsabilitatile respective revin Ministerului pentru politici agricole, alimentare si forestiere, in calitate de autoritate nationala responsabila de aplicarea Regulamentului (CE) nr. 510/2006.
Delimitarea succintă a zonei geografice
Zona de productie a „Zafferano di Sardegna” DOP cuprinde întregul teritoriu al comunelor San Gavino Monreale, Turri si Villanovafranca, situate in provincia Medio Campidano.Clima zonei de cultivare a sofranului este tipic mediteraneana, in general blanda, cu ploi concentrate in perioada de toamna si iarna, in timp ce verile sunt calde si aride. Temperatura medie in perioada de iarna este de 11,3 °C, iar in perioada de vara de aproximativ 24 °C, cu o medie anuala de 17,6 °C.Depunerile de bruma sunt rare, iar ninsorile exceptionale. Terenurile destinate cultivarii sofranului sunt foarte fertile, cu depuneri aluvionale adanci (vertisoluri), au o consistenta nisipos-argiloasa, sunt permeabile, deloc sau foarte putin pietroase si cu o foarte buna capacitate de retinere a apei.
Specificitatea produsului
Cererea de recunoastere a denumirii de origine protejate „Zafferano di Sardegna” este justificata de faptul ca produsul in cauza se distinge de alte produse apartinand aceleiasi categorii de produse prin continutul ridicat de crocină, picrocrocina si safranal. Cu alte cuvinte, „Zafferano di Sardegna” se diferentiaza prin putereacoloranta ridicata, efectele eupeptice si proprietatile aromatizante.Caracteristicile specifice ale „Zafferano di Sardegna”, descrise la punctul 5.2, sunt determinate in mod direct de caracteristicile morfologice si pedoclimatice ale zonei de productie. Aceste caracteristici specifice ale produsului „Zafferano di Sardegna” DOP reflecta de fapt legatura stransa a produsului cu teritoriul de origine, care se preteaza in mod special, fie datorita potentialului uman, fie datorita conditiilor climatice favorabile, cultivarii acestui tip de planta care, dupa cum se spune in regiune, „timit su frius e cikat su kallenti” (se teme de frig si cauta caldura). Caracteristicile morfologice si pedoclimatice ale anumitor regiuni din Sardinia, impreuna cu tehnicile traditionale de cultivare si de prelucrare transmise din generatie in generatie, permit obtinerea unui produs avand caracteristici organoleptice si gustative unice si inconfundabile.Particularitatile „Zafferano di Sardegna” se datoreaza de fapt tehnicilor agronomice, de cultivare si de prelucrare aplicate in diversele faze ale procesului de productie. Mai concret, inca din faza de cultivare, incepand cu selectia materialului de plantat, efectuata cu atentie si meticulozitate, pana la recoltare, curatare, uscare, conservare, omul intervine prin cunostinte si practici dobandite de secole si transmise pana in zilele noastre, menite sa duca la obtinerea unui produs de o inalta calitate. O operatiune care se transmite de secole si care necesita atentia unor maini experte este cea de umezire a stigmatelor cu ulei extravirgin in faza care preceda uscarea. Aceasta este o operatiune de o importanta deosebita si tipica, care atesta legatura puternica si solida a produsului cu istoria si cultura teritoriului de productie. Aceasta legatura este evidenta si prin influenta pe care „Zafferano di Sardegna” a avut-o in diverse circumstante economice si prin importanta acestuia pentru populatiile locale din zonele in care a fost cultivat, dupa cum o atesta surse istorice.Cultivarea sofranului in Sardinia are o lungă istorie, datand din epoca fenicienilor, care au introdus probabil aceasta planta pe insula. In timpul dominatiei punice, precum si in perioada romana si bizantina, cultivarea si utilizarea acestui condiment pe insula au fost consolidate, acesta fiind utilizat in principal ca vopsea si in scopuri terapeutice si ornamentale. Insa prima atestare veritabila a comercializarii produsului „zafferano” datează din secolul XIV, odata cu Regulamentul portului Cagliari din 1317 (Breve Portus), care contine o lege care reglementeaza exportul stigmatelor din Sardinia.In secolul XIX, cultivarea si utilizarea condimentului se raspandesc, acesta fiind folosit nu numai pentru calitatile aromatice si medicinale, ci si pentru vopsirea matasii si a bumbacului, in gastronomie, precum si in piete, ca marfa de schimb.In timpul perioadei de refacere economica de dupa razboi, sofranul a ramas pentru numeroase familii o importanta sursa de venituri, precum si un simbol al culturii si al traditiei unui popor care s-a dedicat dintotdeauna agriculturii si pastoritului.

SALATA DE FRUCTE CU FRISCA SI MARTINI.


 PENTRU SALATA DE FRUCTE,AI NEVOIE DE TOATE FRUCTELE CARE LE AI IN CASA,FRISCA,ZAHAR DE CANNA,SI MARTINI.

 TAIE  FRUCTELE.
 TOARNA ZAHARUL 2 LINGURI SI 20 G DE MARTINI.
 TOARNA FRISCA,MESTECA BINE.
 TOARNA SIROP DE PORTOCALE,VISINE,NU CONTEAZA.EU AM AVUT SIROP DE PORTOCALE CU GINGER.

 SERVESTE-TE DUPA PLACERE.
COPT SI MANCAT MA BUCUR,CA TE-AM SATURAT.GABRYELLA!

martedì 18 gennaio 2011

Pizza cu branza-mottarella



Desi cred ca v-am inebunit cu aromele,cu care eu ma delectez aproape zilnic m-am decis sa va spun cum de-mi iese mie asa de buna pizza,iar italienii care o degusta............sunt inebuniti dupa morbidetea suava pe care o lasa pizza,atunci cand mananci.Va arat trei feluri de pizza:una cu mozzarella si rosii cea din prima fotografie,a doua cu vanata,bulion,gogosari si ceapa,iar a treia unde sunt eu este cu rosii, bulion,ceapa si masline.
INGRENDIENTE PENTRU BLAT:500g faina,un galbenus ou,un cub de drojdie,100g smantana,100 iaurt o lingurita de zahar,2 lingurite de ulei,si lapte cald in loc de apa.sare dupa gust.
Uneste tot fara sa mai topesti cu zahar drojdia,adauga in castron toate ingredientele de mai sus,incalzeste laptele si fa un aluoat fraged pentru pizza.Secretul dospitului consta in:dupa ce ai format mingiuta de aluat,bate-l energic de masa de cateva ori pe toate partile,devine mai pufos.Acopera aluatul cu un prosop umed ca sa nu creasca tare.
Acest aluat care ti l-am prezentat mai sus,nu se usuca,dupa ce ai facut pizza,poti lasa si doua zile  in frigider,incalzita in microunde isi revine la  forma reala ca atunci cand ai scoso din cuptor.
Dupa o ora formeaza un cerc rotund ca in imagine sau aseaza blatul direct in tava de cuptor,unde ai pus foia speciala de cuptor.Nu conteaza daca nu ma crezi ca este aluatul inventat de mine,pentru mine e important macar sa vezi ceea ce-ti ofer,iar daca ai dubii intreaba-ma,sunt aici.
Pregateste bulionul,fierbe-l intr-o olita cu sare,ulei un pic de piper si  origano,aseaza-l pe pizza,apoi toarna branza,cascaval ce ai din abundenta,cateva rosii taiate feliute intregi.Incinge cuptorul la 180 de grade,si lasa pizza pentru 30 minute.


PIZZA CU LEGUME:SE MAI CHEAMA SI PIZZA ORTOLANA.
Aluatul este acelasi,cum am mai spus,prajeste vanata pe gratar,bostanenii tot pe gratar,caleste in fasii lungi gogosarul in tigaie,cu un catel de usturoi intreg si curatat.Adauga bulionul,si legumele.Dupa 30 minute scoate pizza,presoare sare dupa gust origano si un fir de ulei de masline.Daca nu reusesti sa o papi toata ,stopeste pizza cu lamaie,vei ramane surprins de usuretea si legeritatea de care dai dovada,o simpla lamaie.


Cea din imagine bine inteles sunt eu,preparasem doua tavi de pizza pentru tot familionul.Aceasta pizza e cea mai simpla,dar si de efect pentru persoanele care nu mananca branza.E simpla rosii,bulionnul preparat,ceapa masline si ciupercute calite.si ce mai crezi tu ca poate fi dietetic.Imaginatia sa-ti mearga si poti realiza o multime de pizze,important e blatul,decat ceea ce pun in el.Legumele,carnea are aroma, gust de la mirodenii,blatul nu,daca nu-l ajuti sa devina bun ca un cozonac,nu o sa-ti iasa.Poop.
Copt si mancat,ma bucur ca te-am saturat!

Mingi de orez cu carne si mazare, prajite in pesmet.


Arancini di riso
1.Mingiutele de orez sunt foarte usor de preparat,trebuie sa fii un pic atent si sa urmaresti imaginele care eu ti le voi arata.
Intr-o oala fierbe 400g de orez,cu care cana ai masurat orezul tot cu aceiasi cana torni doua cani de apa,la suta de orez,lasa orezul pe foc sa fiarba in apa sarata,la 400g merge doua lingurite sare.Mesteca din cand in cand pana orezul a absorbit toata apa.Trebuie sa obtii un orez uscat si lipicios ca sa il poti modela.2.Dupa ce ai terminat cu orezul toarna peste 3 galbenusuri,praf de zafferano(daca nu ai nu-i nimik).3.Amesteca bine galbenusul si toarna-l peste orez.
Arancini di riso
4.Toarna peste orez,25g unt topit,grana sau cascaval ras,galbenusurile si mesteca bine.5.Aseaza orezul pe o farfurie intinsa.6.Lasa orezul sa se raceasca bine sa te poti juca cu el,si sa-l poti modela.
Arancini di riso 
7.Intr-o tigaie caleste doua cepe mari marunt marunt,cu 20g de unt si 10g ulei.8.Toarna 400g carne tocata lasa focul la mic si invarte pana carnea se prajeste.9.Cand carnea sa prajit,toarna 100gr vin rosu,acopera oala pentru 2 minute sa se inabuse compozitia,ia capacul repede(carne devine amara daca lasi mai mult de 2 minute la orice fel de mancare care faci,dar fara vin mancarea nu are gust,increde-te in mine si nu vei regreta,sau intraba-ma,sunt mereu aici,sa te invat ce-am furat si eu de la altii,arta de a gati) 
Arancini di riso
10.Cand carnea este aproape gata toarna,un pahar de 100g suc de rosii diluat daca este gros.11.piper dupa gust,sare 12.Si il mai lasi cam circa 20 de minute la foc moderat sa  patrunda toate ingredientele adaugate.
Arancini di riso
13.In acest timp caleste mazarea cu un pic de ulei,rumeneste-i un pic.14.Taie cascavalul afumat cubulete,si lasa-l intr-un bol.15.Cand carnea este gata si a devenit uscata si a evaporat tot sucul de bulion,toarna mazarea peste carne.Nu turna si cascavalul te implor.Uneste carnea cu orezul si amesteca.
Arancini di riso
16.Cand orezul este foarte rece dupa cateva timp cat tu ai preparat celelalte ingrediente.17.I-a in mana orez cat vezi in imagine,fai o gaura cu degetul mare si toarna compozitia de carne cu mazare si cateva cubulete de cascaval afumat.18.Inchide bine si formeaza o bila,ai grija sa nu formeze,crapaturi ia apa in maini si modelaza bine biluta.
Arancini di riso
 19.Poti sa le modelezi,in forma ovala,nimeni nu se supara.20.Sau forma de para sunt mai aspectoase.21.Zbate bine 2 sau 3 oua intregi depinde de cantitatea ta obtinuta.Trece mingiuta de orez gata formata prin oul zbatut si pesmet.
Arancini di riso
22.Trece mingiutele prin pesmet bine.23.Cand sunt gata si arata ca in imaginea 23.24.Pregateste masina speciala de prajit,la 180grade,sau intr-o oala in baia de ulei,important e sa fie bilutele acoperite de ulei,sa se poata praji bine tot ce are inauntru....cascavalul.
Arancini di riso
25.Cu o paleta introdu bilutele,in baia de ulei.26.Prajeste-le pana se rumeste bine pesmetul-27.Pregateste pe un platou servetele de bucatarie,si le lasi sa iasa tot uleiul.Aceste bilute de orez se mai pot face cu cascaval  afumat si ciupercute,spanac,carnaciori si ciupercute.etc.Ca si garnitura le poti servi cu orice fel de legume:Spanac cu unt,Ciupercute cu patrunjel calite in vin,Cartofi fierti,Gogosari caliti in usturoi,pastai,sau pireu.VA RECOMAND UN VIN ROSU DEMISEC-
Copt si macat,ma bucur ca te-am saturat....Pooop GABRYELLA.

lunedì 17 gennaio 2011

ORATA CU LAMAIE


Orata este un peste Mediteranian,face parte din pestii slabi cu foarte putini calorii,70g-90kalorii,dar bogata  in proteini nobili,care contine vitaminaB1,B2.Acest peste este un pic delicat deoarece, trebuieste spalat sub jetul de apa,sau daca nu-l folosesti azi,curata-l si congeleaza-l cat mai repede.
Acesti pesti pot sa-l consume cei care au guta,glicemia ridicata si insuficenta renala.Are fosfor,iod si o cantitate mica de calciu.Este indicat sa-l manace cei obezi,cei care au probleme cu ficatul,cei cu artiloscleroza si cei care au gastrita intestinala.
Pestele este usor de curatat,se curata in felul urmator:Scoate-i solzii,urechile,intestinele si nu uita sa-i tai ca la orice peste aripile si coada,nu da aspect frumos in farfurie si consuma de ulei este si mai mare.(Eu le-am lasat asa sa vede-ti ca nu dau aspect frumos in farfurie.)Orata e cel mai bun prajit pe gratar,nu-si pierde din propietati.Cand papi orice fel de peste nu uita sa-l stropesti cu lamaie,datorita uleiului care il folosesti la prajit.Daca il servesti pe gratar,toarnai un fir de ulei de masline si stropeste-l cu lamaie vei digeri mai usor si nu te mai scoli de la masa imbalonat.(Foloseste lamaia,peste tot in special la carne de vita,porc,si pui)
Va voi arta o reteta simpla:Orata cu lameie.
 Pentru reteta ai nevoie de o lamaie sau doua depinde cate portii vrei sa faci.Lamaia o tai in doua sau faci forma in zigzag ca sa de-a un aspect placut farfuriei.
 
 Pregateste staniolul de aluminiu,aseaza pestii in tava,introdu in burtica pestelui o capatana de usturoi intreg(nu-l pisa),salvie ,rozmarin,foaie de dafin,o felie de lamaie,patrunjel,unge pestele cu un pic de ulei de masline si stropeste-l cu vin alb.Nu uita daca gatesti carne alba gateste cu vin alb,iar carnea rosie cu vinul rosu.
 Poti sa-i adaugi in burtica si cateva rosioare,daca vrei....mie una nu-mi place....dar am intalnit persoane gurmande ca folosesc la peste rosii.
 Incinge cuptorul la 180grade,si lasa pestele circa 20 minute.
 Va urez pofta buna.Copt si mancat..gata te-am salivat.