sabato 23 luglio 2011

MERE CU WHISKY...Reteta Gabrielei



Sursa:Gabriela

giovedì 21 luglio 2011

Salata de pui cu grepfrut roz




In orice anotimp ne-am afla, avem nevoie de forte proaspete - legume, fructe si... carne. Vei regasi toate aceste ingrediente in aceasta delicioasa salata de pui cu grepfrut roz. Tine cont de faptul ca salata se imbogateste si datorita marului, morcovilor si salatei verzi pe care le contine compozitia.

Timp de preparare: 35 de minute, plus timpul de stat la rece.
Ingrediente:
 - 500 g piept de pui fiert
 - 2 grepfrut roz
 - 2 morcovi fierti
 - 1 mar
 - 1 salata verde creata
 - 2 linguri patrunjel verde tocat
Ingrediente sos:
 - 250 g iaurt
 - 1 lingura zeama de lamaie
 - 1 praf de chimen
 - 1 praf de cimbru uscat
 - sare
 - piper
Mod de preparare:
Prepararea sosului: Intr-un castron, se pun iaurtul, zeama de lamaie, praful de chimen, praful de cimbru, sarea si piperul. Se bate totul cu un tel, pentru omogenizare.

Pieptul de pui fiert se taie cuburi mici, care se pun in sos impreuna cu grepfrutul, curatat atat de coaja, cat si de pielite, si taiat cuburi.
Morcovii fierti se taie rondele fine (daca diametrul legumei este destul de mic) sau cuburi, care se pun in castronul cu sos.
Marul se spala, se curata de coaja, se taie in patru, se scoate casa semintelor, apoi se taie cuburi, care se pun in castron. Totul se amesteca impreuna cu sosul, pentru omogenizare. Castronul se pune la rece pana la servire.
Salata verde creata se spala, se zvanta cu un servet, dupa care frunzele mari se pun pe marginea unei salatiere. Se rastoarna preparatul rece din castron in salatiera. In mijloc se infige inima salatei, iar peste restul se presara patrunjel verde, tocat fin.
Sugestie:
Morcovul fiert poate fi inlocuit cu morcov crud, ras pe razatoare sau taiat cuburi mici. In aceasta salata se mai pot adauga 2-3 linguri de boabe de porumb fiert.
Va dorim Pofta Buna!

Sursa:http//www.retete.ro

domenica 10 luglio 2011

Retete diverse


Sursa:http//www.retete.com

Retete diverse

Sursa://http www.retete.com

Vinul fiert

Vinul fiert este o bautura extrem de populara in nordul Europei, unde gasim diferite retete in aproape fiecare tara. Nu este o surpriza pentru nimeni de ce tocmai in nordul Europei este atat de renumit vinul fiert, daca ne gandim la temperaturile scazute si la cat de bine ne incalzeste vinul fiert servit cald, aburind, alcoolul avand si el rolul lui in incalzirea extremitatilor si nu numai.
Vinul fiert are o traditie de mai bine de o mie de ani, si se presupune a proveni din Scandinavia, unde poarta denumirea de glögg – nu are alt corespondent acest cuvant, daca e sa ma intrebati de acest nume, v-as raspunde ca asta le-a cazut din gura dupa ce s-au imbatat cu dulcea si incalzitoarea bautura. Nu-i asa ca un sunet asemanator ati scoate si voi dupa mai multe cani de vin fiert J?
Vinul fiert este o bautura traditionala servita in timpul „Venirii” – o celebrare ce se sarbatoreste timp de patru saptamani de dinainte de Craciun (un alfel de post la scandinavi).
Oricum, sa ne intoarcem inapoi la… bautura. In timpurile medievale, sursele sanitare de apa au fost putine, astfel vinul a fost gandit sa fie curat si mai sanatos. Acesta a fost numit Ypocras sau Hipocris, dupa Hipocrate – medicul grec, si a fost servit adesea ca o terapie pentru tot felul de boli. Acesta era dat chiar si la copii la petreceri de ziua lor – aceasta era si o modalitatea de a duce copii la culcare mai devreme, cred.

Traditionalul Glühwein: Vin fiert din Germania

Ingrediente pentru 1 litru sau 4 cani de vin fiert:
  • 3/4 litru sau chiar peste 3 căni de vin roşu
  • 1/4 litru  sau 1 cană cu apă
  • 10 cuişoare
  • 2 bete scortisoara
  • 2 stele din anason
  • 1 lamaie felii (in Germania se folosesc in deosebi lamai Meyer)
  • 1 portocala felii
  • 3 linguri de zahăr
Adaugati vin si apa, puneti cuisoarele, scortisoara, stelele de anason si zahar intr-o oala
Si se incalzeste incet. Acesta ar trebui sa nu fie niciodata fiert. Cand este cald adaugati feliile de lamaie si portocala
Incalziti vinul impreuna cu condimentele intr-o oala mare pana inainte de punctul de fierbere. Luati oala de pe foc, si adaugati Amaretto, rom si portocalele. Inainte de servire se toarna printr-o sita pentru a elimina condimentele

Glögg: Vin fiert din Scandinavia

Scandinavii fiind invecinati cu  Rusia, sunt in mod natural influentati de vecinii lor si ceea ce ar putea fi mai rusesc decat vodca, care se adauga la aceasta versiune foarte traditionala de glögg.
Ingrediente pentru 4:
  • 3/4 litri – 3 căni de vin roşu
  • 2 bete de scortisoara
  • 8 cuisoare
  • 12 seminţe de cardamon
  • 5 lingurite zahar tos
  • 250 ml – 3/4 de ceasca  vodca
  • Migdale
  • Stafide
Adaugati cateva stafide si migdale pentru fiecare cana
Adaugati toate ingredientele intr-o oala, cu exceptia la vodca, si puneti-o la incalzit, dar nu o fierbeti. Cand este cald se amesteca si zaharul si lasati-l sa se dizolve. In cele din urma se adauga vodca si se ia de pe foc.
Sursa://http:www.culinar.com



Proprietatile vinului


     Poate mult mai mult decat alte bauturi, vinul are gust si miros diferit si in functie de paharul potrivit. Astfel, o decizie potrivita poate sa puna mai bine in valoare licoarea; pentru inceput asadar va trebui sa stim ce fel de pahar ne trebuie.
Plecand de la faptul ca s-a demonstrat ca sticla este prima care afecteaza gustul si aroma vinului, va trebui sa luam in considerare si caracteristicile paharului folosit. Astfel, detalii ca forma si marimea unui recipient impreuna cu alti asemenea factori joaca fiecare un rol important in rezultatul pe care il are vinul pe care il bem.
Pentru a alege paharul potrivit pentru vin, trebuie sa stim urmatoarele:
Vinul rosu
Daca planuim sa servim vin rosu, va trebui sa cumparam pahare cu o deschidere mai larga si o burta de asemenea. Astfel vinul va putea sa isi raspandeasca aroma si in acelasi timp sa atraga mai mult aer inauntru. Acest detaliu face ca aromele vinului rosu sa poata fi puse in valoare, provocand gustul si mirosul celui care il consuma.Mai mult, vinul rosu ar trebui turnat nu mai mult de o treime din pahar. Aceasta pentru a permite consumatorului sa se bucure de el, sa il deguste, cat si pentru a lasa aerul sa patrunda in pahar.

Vinul alb
In privinta vinului alb este preferabil sa folosim pahare mai inguste. Faptul ca burta paharului este mai mica permite temperaturii vinului sa se pastreze, fara sa se incalzeasca. In general, pentru servirea vinului alb este suficient sa folosim paharele standard cu picior. In privinta turnatului, regula este aceeasi, anume nu mai mult de o treime de pahar trebuie umplut. Poate uneori este bine sa servim un pic mai mult, cu toate ca este preferabil sa pastram continutul paharului scazut pentru a permite aromei sa se raspandeasca.
Sursa:http//stiridebine.com

Ice Wine, vinul îngheţat sau regele vinurilor

Vinul îngheţat, denumit Eiswein (în Germania şi Austria), sau Ice Wine (în Canada, S.U.A cât şi în alte ţări producatoare), poate fi cotat drept cel mai bun vin de desert din lume. Poate şi datorită faptului că realizarea acestuia e un capriciu uneori sau un dar alteori al naturii faţă de această nobilă plantă viţa de vie. Ice wine-ul e produs din struguri lăsaţi la supramaturare pe coardele de viţă până la sfârşitul lui noiembrie, chiar decembrie şi în cazuri extreme se pot culege şi la început de ianuarie. Condiţia recoltării (impusă şi de legislaţie) e data de temperatură mediului ambiant care trebuie să fie de cel puţin -7 grade Celsius.
Culesul este manual la majoritatea producătoriilor, uneori chiar şi pe timp de noapte, în cazul unor geruri mai puţin aspre, după care boabele îngheţate sunt stoarse în prese hidraulice sau în teascuri vechi de lemn modificate (presa pneumatică folosită în procesul de vinificaţie obişnuit, nu poate fi utilizată, deoarece cristalele îngheţate din struguri formează un bloc compact greu de manevrat). După presare aceste cristale (apa îngheţata din bob) este înlăturată, rezultatul final fiind o licoare extrem de dulce, practic o esenţă foarte concentrată de struguri, care trebuie să parcurgă un proces lung de fermentaţie până la stadiul final de vin.
Problema delicată pentru a obţine o astfel de licoare, o constituie temperatura din luna noiembrie si decembrie.
Dacă e o toamna lunga cu temperaturi ridicate, strugurii copţi ajunşi la supramaturare pot fi atacaţi de mucegaiul nobil (fenomenul de botiryzare), fiind excluşi pentru productia de ice wine; în cazul alternanţei de zile reci şi zile însorite există riscul putrefacţiei boabelor pe ciorchine, şi nu în ultimul caz, dacă temperaturile sunt extrem de scăzute -16, - 20 gr. C, boabele devin atât de tari, încât sunt imposibil de presat. De preferat însă e recoltatul în zilele cu maxime de -7 şi minime de -15 grade, diferenţele de temperatură influenţând direct cantitatea de zahăr (exprimată în grade Oechsle) şi aciditatea vinului la final.
În ţara noastră mai regăsim obiceiul de a proteja ciorchinii de struguri întregi în vie sau pe coarde taiate şi puse la păstrat în podul casei până în preajama Crăciunului.
Sursa.http//www.wine.md

Pinot Noir

Pinot Noir este o varietate nobilă de viţă de vie (Vitis Vinifera), un strugure de culoare roşie folosit în general în procesul de producere al vinului. Acesta creşte în mai multe zone geografice de pe glob, însă este asociat în special cu regiunea Côte d'Or, din Bourgogne, Franţa, unde se produce unul dintre cele mai calitative (şi scumpe) vinuri din lume.
Pinot Noir unul din cele trei varietăţi de struguri permise de către legislaţia franceză în producerea şampaniei, alături de Pinot Meunier şi Chardonnay.
Pinot Noir este un strugure genetic instabil, ceea ce înseamnă că se modifică foarte uşor, fapt care are ca rezultat dificultatea menţinerii constante a parametrilor săi. Se estimează că există în lume peste 1000 de clone diferite ale familiei Pinot. Unele dintre acestea au devenit cunoscute ca varietăţi independente: Pinot Blanc, Pinot Gris, Pinot Meunier.
Instabilitatea sa genetică în combinaţie cu condiţiile meteorologice pretenţioase, cerute de această varietate, face din Pinot Noir un strugure dificil de crescut şi întreţinut, chiar şi pentru cel mai experimentat enolog.
Din considerentele de mai sus, aroma vinului produs din Pinot Noir este schimbătoare. Când este tânar, oferă simple caracteristici de cireşe, prune şi căpşuni (fructe roşii, coapte). Pe măsură ce devine mai matur, caracteristicile sale devin mai complexe, incluzând stafide, fân, tutun, piele, ciuperci sau piper negru. Culoarea sa este de un roşu-maroniu plăcut şi transparent.
Pinot Noir, de o notabilă calitate, se găseşte în Germania, Austria, Franţa, Italia, Elveţia, Spania (Catalania), Noua Zeelandă, Australia, România şi Republica Moldova (Purcari, Cricova), regiunea de coastă a Californiei în Statele Unite ale Americii, Oregon, Washington, Canada, Chile, Africa de Sud (unde în combinaţie cu cinsault, contribuie la producţia faimosului pinotage), precum şi unele ţari din Asia.
Pinot Noir este cunoscut de asemenea sub următoarele nume: Blauer Klevner, Auvernat Noir, Coraillod, Noirien, Schwartz Klevner, Vert Dore, Pinot Nero, Blauburgunder, Spatburgunder.
Este un vin inconfundabil, lăsând un gust de neuitat în memorie şi pe papilele gustative, datorită nu în ultimul rând şi texturii catifelate şi volumului de alcool conţinut, lăsând urme în cultura şi arta mai multor popoare.
Sursa:http:www.wine.md

venerdì 8 luglio 2011

Bucataria italiana


Bucataria italiana este una dintre cele mai renumite la nivel mondial si se caracterizeaza printr-o mare varietate a produselor utilizate, cat si printr-o mare diversitate regionala. Pastele, pizza si diferitele tipuri de risotto sunt astazi consumate in intreaga lume, dar bucataria italiana este in realitate mult mai variata.
Astfel, regiunea Emilia-Romagna este cunoscuta pentru lasagna, tortellini, mortadella, prosciutto si parmezan. Napoli a creat pizza si mozzarella. Calabria se remarca prin utilizarea ardeiului iute si prin prepararea sortimentelor specifice de mezeluri. Sicilia este patria inghetatei, bucataria sa prezintand si influente arabe.
La fel ca si Franta, Italia este o tara a vinurilor si branzeturilor, avand numeroase produse traditionale de o calitate exceptionala.


Gastronomia este un element important al stilului de viata italian, reflectand mai ales cultura rurala si pe cea familiala. Accentul nu este pus atat pe complexitatea si rafinamentul unei bucatarii sofisticate, cat pe calitatea si respectul traditiilor. Orice fel de mancare trebuie preparat cu seriozitate, respectand reteta originala, pentru a-i da gustul cunoscut din copilarie.


Aromele puternice, exotice nu sunt foarte indragite; in schimb, este apreciata combinarea subtila de gusturi autentice, fara excese si fara complicatii inutile.
Italia se remarca si prin varietatea sa de masline, fiecare soi avand forme, culori si gusturi distincte. Aceste arome se regasesc in uleiurile de masline italiene, atat de apreciate pe plan international. Cea mai mare productie de ulei de masline este in Sicilia. Uleiurile din Toscana au o aroma delicata, regiunea Umbria produce uleiuri cu gust puternic, in timp ce uleiul de Trevi are o culoare de aur si un gust de migdale.


Italienii sunt cei mai mari consumatori de paste din lume – in medie, fiecare italian consuma 28 kg de paste pe an. Pastele sunt de numeroase tipuri, iar stilurile in care pot fi gatite sunt si mai variate. Fiecare regiune detine propria sa specialitate de paste: farfalle, de exemplu, provin din Bologna. In prezent, pastele preparate acasa sunt concurate de cele din comert.
Reputatia cafelei italiene este bine cunoscuta. Italia detine un adevarat record in vanzarea de cafea, servita in numeroase forme.
Sursa://http www.reteteitaliene.com

Salam de biscuiti!

Ingrediente salam de biscuiti:

Salam de biscuiti

1/2 kg biscuiti 
1/2 kg rahat 
300 g nuci sau alune 
50 g stafide 
25 ml esenta rom 
170 ml apa 
50 g cacao 
zahar vanilat, coaja de portocala, un varf cutit sare
Modul de preparare a retetei:
Biscuitii se pun intr-o punga de plastic si se sfarama, de marimea unei alune. Nucile se pun pe o tava si se tin 5-10 minute in cuptor, apoi se pun intr-o punga de plastic si se sfarama cu sucitorul. Rahatul se taie cubulete mici, cat o aluna. Stafidele se pun intr-o cana cu esenta de rom si apa cat sa le acopere si se lasa 30 min- 1 ora, sa se rehidrateze. 
Restul de apa, un varf de cutit de sare si zaharul se pun pe foc, intr-o cratita de 3 l, pana cand se topeste zaharul. Apoi se ia de pe foc si se adauga stafidele si apa cu esenta de rom in care acestea au stat si coaja de portocale. Se adauga nucile, rahatul si biscuitii, cacaua. Se amesteca cu grija compozitia de salam de biscuiti, prin rasturnare. 
Se ia o foaie de plastic si se aranjeaza pe ea cateva linguri din compozitia de salam de biscuiti. Se ruleaza apoi foaia si se preseaza, astfel incat ingredientele sa se lipeasca intre ele. Salamul de biscuiti astfel format se pune in frigider pentru cateva ore, apoi se poate taia in felii. Feliile de salam de biscuiti se servesc ca prajituri, pudrate cu cacao cernuta prin sita deasupra lor.
Pentru a pastra salamul de biscuiti mai mult timp la frigider, fara a se usca sau a prinde miros neplacut, il puteti scoate din folia de plastic a doua zi (cand biscuitii au absorbit umezeala sisalamul de biscuiti are o consistenta ferma) si il ambalati in folie alimentara de aluminiu.

Sursa:http//reteteculinare.ro

Paste cu scoici


Paste late cu scoici
Ingrediente
scoici cca. 200g 
scoici mediteraneene 200g 
(puteti pune mai multe feluri de scoici) 
paste late 1 punga 
tomate 
usturoi 
patrunjel 
ulei de masline 
sare 
oregano 
Modul de preparare a retetei:
Se fierb pastele si se pune in apa un pic de ulei de masline. Dupa ce pastele au fiert se trec sub un jet de apa rece si se lasa la scurs. Se spala bine scoicile, cele desfacute nu sunt bune (sunt moarte). Se pune in alta cratita ulei de masline si se pun scoicile, se acopera cu un capac si se lasa sa se deschida. Mai amestecati din cand in cand pana se deschid (se poate sa nu se deschida toate), puneti un pic de apa peste ele si totodata peste sucul lasat de ele, se lasa sa dea 2 clocote si se ia de pe foc. Intr-o alta cratita se pune un pic de ulei, tomate si sucul lasat de scoici, se condimenteaza si se lasa sa dea un clocot; se pun pastele, se amesteca si se pune usturoi tocat marunt (sau lasati-l intreg), se pun si scoicile si se amesteca. Se spala patrunjelul, se toaca marunt si se pune pe deasupra. 
Sursa:http//www.reteteitaliene.ro

Bucataria Italiana


Chiftelute cu sos de marar

Categoria din care face parte reteta culinara:mancaruri tocanite. Este specifica bucatariei: italiana
Descrierea retetei: Chiftelutele cu sos se servesc cu paste fainoase.
Reteta mancare cu carne vita
Ingrediente chiftelute cu sos de marar:
200 g carne de porc, 300 g carne de vita, 1 ou , 100 g franzela, 1 ceapa, sare, piper, dupa gust. Untdelemn pentru prajit. Sosul: 2 linguri ulei, 1 lingura faina, 1 ceasca mare smantana, marar.

Lasagna cu dovlecei

Categoria din care face parte reteta culinara:mancaruri tocanite. Este specifica bucatariei: italiana
Descrierea retetei: Aceasta este reteta de lasagna cu dovlecei, in care aluatul de lasagna se inlocuieste cu felii de dovlecei pane.
Reteta mancare de post - fara carne
Ingrediente lasagna cu dovlecei:
2-3 dovlecei mari, 450 g branza telemea, 1 ou plus un albus, 200 g mozzarella, 2 pahare sos de spaghete, 1/4 pahar parmezan ras, sare, piper, ulei, 1 lingurita oregano


Lasagna cu vinete

Categoria din care face parte reteta culinara:mancaruri tocanite. Este specifica bucatariei: italiana
Descrierea retetei: Lasagna cu vinete este o reteta usoara, potrivita anotimpului cald.
Reteta mancare de post - fara carne
Ingrediente lasagna cu vinete:
1 kg vinete, 1/2 kg rosii, foi de lasagna, 200 g branza telemea, 100 g cascaval, ulei pentru prajit, ulei de masline, pasta de masline, sare, piper, patrunjel verde tocat

Lasagna de pui

Lasagna de pui

Categoria din care face parte reteta culinara:pizza placinte paine. Este specifica bucatariei: italiana
Descrierea retetei: Reteta traditionala italiana de lasagna preparata cu carne de pui.
Reteta mancare cu carne pasare
Ingrediente lasagna de pui:
1 pachet foi lasagna, 350 g carne pui, tocata, 100 g ciuperci, taiate felii, 1 ceapa mica tocata, 2 catei usturoi, 100 ml vin rosu, 150 ml supa pui (sau apa si concentrat de pasare), 250 ml suc rosii, 1 lingura zahar, 3 linguri ulei masline, Sos Bechamel pentru lasagna: 500 ml lapte, 70g unt, 50 g faina, 70 g parmezan, 1 ou, sare, piper alb

Osso buco

Categoria din care face parte reteta culinara:mancaruri tocanite. Este specifica bucatariei: italiana
Descrierea retetei: Reteta culinara specifica Italiei, acest preparat face o impresie deosebita.
Reteta mancare cu carne porc
Ingrediente osso buco:
2 rasoale, 2 morcovi, 1 telina, 1 pahar de vin alb, 2 pahare supa carne (sau apa fierbinte si cubulet de supa), 1/2 lingura de faina, 3 linguri ulei masline, 1/2 lingura faina, 250 g orez, sare, piper, cimbru


Bucataria Italiana


Cannelloni cu pui si sos de rosii

Cannelloni cu pui si sos de rosii
Descrierea retetei: Reteta traditionala italiana pentru prepararea rulourilor Cannelloni cu pui si sos de rosii
Reteta mancare cu carne pasare
Ingrediente cannelloni cu pui si sos de rosii:
500 g carne de pui, tocata, 800 g rosii decojite taiate cubulete, 125 g cannelloni, 250 ml smantana sau iaurt, 1 ceapa mica tocata marunt, 2 morcovi tocati sau rasi, 2 cepe verzi, tocate, 1 ardei iute tocat (fara seminte), 4 linguri vin alb sau supa de pui, 1 ou, 2 linguri ulei masline, 2 linguri parmezan ras, 1/2 legatura patrunjel verde, tocat.

Sursa:http://www.retete italiene.com

martedì 5 luglio 2011

Bucataria frantuzeasca


Bucataria frantuzeasca

Bucatarie frantuzeasca, cunoscut pentru vinuri finute si mancaruri de exceptie
Reţetele culinare din bucătăria franţuzească sunt delicioase, uşor de preparat şi nu necesită ingredienete exotice care să fie greu de procurat.
Reţetele de mâncare şi prăjituri din bucătăria franţuzeascăsunt sofisticate, savuroase şi, oriunde le-ai mânca, îţi amintesc de restaurantele de lux ale Parisului. Francezii pun accent pe ingrediente naturale, iar orice mâncare este însoţită de un vin bun, pe care ei nu îl refuză niciodată.
Bucătăria franţuzească sofisticată şi savuroasă îşi are originile în Evul Mediu când aristocraţii se delectau cu banchete interminabile în cursul cărora serveau nenumărate feluri de mâncare, toate aşezate pe masă în acelaşi timp. Nu se mulţumeau cu cantitatea şi cereau de fiecare dată mâncare preparată după reţete complicate.
Fiecare regiune a Franţei are propriile reţete culinare şi preferă ingrediente speciale. În regiunea Champagne se pune accentul pe reţetele cu vânat şi fiecare cină este stropită cu şampanie, băutură care îşi are originile în aceste locuri. În Lorraine oamenii au o slăbiciune pentru reţetele de dulceţuri sofisticate şi quiche – faimosul quiche Lorraine. În Alsacia, bucătăria franţuzească se împleteşte armonios cu cea germană, astfel că francezii beau bere în loc de vin.
Zonele de coastă ale Franţei preferă reţetele culinare pe bază de crustacee şi peşte. Fructele de mare sunt preferatele francezilor din Normandia, care mai folosesc foarte mult şi merele în reţetele de prăjituri. În Provence şi pe Coasta de Azur reţetele culinare se bazează foarte mult pe citrice, legume şi ierburi aromatice, iar din salate nu lipsesc măslinele.
Indiferent de zona în care locuiesc, francezii preferă reţete cu brânză de capră, reţete cu miel, vită şi pui. În bucătăria franţuzească se mai folosesc din plin usturoiul şi vinul, care dau un gust deosebit unei fripturi sau oricărei reţete cu carne.
Având în vedere că restaurantul, aşa cum îl ştim azi, îşi are originile în cultura franţuzească, nu ar trebui să ne mire că francezii au cei mai buni bucătari din lume, iar reţetele lor fac înconjurul globului, fiind pregătite atât de profesionişti, cât şi de gospodine.
Ca mai toate bucătăriile zonei mediteraneene, bucătăria franţuzească este bogată în ulei de măsline, legume, fructe de mare şi peste, unele din cele mai sănătoase alimente pe care le-am putea consuma. Francezii nu au nevoie de „scurtături” când vine vorba de alimentaţia lor, nu se dau în vânt după fast food şi prefera să gătească reţete tradiţionale, transmise din generaţie în generaţie. La aceasta se adaugă plăcerea de a mânca şi bucuria care cuprinde întreaga familie aflată în jurul unei mese pline cu delicii, de pe care nu lipsesc paharele cu vin, fructele şi legumele.

Salată franţuzească

Salată franţuzească

  • Timp de preparare: 20 min
  • Gata in: 20 min

INGREDIENTE

  • 1 conservă de carne Scandia
  • 500 g roşii
  • 4 ouă
  • 1 ceapă medie
  • 1 ciorchine de struguri
  • 2 ardei graşi
  • 2 castraveţi
  • 2-3 felii pâine prăjită
  • câteva frunze de busuioc
  • sare
  • piper
  • ulei măsline

PREPARARE

INCEARCA SI:

1. Se fierb ouăle şi se lasă la răcit. Se taie feliile de pâine cubuleţe. Se încing 2-3 linguri de ulei de măsline într-o tigaie, se pun bucăţelele de pâine şi se condimentează cu sare şi piper. Apoi se lasă câteva minute până se fac crocante şi rumene.
2. Se taie roşiile, ardeii, castraveţii, ceapa şi ouăle fierte felii. Se pun într-un bol împreună cu boabele de stuguri şi crutoanele.
3. Se adaugă carnea din conservă şi se amestecă uşor.
4. Se decorează cu frunze de busuioc.


Sursa:www.culinar.ro


Zaharul si alimentatia copilului mic

Cristalele albe si dulci de zahar sunt produse din sfecla de zahar (sau trestia de zahar). S-ar parea ca faptul ca acest produs purificat este obtinut din plante ar trebui sa-i confirme folosirea fara restrictii. Iar organismul chiar are nevoie de zahar. Dar in cantitati mici.
Nu trebuie sa-i dati zahar copilului in primele 12 luni de viata.
Laptele de mama, formula (laptele praf) si fructele, legumele si cerealele contin zahar.
Copiii de un an ar trebui sa primeasca numai 30 g, iar cei de trei ani numai 40 g de zahar.
Sarcina principala a unui produs dulce este sa furnizeze organismului carbohidrati. Apoi acestia sunt transformati in glucoza. Glucoza este o sursa universala de energie si stimuleaza pofta de nancare.
Totusi, nu trebuie sa-i dati copilul dulciuri inainte de cina. Zaharul pe care il contin nu are valoare nutritiva, dar are un continut ridicat de calorii. Iata de ce copilul nu va mai manca imediat dupa ce primeste dulciuri.
Nascut cu inclinatie spre dulciuri
Laptele mamei este primul deliciu culinar al unui bebelus. Este dulce, deoarece contine zahar din alimentele consumate de mama. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa indulciti ceaiul sau piureul copilului.
Bebelusul va manca un mar sau un morcov cu placere, bucurandu-se de gustul lor natural. Mai mult, glucoza naturala din aceste fructe este mai utila organismului.

Perele – bogate în zahăr natural

O singură pară conţine în jur de 70 de calorii, din care cea mai mare parte aduse de zaharurile naturale ale fructului, care este de asemenea o sursă rapidă şi comodă de energie. Perele mai reprezintă şi o sursă utilă de vitamina C, deşi sunt necesare trei sau chiar patru fructe pentru a asigura necesarul zilnic al unui adult.
Deoarece perele se numără printre cel mai puţin alergenice alimente şi sunt bine tolerate de majoritatea persoanelor, acestea sunt recomandate ca alimente pentru înţărcare şi pentru dietele de excludere. Tot perele sunt cele care furnizează potasiu, mineral care reglează tensiunea arterială, dar sunt şi surse bune de pectină şi bioflavonoide, care sunt puternici antioxidanţi.
Cercetări efectuate în Australia sugerează faptul că perele, ca şi merele, protejează împotriva astmului. Perele uscate sunt bogate în calorii şi constituie în acelaşi timp o sursă utilă de fibre, conţinând fier şi fiind bogate în acelaşi timp în potasiu.
Există sute de varietăţi de pere, printre care amintim: Comice (1), Red William (2), Gold William (3), Conference (4), şi Packham (5). Varietăţile cele mai populare de pepene sunt: pepenele verde, ambrozie, cantalup mic, cantalup dulce, galia şi charentais.
Sursa:www. blog.jorjette.ro

Bauturile verii

Vara, cand organismul se deshidrateaza foarte usor, lichidele trebuie sa nu lipseasca. Caci, atunci cand organismul transpira, acesta elimina saruri, apa si toxine. Lichidele trebuie sa ii furnizeze organismul apa si nutrienti. Iata de ce apa in acest caz nu ajuta foarte mult in echilibrarea nivelului de saruri pierdute in urma transpiratiei. Si-atunci, ce sa bem daca nu apa?
Sucuri din fructe si legume
Pentru a hidrata organismul, funizandu-i in acelasi timp nutrienti, sucurile pregatite in casa, din fructe si legume sunt minunate. Daca alegeti sa va pregatiti sucurile din legume, puteti adauga un varf de sare de mare. De ce? La ce ajuta? Asigura saruri organismului, in urma pierderii acestora prin transpiratie.
Din categoria sucurilor din legume, vara sunt recomandate sucul de rosii si morcovi. Sucul de rosii este o sursa ideala de minerale, vitamine si antioxidanti, in pricipal licopen, care previne ecancerul de prostata. Rosiile, cu un intens pigment rosu, ajuta organismul vara sa nu fie vulnerabil in calea razelor solare, care pot arde pielea. Sucul de rosii, consumat timp de 2 saptamani, la micul dejun sau intre mese, ca si gustare, pregateste pielea pentru plaja.
Bogat in beta-caroten, care in organism se transforma in vitamina A, benefica pentru par, piele etc. sucul de morcovi este recomandat si pentru complexul de minerale si vitamine.
Sucul de morcovi poate fi servit la micul dejun sau intre mese.
Limonadele de lamaie si lime sunt binevenite vara. Sunt hidratante, remineralizante, tonice, confera o senzatie de racoriresi. Pentru un efect spectaculos, pot fi servite cu putina miere sau 1 lingurita cu zahar brun. Pot fi garnisite cufrunzede menta, pentru un plus de prospetime.
Ceaiuri din plante
Ceaiul de menta, ceaiul de lamaie si ceaiul verde sunt grozave vara. Ceaiul verde este o sursa importanta de antioxidanti. Acesta poate fi servit la temperatura camerei, dar nu foarte rece.
Ceaiul de menta confera si el prospetime si remineralizeaza organismul. Pentru a nu da peste cap metabolismul servindu-l prea rece, se recomanda sa fie servit la temperatura camerei. Acelasi lucru si pentru ceaiul de lamaie si sa nu fie servit cu gheata, ci putin rece, nu foarte rece.
Pe perioada verii trebuie evitate bauturile acidulate, foarte dulci, pe baza de cofeina. Nici laptele nu este foarte indicat, bauturile pe baza de lapte se pot altera foarte usor, cel mai bine este sa le pregatiti in casa.
Sursa:www.stildeviatasanatos.com