lunedì 4 luglio 2011

Retete simple pentru copilasi

Supa de zarzavat I 

500 ml apa 
200 gr zarzavat (morcovi, patrunjel, pastarnac, cartof, telina, frunze de patrunjel) 

Morcovul v-a reprezenta jumatate din totalul zarzavaturilor. Se pun toate la fiert si se lasa cel putin 30 min dupa ce incep sa clocoteasca (daca se poate cu capacul pus pe craticioara). Se da jos de pe foc si se strecoara supa... 
Primele supe vor fi strecurate, apoi se pot pasa morcovul si cartoful si se va da cu lingurita... 
Oala in care se pregateste supa sugarului e bine sa se foloseasca numai in acest scop! Daca se foloseste oala de fiert sub presiune se pune o cantitate de apa egalacu cea necasara pentru supa, deoarece nu se pierde prin fierbere! 
Se incepe cu 50-70 ml de supa completare la o masa de san sau de lapte preparat; se creste treptat pana la inlocuirea unei mese. Este de preferat sa se inceapa cu masa de la ora 14. Se serveste inaintea laptelui preparat, pentru ca sugarii primesc mai greu la inceput supa de zarzavat, al carui gust este cu totul diferit de cel al laptelui. Este bine ca sugarul sa fie putin infometat la aceasta masa. 

Supa zarzavat II 

Pentru sugarul care a depasit varsta de 6 luni, zarzavaturile pot fi mai variate, in functie de sezon. Se pot adauga dovlecel, sfelca rosie, spanac, urzici. Se poate adauga un galbenus de ou fiert bine ( timp 10 minute) . pentru prima data cand se da galbenus de ou se pune doar jumatate de galbenus! 



Supa-crema de orez 

500 ml apa sau 200-300 ml de supa de zarzavat 
2 lingurite de orez 
4 linguri de lapte 
unt cat o aluna 

Orezul bine ales si spalat, se fierbe in supa de zarzavat pana cand boabele infloresc, se paseaza prin sita si se adauga eventual apa pierduta prin evaporare, daca a scazut sub 200 ml lichid. Se adauga laptele si untul si se mai fierbe 2-3 minute. 

Supa-crema de morcovi cu lapte 

600 ml apa 
200 gr morcovi 
150 ml lapte fiert 

Morcovii spalati, curatati si taiati in bucati marunte, se fierb 1-1 ½ ora, se iau de pe foc, apoi se trec prin sita; pireul rezultat se suspenda in 100 ml de zeama in care au fiert morcovii. Se adauga 150 ml de lapte si se mai da in clocot. Este recomandat copiilor in covalescenta, dupa boli diareice sau celor care fac usor tulburari digestive in timp de vara. 

Supa de cartofi (dupa 6 luni) 

2 cartofi mari 
jumatate de ceapa taiata in 4 bucati 
putina fidea 
bucatica de unt cat o nuca 

Se fierb cartofii si ceapa in putina apa cu sare timp de 20 de minute. Se strivesc cartofii si ceapa, si se amesteca adaugand putina apa daca e nevoie. Crema obtinuta se pune pe foc si se lasa sa fiarba pana da in clocot. Se adauga si fideaua si se lasa pe foc inca 3 minute. 


Supa de pui cu orez (dupa 6 luni) 

1/2 piept de pui 
2 linguri cu orez 
10 cl (100 ml) de lapte 

Se pun la fiert carnea de pui separat de orez intr-o cratita. Se lasa pe foc minim 25 de minute (de fapt, cu cat se lasa sa fiarba mai mult cu atat mai buna va fi supa). Orezul se fierbe pana infloreste. 
Se amesteca sub forma de pasta sau de consistenta dorita si se serveste! 


Supa crema de legume ( dupa 6 luni) 

1 cartof potrivit 
1/2 sfecla rosie (cat o pumnul de mare sa fie sfecla din care se taie jumatate) 
1 patrunjel radacina 
1 pastarnac 
1/2 dovlecel 
1/2 telina 
600 ml apa 
unt cat o aluna sau ulei de masline 

Se curate legumele se spala bine se taie cubulete si se pun la fiert pentru 40 de minute la foc potrivit. Dupa ce au fiert legumele se adauga untul si se mai fierbe 2-3 minute. Se dau prin bleder si se fac de consistenta dorita! 


Supa de rosii cu orez (8-10 luni) 

500 ml apa 
1 ceapa mica 
1 morcov 
1 patrunjel 
3-4 rosii mari 
1 ardei gras 
1 lingura orez 
1-2 lingurite de unt proaspat 
1 lingurita de verdeata proaspatafin toccata 

Se pune la fiert ceapa intraga, morcovul si patrunjelul, ardeiul gras taiat felii. Cand sunt bine inmuiatese adauga rosiile spalate, curatate de coajasi taiate in bucati. Se mai fierbe 10-15 minute; se ia de pe foc, ceapa se arunca, celelalte zarzavaturi se paseaza la blender Zeama obtinuta se pune din nou la fiert, adaugandu-se orezul ales si spalat. Se fierbe pana cand orezul se inmoaie. La servire se adauga o lingurita de unt proaspat sau ulei de masline. Si vedeata fin tocata. 


Supa a la greque 

Se poate prepara din orice supa de zarzavaturi amestecate sau separate, din carne de vita sau pasare. Totul consta in a adauga la supa, dupa ce este luata de pe foc, inca fierbinte, un amestec de zeama de lamaie si ou. Un ou si 2-3 lingurite de zeama de lamiae sunt suficiente pentru un litru de supa (4 portii). Pentru sugar se foloseste 
numai galbenusul. Se face in felul urmator: se bate oul intr-un castron, se adauga putin cate putin, continuand amestecarea pana la 100-150 g supa. Se adauga picatura cu picatura zeama de lamaie . Intraga compozitite se toarna peste supa din oala. Oul nu trebuie sa coaguleze, si sa fie dispersat in toata
Sursa:retete adunate de la prieteni

Nessun commento:

Posta un commento