Vinul fiert este o bautura extrem de populara in nordul Europei, unde gasim diferite retete in aproape fiecare tara. Nu este o surpriza pentru nimeni de ce tocmai in nordul Europei este atat de renumit vinul fiert, daca ne gandim la temperaturile scazute si la cat de bine ne incalzeste vinul fiert servit cald, aburind, alcoolul avand si el rolul lui in incalzirea extremitatilor si nu numai.
Vinul fiert are o traditie de mai bine de o mie de ani, si se presupune a proveni din Scandinavia, unde poarta denumirea de glögg – nu are alt corespondent acest cuvant, daca e sa ma intrebati de acest nume, v-as raspunde ca asta le-a cazut din gura dupa ce s-au imbatat cu dulcea si incalzitoarea bautura. Nu-i asa ca un sunet asemanator ati scoate si voi dupa mai multe cani de vin fiert J?
Vinul fiert este o bautura traditionala servita in timpul „Venirii” – o celebrare ce se sarbatoreste timp de patru saptamani de dinainte de Craciun (un alfel de post la scandinavi).
Oricum, sa ne intoarcem inapoi la… bautura. In timpurile medievale, sursele sanitare de apa au fost putine, astfel vinul a fost gandit sa fie curat si mai sanatos. Acesta a fost numit Ypocras sau Hipocris, dupa Hipocrate – medicul grec, si a fost servit adesea ca o terapie pentru tot felul de boli. Acesta era dat chiar si la copii la petreceri de ziua lor – aceasta era si o modalitatea de a duce copii la culcare mai devreme, cred.
Traditionalul Glühwein: Vin fiert din Germania
Ingrediente pentru 1 litru sau 4 cani de vin fiert:
- 3/4 litru sau chiar peste 3 căni de vin roşu
- 1/4 litru sau 1 cană cu apă
- 10 cuişoare
- 2 bete scortisoara
- 2 stele din anason
- 1 lamaie felii (in Germania se folosesc in deosebi lamai Meyer)
- 1 portocala felii
- 3 linguri de zahăr
Adaugati vin si apa, puneti cuisoarele, scortisoara, stelele de anason si zahar intr-o oala
Si se incalzeste incet. Acesta ar trebui sa nu fie niciodata fiert. Cand este cald adaugati feliile de lamaie si portocala
Incalziti vinul impreuna cu condimentele intr-o oala mare pana inainte de punctul de fierbere. Luati oala de pe foc, si adaugati Amaretto, rom si portocalele. Inainte de servire se toarna printr-o sita pentru a elimina condimentele
Glögg: Vin fiert din Scandinavia
Scandinavii fiind invecinati cu Rusia, sunt in mod natural influentati de vecinii lor si ceea ce ar putea fi mai rusesc decat vodca, care se adauga la aceasta versiune foarte traditionala de glögg.
Ingrediente pentru 4:
- 3/4 litri – 3 căni de vin roşu
- 2 bete de scortisoara
- 8 cuisoare
- 12 seminţe de cardamon
- 5 lingurite zahar tos
- 250 ml – 3/4 de ceasca vodca
- Migdale
- Stafide
Adaugati cateva stafide si migdale pentru fiecare cana
Adaugati toate ingredientele intr-o oala, cu exceptia la vodca, si puneti-o la incalzit, dar nu o fierbeti. Cand este cald se amesteca si zaharul si lasati-l sa se dizolve. In cele din urma se adauga vodca si se ia de pe foc.
Sursa://http:www.culinar.com
Nessun commento:
Posta un commento