martedì 5 luglio 2011

Meniu pentru copii de 6-9 ani!

PAPANASI CU BRANZA 
( DUPA 6 LUNI) 


- 100 G.BRANZA DE VACI DULCE; 
- 20 G. FAINA SAU GRIS; 
- O JUMATATE DE OU; 
- 5 GR. DE UNT SAU 1/2 LINGURITE SMANTANA; 
- 10 G. ZAHAR. 
Se amesteca branza de vaci cu oulsi zaharul, apoi incorporezi totul cu grija in faina sau gris; cu o lingurita inmuiata in apa iei "bile" din compozitiesi le puneti la fier intr-un vascu apa deja clocotitacu putina (ffff)sare;cand papanasii se ridica la suprafata si ii puteti lua; se servesc cu smantana sau cu unt;cine vrea "ceva dulce" ii serveste cu dulceata sau sirop de fructe. 


Pentru copilul intre 6-9 luni 
Piure cu brinza de vaci 
Ingrediente : 
1 cartof mic, 1 galbenus, 1 lingura brinza de vaci 

Mod de preparare : 
Cartoful se curata, se spala si se taie cubulete, pentru a fierbe mai repede. Oul se fierbe tare si i se scoate galbenusul. 
Cartoful se paseaza impreuna cu galbenusul si se adauga brinza de vaci, frecand amestecul bine pentru o buna omogenizare. Piure de dovlecel cu lamaie 
1 dovlecel mediu, 1 iaurt, putin suc de lamaie. 
Dovlecelul se curata de coaja si de seminte si se fierbe intreg. Se scoate se scurge si se mixeaza sau se sfarama bine. 
Se adauga iaurtul si putin suc de lamaie, apoi se amesteca din nou bine. 

Piure de legume cu brinza de vaci 1 cartof, ½ morcov, ½ pastarnac, putina telina, citeva boabe de mazare din conserva putin unt, 50 gr brinza de vaci, verdeata. 
Se rade morcovul, telina, pastarnacul se spala si se fierb. Separat, se fierbe cartoful. Dupa ce cartoful a fiert, se face un piure, la care se adauga brinza de vaci. 
Boabele de mazare se pun atunci cand celelalte legume sunt pe jumatate fierte. 
Se paseaza si aceastea si se adauga in pireul de cartof. 
Se adauga untul si se omogenizeaza bine. 

Crema de spanac 100gr spanac 100gr brinza de vaci, ½ galbenus fiert 
Frunzele de spanac se spala bine in apa cu otet si se clatesc din abundenta. Se scot tijele. 
Intr-o craticioara cu apa clocotita se fierb frunzele de spanac, 15 minute. 
Se scot si se mixeaza impreuna cu brinza de vaci si cu galbenusul. 
Aceasta crema este foarte buna calduta. 

Gris cu legume 
Cateva frunze de salata, 1 dovlecel mediu, 2 linguri gris 
Salata si dovlecelul curatat de coaja si de seminte si taiat cubulete, se fierb. Se amesteca totul cu mixerul, turnand si putina apa. 
Se pun din nou la foc si se adauga si cele doua linguri de gris. Se lasa la foc mic cateva minute. 
Acest amestec se pune putin la cuptor si se servesste caldut. Puteti adauga si putina branza de vaci. 
Budinca de urzici cu piure 
1cartof, 50g urzici fierte, 1 ou, unt 
Cartoful, curatat, spalat si taiat rondele, se fierbe. La fel si oul. Urzicile se scurg de apa si impreuna cu cartoful se paseaza bine si se amesteca cu galbenusul. 
Aceasta compozitie se pune intr-un vas termorezistent, uns cu putin unt, iar forma se aseaza intr-o oala cu apa fiarta, pe foc. Se lasa aprox. 15 minute. 

Brocoli cu conopida 50 gr conopida, 50 gr brocoli, apa, putin lapte 
Legumele se fierb in apa sarata. Se paseaza si se amesteca cu laptele pina capata consistenta unei creme. 

Pilaf asortat 1 cescuta orez, ¼ ceapa, ½ morcov, 1 lingurita ulei, marar, patrunjel, putin piept, pulpa sau ficat de pui (facultativ) 

Ceapa curatata si spalata se taie fin. Morcovul se curata si se da pe razatoarea mica. Acestea se fierb inabusit impreuna cu mararul si patrunjelul. Cand sunt aproape gata, se adauga orezul si patru cescute cu apa 
Se lasa sa fiarba mai mult decat in mod obisnuit, pina cand orezul devine ca o pasta. 
Daca adaugati si carnita, acestea se pune si ea la fiert separat, iar in loc de apa , in amestecul de orez se va turna zeama de carne de la fiert. 
Atentie ! Daca adultii prefera orezul cu bobul lung, care nu se sfarama si ramane intreg si tare, pentru copii folositi doar orezul cu bobul rotund, care prin fierbere are tendinta sa se terciuiasca. 

Deserturi 
Pentru copilul de 4-5 luni 

Pireu de mere , pere 

Crema de fructe 
1 lingura pireu de mere, 1 lingura pireu de pere, ½ banana (astea toate amestecate impreuna) 

Salata de fructe 
Cateva boabe de struguri (fara simburi) 2 mere de marime medie, ½ banana, 2 mandarine, putin suc de lamaie 

Fructele se curata se taie bucatele (daca doriti) se toarna sucul de la un mar de la o mandarina si cel de la lamaie. 

Sodou 200ml lapte (preparat ca pentru biberon), 1 galbenus, putin zahar, putina vanilie, coaja rasa de lamaie 

Laptele se prepara in mod obisnuit. Galbenusul se bate bine cu telul, impreuna cu zaharul, vanilia si coaja de la lamaie. 
Cand arata ca o spuma albicioasa, se toarna laptele fierbinte. 
Se asteapta sa se raceasca putin si apoi se poate da bebelusului din biberon. 

Pentru copilul de 5-6 luni 
Compot de mere si struguri 
2 linguri suc de portocale, 2 mere, cateva boabe de struguri 

Sucul se incalzeste intr-un vas, se adauga merele fara coaja si fara seminte, taiate feliute subtiri, si boabele de struguri. 
Se lasa la foc mic, timp de 10 minute, adaugand apa daca este nevoie. 
Se paseaza fructele se inlatura pielitele si semintele de la struguri. 

Piersici cu orez 2 piersici, suc de mere, iaurt sau brinza de vaci, 50 gr orez, margarina 

Orezul se fierbe 20 minute. Piersica se curata de coaja se face pireu 
Peste orez se toarna sucul de mere si pireul de piersica. 
Compozitia se toarna intr-o cratita unsa cu margarina si se pune la cuptor 15-20 minute. 
Se poate mixa in blender. Se serveste cu brinza de vaci sau iaurt. 

Fructe gratinate  banana bine coapta, 1 biscuit 

Marul se spala si se curata de coaja si seminte. Banana se paseaza cu furculita. Marul se rade pe razatoare de sticla. La fel , biscuitul. 
Amestecul se pune la cuptor cateva minute. Se serveste caldut ca o sugestie puteti stropi totul cu putina dulceata de zmeura. 

Nessun commento:

Posta un commento