domenica 10 luglio 2011

Ice Wine, vinul îngheţat sau regele vinurilor

Vinul îngheţat, denumit Eiswein (în Germania şi Austria), sau Ice Wine (în Canada, S.U.A cât şi în alte ţări producatoare), poate fi cotat drept cel mai bun vin de desert din lume. Poate şi datorită faptului că realizarea acestuia e un capriciu uneori sau un dar alteori al naturii faţă de această nobilă plantă viţa de vie. Ice wine-ul e produs din struguri lăsaţi la supramaturare pe coardele de viţă până la sfârşitul lui noiembrie, chiar decembrie şi în cazuri extreme se pot culege şi la început de ianuarie. Condiţia recoltării (impusă şi de legislaţie) e data de temperatură mediului ambiant care trebuie să fie de cel puţin -7 grade Celsius.
Culesul este manual la majoritatea producătoriilor, uneori chiar şi pe timp de noapte, în cazul unor geruri mai puţin aspre, după care boabele îngheţate sunt stoarse în prese hidraulice sau în teascuri vechi de lemn modificate (presa pneumatică folosită în procesul de vinificaţie obişnuit, nu poate fi utilizată, deoarece cristalele îngheţate din struguri formează un bloc compact greu de manevrat). După presare aceste cristale (apa îngheţata din bob) este înlăturată, rezultatul final fiind o licoare extrem de dulce, practic o esenţă foarte concentrată de struguri, care trebuie să parcurgă un proces lung de fermentaţie până la stadiul final de vin.
Problema delicată pentru a obţine o astfel de licoare, o constituie temperatura din luna noiembrie si decembrie.
Dacă e o toamna lunga cu temperaturi ridicate, strugurii copţi ajunşi la supramaturare pot fi atacaţi de mucegaiul nobil (fenomenul de botiryzare), fiind excluşi pentru productia de ice wine; în cazul alternanţei de zile reci şi zile însorite există riscul putrefacţiei boabelor pe ciorchine, şi nu în ultimul caz, dacă temperaturile sunt extrem de scăzute -16, - 20 gr. C, boabele devin atât de tari, încât sunt imposibil de presat. De preferat însă e recoltatul în zilele cu maxime de -7 şi minime de -15 grade, diferenţele de temperatură influenţând direct cantitatea de zahăr (exprimată în grade Oechsle) şi aciditatea vinului la final.
În ţara noastră mai regăsim obiceiul de a proteja ciorchinii de struguri întregi în vie sau pe coarde taiate şi puse la păstrat în podul casei până în preajama Crăciunului.
Sursa.http//www.wine.md

Nessun commento:

Posta un commento